Petrén i P1

Det är dags för Sveriges Radios korrespondent i Sydeuropa, Alice Petrén, att fundera kring olika länders förhållande till Tro, Hopp och Kärek. Vad tror spanjorerna på i dessa ekonomiskt dystra tider, vad hoppas fransmännen på och hur viktig är kärleken för italienarna?

 • I Italien utgör familjeföretag 75 procent av ekonomin, men många går under jorden eller försvinner. Vad har företagandet för framtid i Italien?

  Hör bland andra företagsledaren Salvatore Grimaldi om hur han ser på framtiden. Hör även Christina Hallmert som är ekonomiansvarig för ett reseföretag i Rom. Även nyligen arbetslösa Carlotta Giorgio och IT-konsulten Diego Angemi medverkar.

  Vi gör även en utblick till Portugal där Catarina Östholm Pinho har ett eget företag som hyr ut fritidshus.

 • Ännu en torr sommar har lett till stora problem i Spanien. Hur planerar landet för att få bukt med vattenbristen i framtiden? Mats Svensson, chef för enheten för analys och forskning vid Havs- och vattenmyndigheten, medverkar.

  I Spanien är mer än hälften av ungdomarna mellan 15-24 år arbetslösa. Hör den något äldre läkaren Jorge Sotoca Fernandez som valt att flytta till Sverige med sin familj för att få jobba med det han vill.

  I programmet medverkar även översättaren Isabel Pais Iglesias, musikjournalisten Ivar Munõs Rojas samt David Pallarés, som forskar om energi på Chalmers tekniska högskola.

 • Idag har Alice Petrén telefonväkteri i sitt program i P1 mellan kl 15.03-15.45.

   Alla frågor som handlar om Sydeuropa är välkomna och till sin hjälp har hon Rolf Gustavsson, fd korrespondent för Svenska Dagbladet.

 • Teknokraten eller komikern, vilken sida väljer italienarna? Vad är egentligen alternativet till nödlösningen Mario Monti? Kan verkligen komikern Beppe Grillo som framför allt hittar sina väljare på nätet ta över Italiens ledarpinne?

  Fotboll eller cykling, vilken är den största folksporten i Italien? Hör företagsledaren och "cykelkungen" Salvatore Grimaldi direkt från Italien.

  Paula Bracconi, Italienska Handelskammaren och före detta proffsboxaren numera entrepenören Paolo Roberto medverkar också.

  Dessutom levereras Italiensk smörsång direkt i studion av Mattias Enn.

  Det blåser orons vindar i Vatikanen. Flera personer på ledande positioner har läckt hemliga dokument till pressen, bland annat påvens egen butler, och det finns anklagelser om korruption och pengatvätt. Vi reder ut begreppen med Vatikan-ambassadören Ulla Gudmundson. 

  Producent: Anders Diamant                   anders.diamant@sr.se

 • Att tala om pengar gör inte fransmän. Vad mer är tabu i Frankrike? Hur ska det gå för den nye presidenten Hollande som bantat ner sig och bestämt sig för att matcha Angela Merkel i Tyskland, när hans egen kvinna löper amok?

  Lena Lutaud journalist på dagstidningen Le Figaro, bagaren Sébastien Boudet och Françoise Sule, lärare i franska på Stockholms universitet medverkar.

   Vi frågar oss ockå vilken betydelse ens egen inställning får för resultatet. Kan man ta sig ur kriser genom att vara mer positiv och ha bättre självkänsla? Har Sara Bengtsson, doktor i kognitiv neurovetenskap, ett recept på hur man ska överleva den pågående krisen i Europa?

  Den franska chansonmusiken handlar om längtan och det är alltid en berättelse som står i centrum.

  Hör den svenska chansonartisten Maya de Vesque om vad det var som lockade henne.

  Producent: Anders Diamant    anders.diamant@sr.se

  På torsdag blir det telefonväkteri i Petrén i P1. Ring in och ställ din fråga om Sydeuropa till Alice Petrén och Rolf Gustavsson, fd Brysselkorrespondent för Svenska Dagbladet.

  Ring in till telefonsvararen: 08 784 3951 redan nu eller ring direkt till programmet på torsdag, telefonslussen öppnar redan klockan 14. Då ringer du på 08 24 15 00

 • När ekonomin får ett land att skälva vad håller man sig då i? Hör ekonomichefen Bárbara García Fernández-Muro om sina förhoppningar och farhågor när det gäller hennes hemlands tillstånd. Hör även  författaren och den spanska översättaren Ulf Eriksson tala om vilken sorts litteratur ett land i kris ger ut. Hur förändras begreppet demokrati när de folkvalda kanske inte längre har samma stöd hos folket? Statsvetaren Niklas Bremberg har bott i Spanien och kan tala om den relativt unga demokratin som nu håller på att utvecklas.

  och så bjuder vi på flamenco-musik i studion, Ellen Pontara sjunger och Per Lenner spelar gitarr. Vilket förhållande har omvärlden fått av den spanska flamencon och hur har attityden förändrats i Spanien till denna konstyttring? Hör Josefine Chiacchiero, fd ordf i Svenska Flamencoföreningen.

  Producent: Anders Diamant - anders.diamant@sr.se

 • TORSDAG 14 JULI

  Idag har du chans att ringa in till Alice och ställa vilken fråga du vill om Sydeuropa!

  Hur kommer det gå för de unga i Spanien egentligen? Hur många tupéer har Berlusconi?
  Vilket kök är allra bästa i Sydeuropa? Ja ring in till Alice och ställ just din fråga.

  Ring in på 08-24 15 00 - telefonslussarna öppnar redan 14.30.

  Eller mejla redan nu på korrespondenterna@sverigesradio.se

 • ONSDAG 13 JULI

  I dagens sändning av Petrén i P1 ger vi oss i kast med det största av allt - nämligen familjen.

  Christian Di Luca är styrelseledamot på familjeföretaget Di Luca & Di Luca. Det var hans far som tog olivoljan till Sverige på 1970-talet. Dessutom har vi skådespelaren, författare och cirkusdirektör Henry Bronett på plats i studion för att tala om vad familjen betyder för honom.

  Vi pratar också med Mattias Cocco (på en väg någonstans i Italien) som är italienare med svensk mamma, om vad familjen betyder för honom.  Hur är det att vara familjeföretagare? Är det bara glädje att jobba nära sin familj eller kan det även bli en tvångströja? Och hur skiljer man på jobb och privatliv? Snackar man bara business vid matbordet? Vi undrar också om det finns en skillnad mellan det italienska familjeföretaget och det svenska.

  Dessutom pratar vi med mor och dotter i familjen Björnberg. Ulla Björnberg är professor i sociologi och har forskat om familjepolitik. Hennes dotter Åsa Björnberg är psykolog har forskat om familjeföretag. Hör vad de har att säga om familjeföretagande!

  Hör av dig till oss! korrespondenterna@sverigesradio.se

 • TISDAG 12 JULI

  Alice Petrén bor delvis i Paris och om det är något hon har lagt märke till genom åren så är det fransmännens sätt att förföra. Om man slår upp "att förföra" i svensk ordbok så betyder det "att vilseleda, förleda".

  Piotr Giro är dansare och har spelat både Don Juan och Romeo i Romeo och Julia. Här ger han sin syn på den klichéartade förföraren.

  I dagens program ringer vi upp den amerikanske journalisten och författaren Elaine Sciolini. Elaine bor och arbetar i Paris och i hennes senaste bok La Seduction: How the French Play the Game of Life tittar hon närmare på hur fransmännen använder förförelse på alla plan i livet.

  Dessutom har vi författaren och tonsättaren Carin Bartosch Edström i studion som tillsammans med förläggaren Elisabeth Grate kommer att djupdyka i fransk litteratur och förförelse.

  Har du en kommentar eller en fråga till Alice? Mejla till korrespondenterna@sverigesradio.se

 • MÅNDAG 11 JULI

  Denna vecka är det vår Sydeuropakorrespondent Alice Petrén som leder oss genom sin värld.
  Vi börjar måndagen med att prata om Alice första F:ord - Framtiden, tillsammans med dagens bisittare, artisten och poeten Emil Jensen.

  Och Alice Petrén funderar kring detta med själva begreppet framtid och vad det betyder...

  Alicia Valiente är en av de unga spanjorskor som har förlorat tron på sitt land. Hon bor sedan något år tillbaka i Sverige och under dagens program berättar om "generation lost" som de kallas, de unga i Spanien utan varken jobb eller utbildning.

  Vi pratar även med Helene Ohlsson från framtidsinstitutet Kairo's future om hur man egentligen gör när man forskar om framtiden.

  Dessutom undrar vi - kan man slå vad om politiska händelser, som till exempel när Gaddafi ska avgå? Vi ringer upp Unibets VD Henrik Tjärnström!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista