Palmgren i P1

Måndag 25 juli till torsdag 28 juli 2011 kl 15.03

Lars Palmgren har bott på olika håll i Latinamerika i 30 år, de senaste tolv åren i Chile, men hans relation med kontinenten går än längre tillbaka. Första gången han kom dit var 1967 som sjöman. Nästa gång, 1972, kom han som biståndsarbetare. Men sen 1979 arbetar han som journalist, till en början som frilansare för både tidningar och TV och sen 1994 som SR:s korrespondent. Och hans program Palmgren i P1 kommer, inte särskilt överraskande, att handla mycket om Latinamerika både om myterna och om verkligheten bakom myterna. Både om tango och om skoskav; både om maningar till revolution och om att alltid komma för sent.

 • TORSDAGEN 28 JULI

  Lars Palmgren ägnar veckans sista talkshow åt att besvara alla dina frågor om Latinamerika.

  -Håller knarkmaffian på att ta över Mexico?

  - Vilket land föredrar du själv att semestra i när du inte jobbar Lars?

  - Vilken svensk artist är mest känd i Latinamerika?

  Ring in och ställ dina frågor till Lars Palmgren och hans bisittare Lotten Collin. De kommer berätta anekdoter från alla sina resor på kontinenten, diskutera minnen, politik och dina egna upplevelser av Latinamerika.

  (OBS! Det går inte längre att ringa, då programmet redan är sänt) 

 • ONSDAGEN 27 JULI

  I dagens program undersöker vi Brasiliens särart. Framgångslandet som vi projicerar våra drömmar och klichéer på. Vi talar om musikkultur, identitet och det enorma landet vars historia präglats av en något fridsammare berättelse, medan dess grannar lidit under militärdiktaturer. Har journalisternas, författarnas och filosofernas Brasilien lagt grunden till något radikalt eget?

  Artisten Simone Moreno spelar live i studion.

  Gäster: Henrik Brandão Jönsson, journalist och författare, samt Erik Jennische som frilansar som skribent från huvudstaden Brasilia. Han har även varit generalsekreterare för den liberala biståndsorganisationen Silc.

 • TISDAG 26 JULI

  Lars Palmgrens första möte med tangon tog plats i Buenos Aires i början av 70-talet. Sedan dess har han återvänt, fascinerad, villig, men inte övertygad. Idag får vi möta två personer vars liv förändrats av tangon, som förklarar varför de blivit så bergtagna av pardansen.

  Det ska handla om hierarkier, passion, män som dansar med män, dansens historiska ursprung och hur det känns för lars att våga sig på en dans i studion.

  Gäster i studion: Birgitta Holm, litteraturprofessor emeritus och författare till boken Pardans och Nicolas Lieste, student och tangodansare som flyttade till Sverige från Argentina på grund av en kärlek som började på dansgolvet.

  För musiken står Mikael Augustsson som spelar på det klassiska tangoinstrumentet bandoneon live i studion.

  Vi ringer också upp artisten och hedersdoktorn i statsvetenskap M.A. Numminen, som ger oss en lektion i den finska tangons ursprung.

 • MÅNDAG 25 JULI

  I sitt första program för veckan vänder Lars Palmgren blicken mot den första självständiga nationen i Latinamerika.

  Men det är inte i första hand landets historia av politiska katastrofer och jordbävningar vi ska ta upp, utan det Haiti som trollbinder och fängslar. Gäster i studion är musikern Sten Källman som kommer att spela Vodoubeat med sitt band Simbi,

  samt författaren och busschauffören Göran Lundin som skrivit fem böcker om Haiti, bland annat en historisk roman om befrielsehjälten Toussain Loverture som ledde slavupproret.

  Dessutom ringer vi direkt till Haitis huvudstad Port-au-Prince för att tala om dagsläget för befolkningen med Jakob Århem från Läkare utan gränser.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista