Seriestart 27 juni

Stockholm-Mockba

I programmet Stockholm-Mockba låter vi lyssnarna följa med på en musikalisk resa till Ryssland. Genom musiken vill vi berätta om Rysslands och Sovjetunionens dramatiska historia.

Vi träffar artister, journalister och entusiaster. Vi spelar allt från storslagna marscher och symfonier, till folkliga tjastjusjkor och rysk gangster-ska. Vi berättar om korruptionen och maktens monumentala manifestationer, och vi spelar protestsångerna, som ljuder allt högre.

***

I det första programmet  undersöker vi relationen mellan makten och musiken ur ett historiskt perspektiv. Vad innebar den repressiva kulturpolitiken för musiklivet i Sovjetunionen? Hur tät var järnridån och hur väl lyckades man med att förhindra att ryssarna lyssnade på skadlig utländsk musik? Och så berättar vi historien om hur Sovjetunionens största popstjärna nästan fick ett genombrott i väst. 

Hör  Malcolm Dixelius (fd utrikeskorrespondent), Artemy Treutskij (rockkritiker), Curt Carlsson (musikkännare), Maria Fontosh (operasångerska) och Benny Andersson (artist).


Programmen görs av kulturkosmonauterna Anton Hultberg Hansen och Ella Petersson som tidigare har gjort P2-serien Från Platon till Pirate Bay och uppföljaren Länge leve Spotify?
Serien nominerades till Stora Radiopriset 2010 i kategorin årets folkbildning.