Olin i P1

Robin Olin är korrespondent för unga frågor på Sveriges Radio. I två år har han rest runt världen och rapporterat om livet för unga i P1 och P3.

 • Generation Y är den mest globala och ständigt uppkopplade generationen någonsin. De är därför mer lika varandra trots att de lever i olika länder än tidigare generationer. Hur lika är egentligen den unga generationen i olika länder? Och vad menar skribenten Ida Therén med sin artikel "Föräldragenerationen - Fuck off"? Hör henne i Olin i P1. 

  Hör också Thomas Fürth från Kairos Future, konsulten Anders Hallgren och  arbetsmarknadspolicyanalytikern Victor Bernhardtz bena ut begreppen kring Generation Y och arbetet. Dessutom: SR:s Hanna Sahlberg om 80-talistgenerationen i Kina.

  Programledare: Robin Olin

  Producent: Sonja Schwarzenberger

  Redaktör: Åsa Karlsson

 • Många är historierna om hur svenska skolbarn varnas för vad som händer om man provar KNARK. Samtidigt ökar användandet av marijuana och andra droger i både Sverige och Europa.

  Hur kommer det sig att så många unga människor i Europa struntar i landets narkotikaförbud, och öppet tar sig en joint? Vilka intressen finns det i att droger legaliseras? Och vems fel var det egentligen att drogerna började spridas över världen?

  Robin sätter sig i skolbänken för att få lära sig allt om hur droger byggt ekonomier, fungerat inom medicinen och hatats och älskats genom historien. Hans lärare är Fred Nyberg professor i biologisk beroendeforskning  och  Johan Anderberg, författare till boken Canabusiness.      

  Programledare: Robin Olin

  Producent: Sonja Schwarzenberger

  Redaktör: Åsa Karlsson

 • I samtal med unga människor i olika länder har Robin Olin upplevt att han välkomnats av kvinnor och homosexuella män. Men de heterosexuella männen har en gemenskap där han inte blir insläppt.

  Vad är det för koder man måste knäcka för att vara med i den manliga gemenskapen i olika länder? Luis Lineo från Machofabriken, vägleder Robin i hur han ska förhålla sig till vådan av att vara man.

   Serietecknaren Kolbein Karlsson och modisten Kristoffer Lindh pratar skägg och manliga skönhetsattribut.

  Och så guidar mannen av män, Glenn Hysén, Robin i hur man släpps in i gruppen.

  Programledare: Robin Olin

  Producent: Sonja Schwarzenberger

  Redaktör: Åsa Karlsson och Ulph Nyström

 • Under sina resor i olika länder har Robin Olin avundats torgen där ungdomarna hänger i timme efter timme utan att ha en tid att passa. Och han förvånas över hur mycket bättre människor i andra länder verka vara på att njuta av livet än vi svenskar.

  Är det alltid så att landet med den bästa ekonomin har förmågan att njuta mest och bäst? Eller är det tvärtom så att de med sämre ekonomi har hittat den riktiga lyckan och lugnet, medan välfärdsländerna är sönderstressade losers? Har BNP tjänat ut sin roll som mätinstrument för hur ett land mår?

  Det reder vi ut tillsammans med bland andra psykologen och psykoterapeuten Anna Krantz, studenten och argentinaren Nicolas Lieste och Alexandra Berg, entreprenören som gjort livsnjutning till en industri.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista