Melén i P1

Nu är det dags för Sveriges Radios Moskvakorrespondent Johanna Melén att leda sitt eget program i P1. Det kommer självklart att handla om Vladimir Putin, om den ryska proteströrelse som vaknat till liv men också om en knubbig man i sina bästa år som i decennier tagit ryssarna med storm: Karlsson på taket.

 • Melén i P1

  Det doftar annorlunda i Moskva idag, konstaterar Helena Autio-Meloni, kulturråd Finlands ambassad i Ryssland. På 70-talet när hon var där för första gången luktade det bastanta limpor, nu 2013 kommer det pustar av franska små bakverk. Huvudstaden har utvecklats till en världsmetropol där hipsterkulturen frodas lika mycket som i New York eller på Södermalm i Stockholm.

  Hör Valentina Steptjenkova, British council, Aron Håkanson, Buisness Sweden, och Anna Gustafsson Bril, fd ordförande SWEA Moskva, prata om landets självbild som rymmer både en urban identitet och en längtan till Sovjettiden.

  Programledare är Sveriges Radios korrespondent Johanna Melén.

  Producent: Anders Backlund.

 • Torsdag 2 augusti

  Han är Sveriges kanske minst populära Astrid Lindgrenfigur: Karlsson på taket.
  Men i Ryssland har han alltid varit en superstjärna. Johanna Melén samlar experterna Clara Bodin, svensk entreprenör tidigare bosatt i Ukraina som nu försvarar Karlsson på taket-karaktären Fröken Bocks rättigheter. Tillsammans med regissören Staffan Götestam, översättaren Staffan Skott och litteraturvetaren Maria Nikolajeva  försöker de gå till botten med den självgode Karlssons storhet. Astrid Lindgrens barnbarn  Malin Billing, Saltkråkan AB, ger sin syn på ryssarnas ibland ganska självsvåldiga framfart med den lille mannen med propeller på ryggen.

  Programledare: Johanna Melén
  Producent: Sonja Schwarzenberger
  Redaktör: Ülkü Holago

 • Varför slåss vuxna karlar i Ukrainas parlament över det ryska språkets ställning? Och varför provocerar vitryskan i Vitryssland? Hur är egentligen förhållandet mellan de forna Sovjetrepublikerna och den stora grannen Ryssland?
  Gäster i studion är Inga-Lina Lindqvist, författare och litteraturkritiker med rötter i Vitryssland och Maria Stepanova Hassan, tolk och tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna, född i Ukraina. Stefan Eriksson, Sveriges ambassadör i Vitryssland pratar om språk och politik och Birgit Schlyter, chef på Svenska forskningsinstitutet i Istanbul berättar om länderna längs Sidenvägen. Dessutom deltar Fjodor Lukjanov, svensktalande chefredaktör för Russia in Global affairs.

  Programledare: Johanna Melén
  Producent: Sonja Schwarzenberger
  Redaktör: Ülkü Holago

 • Tisdag 31 juli

  Putin barbröstad med häst, gullandes med hund eller som skattletare i Svarta havet. Rysslands starke man har de senaste åren uppmärksammats för sitt poserande i udda sammanhang.
  Men vilken bild vill han egentligen förmedla av sig själv? En helylleryss bland andra? Eller lider Putin i själva verket av  roffarmani? En del menar att han inte kan skilja på sina tillgångar och statens.
  Johanna Melén och bisittare Anna-Lena Laurén analyserar bilderna och sina intryck av presidenten  tillsammans med modevetare Patrik Steorn. Författaren Claes Ericsson berättar om korruptionen och Marcus Svedberg, chefsekonom på East Capital ger finansmarknadens syn på Rysslands framtid.

  Programledare: Johanna Melén
  Bisittare: Anna-Lena Laurén
  Producent: Sonja Schwarzenberger
  Redaktör: Ülkü Holago

  Foto: Alexei Druzhinin
  Bifogad i mailet. Föreställer bild på Putin som flaskmatar älgkalv.

 • Måndag 30 juli

  Vi vill ha respekt! Ryssland utan Putin! Sveriges Radios Rysslandkorrespondent Johanna Melén hamnade mitt bland talkörerna när Moskvabor gick ut för att protesterna efter parlamentsvalet i Ryssland den 4 december 2011.
  Gäster i programmet är Amanda Lövkvist, biträdande generalsekreterare för liberala biståndsorgansationen Silc och Stellan Vinthagen, freds- och utvecklingsforskare. Tillsammans reder de ut förutsättningarna för det ryska motståndet och vad som krävs för att en proteströrelse ska få genomslag. Dessutom konstnären Thérèse Kristiansson om nakenpromenad som kampmetod.

  Programledare: Johanna Melén
  Bisittare: Anna-Lena Laurén
  Producent: Sonja Schwarzenberger
  Redaktör: Ülkü Holago

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista