• Kulturnytts julkalender 2016

  Idag är det dags att öppna lucka nummer ett i Kulturnytts julkalender. Katarina Wikars slår ett slag för vinterns enslighet och japanska träsnitt.

 • 100 g mjölkchoklad, bakchoklad

  100 g hasselnötter, hackade

  100 Nutella eller liknande

  20 g smör

  extra skalade hasselnötter

  200 g mörk choklad, bakchoklad

 • 10 port

  2 dl grötris

  2 dl fullkornsris

  1-2 msk smör

  1 tsk salt

  8 dl vatten

  1 - 1½ l mjölk

  1 vaniljstång, delad och urskrapad

  3 msk socker

 • 1 burk matjessill

  1 burk creme fraîche eller gräddfil

  2–3 msk majonnäs

  1 ½ – 2 msk Colemans senapspulver

  2–3 msk honung eller socker

  1–2 msk outspädd apelsinsaft

  massor med dill, ex 1 paket fryst dill

 • Katarina Wikars och Jenny Teleman Wikars ställer in den gamla stjärnkikaren i det vridbara tornrummet på Observatoriemuseet i Stockholm och öppnar de hundraåriga luckorna mot himlen.

  Från museet som svävat i ovisshet om nedläggning men kanske får fortsätta in i nästa år försöker de få syn på några händelser i kosmos, kometen ISON, en gammal solförmörkelse i öknen, ett nytt samhälle på Mars och hör Ulf Palme läsa ur Aniara.

 • För er som måste ha tre timmars julstök: Kulturtomtarna Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell smälter ost och knådar gran bland Alper och kor i Wallis och Chur 2002.

 • Lördagen 31/1 kl. 21.03 i P1

  Det finns ögonblick man aldrig upplevt men som ändå gjort outplånliga intryck. Ett sådant intäffade nyårsafton 1991 på The Hackney Empire i London. Där var Fredrik Wadström INTE.

  Den här hösten har vi uppmärksammat att det är 20-år sedan Sovjetunionen föll. Och med anledning av detta sänder vi nu Fredrik Wadströms program Ögonblick, som handlar om att inte vara på plats när det händer. Programmet handlar bland annat om nyårsafton 1991.

 • P1 tisdag 4 januari kl 14.03 

  Kulturredaktionen sänder under de första dagarna i januari tre portätt av scenkonstnärerer födda på 20-talet. Först ut är den svensk-estniska pianisten och författaren Käbi Laretei. I sin senaste bok Toner och passioner skildrar Käbi Laretei förhållandet till musiken och yrket. Hon berättar om musikens erotiska makt, sina estniska rötter och livsglädjens smärta för Maarja Talgre.

  (repris från oktober 2010)