• TORSDAG 7 JULI

  Under flera år har Svenska Institutet bjudit in unga ledare från mellanöstern till ett ledarskapsprogram, Young Leaders Visitors Program, där mycket tid ägnats åt sociala medier. Och många av de som varit i Sverige har haft betydande roller i de arabiska revolterna. Javeria Rizvi Kabani är projektledare för YLVP, och hon kommer till Sveriges Radios revolutionsscen i Almedalen.

  Liksom Mohamed El Dahshan, ung ekonom, skribent och bloggare som rapporterat från Tahrirtorget och framåt i såväl digitala medier som i traditionell gammelmedia.

  En person som haft bra koll på revolutionens twitterflöden är Yasmine El Rafie, svensk journalist med egyptiskt påbrå, och du möter även henne i programmet.

  Och vad kan då Sverige göra framöver för att stödja demokrativågen i Nordafrika? Hur kommer man att märka att detta är vår viktigaste utrikespolitiska fråga?  Vi hoppas på svar från tidigare utrikesminister Jan Eliasson, som gästar Cecilia Uddén.

  Och så är det Almedalsexamen för vårt husband, Malmörapparen Behrang Miri, som förstås rappar live från vår scen - Dance to the revolution.

  Frågor eller kommentarer? Mejla korrespondenterna@sverigesradio.se

 • I tre veckor var hon "den försvunna journalisten".

  Den 29 april i år tog sig Al Jazeeras journalist Dorothy Parvaz sig in i Syrien för att bevaka protesterna mot regimen - sen hördes inget från henne. Efteråt visade det sig att hon fängslats i Damaskus, och sen skickats till Iran där förhör och en ny fängelsevistelse väntade.
  I eftermiddag kommer hon till Uddén i P1 på Sveriges Radios Almedalsscen och berättar om sina upplevelser.

  Till vår scen kommer också den egyptiska människorättsaktivisten och feministen Azza Kamel, liksom Amahl Khouri, poet, skribent och HBT-aktivist från Jordanien, bosatt i Libanon.  Vilken roll har kvinnorna spelat i de arabiska revolutionerna? Och hur ska revolutionernas frukter komma kvinnorna till del?

  Dessutom presenterar vi programpunkten "KOM OCH SKÄLL UT CECILIA UDDÈN". Det är ju ingen hemlighet att en mellanösternkorrespondent, hur balanserad hon än försöker vara, väcker starka känslor i olika läger. Vi har bjudit in två personer med starka åsikter om Cecilia Uddéns bevakning - jornalisten Siewert Öholm och den centerpartistiske riksdagsmannen Fredrick Federley.

  Och ingen missar väl vårt husband, malmörapparen Behrang Miri, med ännu en låt från "Dance to the revolution, live i programmet.

  Har du en fråga till Cecilia eller en kommentar om programmet? Mejla till korrespondenterna@sverigesradio.se

 • TISDAG 5 JULI

  Vad handlar de arabiska revolterna om?

  Vad driver alla människor ut på gatorna i  Tunis, Kairo, Saana, Damaskus…?
  Möjlighet att försörja sig, rätt att uttrycka sin åsikt utan att hamna i fängelse, rättssäkerhet, utbildning - behoven är många, men finns det en gemensam nämnare så är det nog kampen för värdighet.  Om det lilla ordet värdighet samtalar vi med den egyptiske journalisten Magdi Abdelhadi och Jesper Bengtsson från Reportrar utan gränser.

  Inspirerade av några almedalsseminarier ställer vi idag också frågan: Vad får kristen tro för politiska konsekvenser? Kan ship to Gaza vara en bekännelsefråga? Hör tro och politik överhuvudtaget ihop?
  Hör Mikael Mogren, präst i Svenska Kyrkan, och Thomas Idergard, samhällsdebattör och katolik.

  Och missa heller inte Revolutionsradions husband - Malmörapparen Behrang Miri som uppträder live från vår almedalsscen även idag.

   

  Dessutom är det Arthur Mannheimer (Cecilia Uddéns son) som är vår eminente fotograf på plats!

 • MÅNDAG 4 JULI

  Hör Cecilias egna ord om sin vår som utrikeskorrespondent i Mellanöstern.

  Och såhär sa Carl Bildt i mitten av februari när  den libyska revolten mot Gaddafi tog fart:

  - Nu handlar det inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att försöka få till stabilitet och en rimlig utveckling.

  Klok realpolitik eller ett svek mot de egna idelalen? Frihet och demokrati är värden som gärna hyllas vid sammanträdesbord och middagsbjudningar.
  Men om kraven på frihet krockar med Europas behov av stabilitet? Och vilken roll spelar islamofobin? Har Europa råd med arabisk frihet? Hur påverkas handeln? Och är vi beredda att ta emot de som flyr undan våldet?

  Till Cecilia Uddén på Almedalens scen kommer handelsminister Ewa Björling.  Finlands Europaminister Alexanders Stubb och förre FN-ambassadören och biträdande utrikesministern Pierre Schori.  Hör också Uddén husband under almedalsveckan, Malmörapparen Behrang Miri, aktuell med kommande plattan Dance to the revolution.  Pierre Schori ger sin syn på de dramatiska månaderna som passerat.

  Han får också spontanapplåder efter att ha gett sin bild av det som sker i Gaza.

  Vill du ställa en fråga till Cecilia eller någon av våra gäster? Skriv din fråga här i kommentarsfältet eller mejla till korrespondenterna@sverigesradio.se

 • Den arabiska våren har många ansikten, men en gemensam nämnare:
  Människors förmåga att övervinna sin rädsla och hävda värdet av en egen röst.
  Kring alla dessa röster, om skam och förnedring,
  hopp och förväntan kretsar Uddén i P1,
  live från Sveriges Radios scen under Almedalsveckan.

  Du hör oss måndag - torsdag, 15.00 - 15.45.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista