Tofft och Lundberg

När är snabbt en utmaning och när är det bara omöjligt? Är viss musik konst, eller bara konstig? Carl Tofft och Camilla Lundberg samlar sina tankar om musik utifrån givna teman, t ex Fysiska toner, Snabba toner och Konstiga toner. I varje program bjuder vi in ett par gäster som bidrar med musikexempel och sin syn på ämnet. I huvudet på Carl Tofft är ett återkommande inslag precis som Camillas Så var det förr.... Här får vi duons tankar om såväl musikaliska nutidsfenomen som intressanta fragment av klassiska verk.

 • Tofft och Lundberg

  Vilken fysik har musiken? Vilken fysik krävs för att spela och komponera musik? På vilket sätt påverkar musiken fysiken och hur har fysiska hinder påverkat musiken? Några av frågorna som snurrar i luften när Tofft och Lundberg pratar om fysiska toner.
  Med sig i samtalet har de gästerna Helen Jahren och Mats Ek.


 • Tofft och Lundberg

  När är musik konst? Varför tycker vi att viss musik är konstig? Måste det vara pretentiöst eller kan det vara roligt med konstmusik och vilka är de konstigaste instrumenten?
  Några av frågorna när Tofft och Lundberg tar sig an konstiga toner.
  Med sig i studion har de gästerna Daniel Birnbaum och Anders Hillborg.

  Krönikor:

 • Tofft och Lundberg

  Hur ser det blå i musiken ut? Vad är en blå stämning? Hur och var skapas den? Finns de blå tonerna över hela världen? Utifrån bland annat dessa frågor samtalar Tofft och Lundberg om blå toner. Gäster är Åsa Melldahl och Ale Möller.

  Krönikor:

 • Tofft och Lundberg

  Måste musiken vara vara djup och allvarsam för att vara tung? Vilka är de tunga kompositörerna och vad betyder kroppstyngden för rappare och operadivor? Frågor Tofft och Lundberg tar sig an under temat tunga toner. Som gäster har de bjudit Sven David Sandström och DJ Sleepy.

  Webbexklusivt klipp:

  Krönikor:

 • Tofft och Lundberg i P1

  Snabbt eller bara sludder? Är snabbgjort lika med snabbsmält? Hur använder kompositörer och musiker snabbheten och vad kostar det att vara snabb? 

  Det är några av frågorna när Tofft och Lundberg tar sig an snabba toner. Som gäster kommer Malena Ernman och Paula af Malmborg Ward.

 • Avslöjade konserten otroheten? Kan sexualiteten visas genom musikval?
  Carl Tofft och Camilla Lundberg följer tanketråden sexiga toner mot förförelse på operascenen, porrfilmsmusik och en orgastisk symfoni.
  Gäster är barytonen Jesper Taube och genusforskaren Ann Werner.

 • Varför lyssna på musik som är dålig och vad eller vem är generalbasen?

  Carl Tofft och Camilla Lundberg följer tanketråden låga toner. Det leder oss till låg verkshöjd, vibrerande basavgrunder och ned till de allra lägsta av syften.

  Gäster är barockviolinisten Maria Lindal, Drum and Bass DJ:n Cicci Moon och klubb Sunkits Magnus Nilsson.

  Klipp ur programmet:

 • Hur låter ett radioprogram skapat för sjukskrivna och blir musiken intressantare om kompositören lider av psykisk ohälsa? Carl Tofft och Camilla Lundberg följer tanketråden sjuka toner och vi lyssnar till musik som ska gestalta sjukdom men också toner som kommit till på grund av ohälsa. Gäster i studion är kompositören Matti Bye och medieforskaren Johan Fornäs.

  Lyssna på skalor som man enligt Platon blir vek respektive extatisk av. Här framförda av Hans-Ove Olsson.

 • Hur mycket får man sno av en låt och hur har musik använts i politiska syften? Tofft och Lundberg presenterar musikhistoriens största bluff, artister i lånta fjädrar och ett nutida kapningsdrama med politiska undertoner. Gäster i studion är Andreas Grill, bland annat musikalisk motor i humorgruppen Grotesco samt musiketnolog Owe Ronström. Vi lyssnar på allt från Beethovens nionde symfoni till rysslandskarikatyren Tingeling.

  Ur programmet:

 • Seriestart måndag 14 februari

  Premiär för Tofft och Lundberg! I detta första program funderar Carl på Luciano Pavarottis höga C, Camilla tar oss till Vatikanstatens kastratsångare och vi lyssnar till mannen med världens ljusaste sångröst. Operasopranen Gunnel Bohman delar med sig av sina tankar om höga toner och musikvetaren Thomas Bossius har tagit med sig två intressanta exempel på musik som gör en hög: Goa-trans och Black metal. Samtalet tar oss till 1800-talets naturromantik och Skrjabins jättelika verk som var menat att framföras på Himalayas topp. 

  Lyssna på ett smakprov

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista