• Vid den stora partikongressen i Peking nyligen talade Xi Jinping upprepade gånger om det kinesiska kommunistpartiets historiska uppdrag och kommande hundraårsjubileum. Men partiets historieskrivning stämmer inte alltid överens med historisk forskning – och den som påpekar det kan få betala ett högt pris.

  Sveriges Radios korrespondent i Peking, Hanna Sahlberg, har träffat historikern Hong Zhenkuai som förkastar skolböckernas kapitel om ”De fem hjältarna på Vargtandsberget”.

  Hör även en intervju med Oscar Almén, statsvetare vid Uppsala universitet med fokus på Kina

 • I dag hade det kinesiska kommunistpartiets nya centralkommitté sitt första möte. Kinas makttopp utsågs och den nya ledningen verkar ha tagits emot väl av befolkningen.

 • I Kina har nu landets högsta ledning utsetts efter att kommunistpartiet haft sin stora partikongress. Den högsta makten finns samlad kring kommunistpartiets generalsekreterare Xi Jinping i politbyåns nyvalda ständiga utskott, och de personer som sitter där kommer att påverka Kinas framtida inriktning. I kinesiska medier hyllas redan en kommande ”ny era” under Xi, med viktiga milstolpar som utrotandet av fattigdomen i Kina och kommunistpartiets 100-årsjubiléum 2021.

  Vår korrespondent i Peking, Hanna Sahlberg, var med vid presentationen av den nya högsta ledningen i Folkets stora sal i morse, och analyserar tillsammans med ordföranden i EU:s handelskammare i Peking, Mats Harborn, och SvD:s utsände i Kina, Ola Wong, vad som avhandlades.

 • Just nu pågår i Peking det kinesiska kommunistpartiets stora kongress. Den varar i en knapp vecka och hålls bara vart femte år. Kongressen inleddes i onsdags med ett öppningstal av landets ledare Xi Jinping. I talet lanserade han ett nytt namn på sin och därmed Kinas politiska ideologi, "socialism med kinesiska särdrag för en ny era".

 • President Xi Jingping inledde partikongressen med ett flera timmar långt tal där hans budskap var att den kinesiska socialismen har gått in i en ny era och där han beskrev landets framtid som ljus, samtidigt som Kina står inför stora utmaningar. Det kinesiska kommunistpartiets bygger sin legitimitet på sin militära historieskrivning och på Kinas ekonomiska framgång.

  Studio Ett sänder även idag delar av programmet från Peking och i fokus står just kommunistpartiets fasta grepp om historieskrivningen, om vapnen och om valutan.

  Vi hör Sveriges Radios Korrespondent Hanna Sahlberg, David Carlqvist, utrikesreporter på Ekot och tidigare Kinakorrespondent och Ola Wong, journalist på Svenska Dagbladet och Kinakännare.

 • Kommunistpartiets kongress inledd i Kina

  I Peking har idag det kinesiska kommunistpartiets stora kongress inletts. Kongressen varar en dryg vecka, ska partiet byta ut flera personer i paritets, och därmed landets, högsta ledarskap. Kinas president, och tillika kommunistpartiets generalsekreterare Xi Jinping kommer dock att sitta kvar. Och idag inledde han kongressen med ett öppningstal.

 • Kinas president Xi Jinping, i mitten, tillsammans med två Jiang Zemin, höger, och Hu Jintao, vänster.
  P1-MORGON ONSDAG 18 OKTOBER

  I Kina inleds kommunistpartiets 19:e partikongress. Idag håller president Xi Jinping sitt inledningstal. Vår korrespondent Hanna Sahlberg rapporterar direkt från Peking. Hör även Ekots utsända David Carlqvist och Klas Eklund, senior ekonom på SEB som följt utvecklingen i Kina under många år.