Lindberg i P1

Ginna Lindberg har varit Sveriges Radios Washington- korrespondent sedan augusti 2007. Har arbetat inom Sveriges Radio sedan 1990, framförallt med utrikesjournalistik.

 • Vad vill du veta om USA? Var med och ställ din fråga i dagens telefonväkteri med Ginna Lindberg, Sveriges Radios förra korrespondent i Washington DC.

  Till sin hjälp har hon Sten Sjöström, Sveriges Radios korrespondent i New York och artisten och programledaren Richard Herrey.

 • Barack Obama hade ambitionen att skärpa landets vapenkontroll efter flera tragiska dödsskjutningar men den starka amerikanska vapenlobbyn sätter ständigt käppar i hjulet. Hur kan lobbyister få så mycket makt? Hör PR-konsulten Elizabeth Walentin från USA och Mattias Sundhin (FP) som kampanjat för republikanerna i USA.

  Hör också Ginna Lindbergs omdiskuterade P4 Dokumentär:

  Hör också om så kallad negative campaigning, där man svartmålar motståndaren på ett ofta rätt brutalt sätt. Hur framgångsrikt är det i USA och hur skulle det fungara i Sverige?

  Musikern Jon Rekdal som delvis bor i USA gästar studion med sitt band och spelar live.

  Hör också Arijana Sarkic om den omdiskuterade amerikanska TV-serien Honey Boo Boo.

 • Hur annorlunda är attityden till att jobba när man fyllt 65 i USA jämfört med i Sverige? Det verkar som om många demokrater i USA vill se den 66 år fyllda Hillary Clinton som deras presidentkandidat till nästa val. Har åldern kanske till och med en positiv inverkan i det fallet?

  Hör Erik Åsard, 67 år gammal och professor emeritus som skrivit en bok om USA:s förra utrikesminister. Även 76 år gamla artisten Siw Malmqvist ger prov på hur man fortfarande kan tillhöra arbetslivet i Sverige mer än tio år efter det att många brukar gå i pension.

 • Radiokorrespondenterna

  Hur svårt kan det vara att komma hem efter flera år i utlandet? Tillräckligt komplicerat för att vissa stora företag skapat en egen organisation kring problemet.

  Hör Johan Mildner som jobbar med personalfrågor på företaget Sandvik om vad som ofta kan hända när folk kommer tillbaka.

  Sveriges Radios förra korrespondent i Washington Ginna Lindberg är veckans programledare och är genuint nyfiken, som alltid. Vid sin sida har hon artisten och programledaren Richard Herrey, även han med en hel del erfarenheter från det stora landet i väst.

  Hör också om det låsta läget i den amerikanska politiken och hur det påverkar USA:s ställning i världen. Karin Henriksson, Svenska Dagbladets reporter i USA och Frida Stranne freds- och utvecklingsforskare med inriktning på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik vid högskolan i Halmstad.

  Artisten Swingfly spelar live i studion.

 • En rejäl måltid och ett handslag med Obama kostar idag 37.000 dollar. Inför presidentvalet har pengarna en stor roll och presidentkandidaterna gör vad dom kan för att samla till partikassan. Men går det verkligen att köpa sig ett presidentskap? Vilken sorts reklam är framgångsrik och hur fräck får en smutskastningskampanj egentligen vara?

  Demokraten Elizabeth Walentin, även statsvetare och PR-konsult på Strandberg Haage, och republikanen Billy McCormac, även på PR-byrån Prime medverkar.

  Även Mathias Sundin, riksdagsledamot (FP) som inspirerats av amerikansk kampanjarbete är med och journalisten Britt-Marie Mattsson som bevakat många presidentval i USA och som skrivit en bok om klanen Kennedy.

  Har du en fråga om USA? Imorgon är det telefonväkteri men du kan redan nu ringa in på vår telefonsvarare och ställa frågan:   08 784 3951

  Producent: Anders Diamant      anders.diamant@sverigesradio.se

 • Vilken bild har man i USA av Sverige. Är det ett land fyllt av folkdräkter och dalahästar, eller en nation befolkad av twittrande individualister?

  Och så undersöker vi den amerikanska drömmen - hur lätt är det egentligen att göra klassresa i USA idag jämfört med Sverige?

  Hör Lars Trägårdh, professor i historia vid Ersta Sköndal högskola, som flyttade till USA 1970 och gjorde akademisk karriär men som nu återvänt till Sverige.

  Hör även Trita Parsi, som vuxit upp i Sverige och numera är Iranexpert och chef för Iran-Amerikanska rådet i Washington, om hur han ser på möjligheterna att göra en klassresa i USA.

  Theresa Andersson, musikartist, flyttade från Gotland till New Orleans medan Daniela Trujillo, fotograf och journalist, flyttade till Stockholm från Austin. Vad var det som lockade dom till varandras länder? Vilka bilder hade dom av respektive land? Stämde bilden med verkligheten?

  Vad tänker amerikanen i allmänhet på när man säger Sverige? Ulrika Hallesius, informationsdirektör Visit Sweden, ger sin version.

  Producent: Anders Diamant     anders.diamant@sverigesradio.se

 • måndag 6 augusti

  Vilken naturlag är det som gör att amerikanen ofta är så vänlig och utåtriktad?

  Eller är mötet med amerikanen kanske snarare en spegel av hur blyg svensken är?

  Hör den luttrade journalisten Staffan Heimerson som också haft USA som sitt bevakningsområde om fenomenet.

  Även Lovisa Frost som jobbat som journalist inne i Vita Huset delar med sig av sina erfarenheter.

  Hur ska man göra för att komma ihåg vad folk heter? Jenny Åkerman, ordförande i föreningen Mensa ger oss tips.

  producent: Anders Diamant   anders.diamant@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista