Tillkomsten av en opera

Jonas Forssell och Magnus Florin har fått för sig att göra en opera om den svenske 1700-talsuppfinnaren och mystikern Emanuel Swedenborg.
I en serie om fem program, under veckorna fram till urpremiären (på Malmö Opera och i Sveriges Radio P2 den 12 februari 2011), följer Thomas Lunderquist Jonas Forssell i hans komponeringsarbete och tankarna kring det.
Men vägen till en ny operauppsättning är lång och bred, och på resan stöter vi också på många andra inblandade: librettisten, swedenborg-kännare, regissör, scenograf, dirigenter, solister och kör – med flera!

 •  Tidig september 2010: Nu är en lättad och nöjd Jonas Forssell äntligen klar med sin komponering av operan Hemligheter.

  2 februari 2011: Om tio dagar har operan sin urpremiär,  på Malmö Opera och med direktsändning i Sveriges Radio P2. Scenografen och kostymören Peder Freij och hans team av målare,  snickare, smeder, ljussättare och andra scenarbetare lägger sina sista händer vid allt som har med det visuella i uppsättningen att göra.

  Lyssna på sista delen av Musikmagasinet: Tillkomsten av en opera: Premiär. Serien är gjord av Thomas Lunderquist, Lokatt Media.

 • 11 juni 2010: Jonas Forssell legerar en altflöjt och en sordinerad trumpet till en silverflöjts klang, som ackompanjerar Elisabeth Gyllenborgs längtan. Jonas Forssell är nöjd, när Thomas Lunderquist träffar honom för tredje gången under hans komponeringsperiod av operan Hemligheter, en tillståndsopera om Emanuel Swedenborg som utspelar sig i andarnas mellanrike. Men varför skriver han atonalt?

  25 januari 2011: Sitzprobe = Orkestern och sångarna möts i en första gemensam musikalisk genomdragning av operan. Och lyssnarna får möta några solister och en och annan korist och instrumentalist.

  Producent: Thomas Lunderquist, Lokatt Media

 • Ett samtal med regissör Karl Dunér, dirigent Staffan Larson och kormästare Elisabeth Boström om hur man gör när man tolkar och sätter upp en nyskriven opera, som ju inte har någon tolkningspraxis, ingen historia. Och som inte är helt okomplicerad... Programledare är seriens producent Thomas Lunderquist.

 • April 2010: Jonas Forssell fortsätter komponera sin opera om den svenska 1700-talsuppfinnaren, vetenskapsmannen, mystikern och teologen Emanuel Swedenborg, till Magnus Florins libretto. Det är bråttom, operan ska ha premiär den 12 februari 2011. I dagens program träffar vi Jonas Forssell igen, i hans tonsättarlya på Kungsholmen, och Magnus Florin på Dramaten, där han arbetar som chefsdramaturg. Hur skriver man en operatext om en så mångsidig och svårdefinierad personlighet som Emanuel Swedenborg?

 • Seriestart måndag 10 januari

  Februari 2010: Jonas Forssell har just börjat skriva musiken till en opera om den svenska 1700-talsuppfinnaren, vetenskapsmannen, mystikern och teologen Emanuel Swedenborg.
  Författaren och dramaturgen Magnus Florin har skrivit librettot – det vill säga texten. Operan har premiär om ett år, den 12 februari 2011.

  Thomas Lunderquist följer Jonas Forsell fram till urpremiären; i hans komponeringsarbete och tankarna kring det.

  Om man nu ska göra en opera om ett mångfacetterat mänskoliv som Swedenborgs
  (Vilken idé! Varför?), så gäller det att försöka lära känna honom.

  I den första delen av fem om tillkomsten av en opera möter vi förutom Jonas Forssell därför också Olle Hjern, pastor i Nya kyrkan, och Susanna Åkerman-Hjern, bibliotekarie i Swedenborgsbiblioteket.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista