• New York, stad med ständig klang!

  I femte programmet i serien möter vi solopianisterna Marilyn Nonken och Sarah Rothenberg. Vi möts i Marilyn Nonkens lägenhet på Lower East Side på Manhattan i New York, där hon bor med sin man och två små döttrar.

  I programmet berättar Marilyn och Sarah om sitt samarbete, något som inte är så vanligt bland pianister. Tillsammans spelade de in hela Olivier Messiaens pianosvit Visions De L'Amen vid varsin flygel. Och de förbereder nu en inspelning av György Kurtágs stora pianoverk Játékok för ett upprättstående piano. De här två verken är skrivna av tonsättarna för deras hustrur, men tolkade av de två kvinnliga solopianisterna med olika temperament, som kompletterar varandra.

 • New York, stad med ständig klang!

  I fjärde programmet i serien möter vi tonsättaren Augusta Read Thomas. En av världens främsta nu levande tonsättare.

  Om Augusta Read Thomas och hennes musik har tidskriften Gramophone och andra skrivit: “Hon är uppfinningsrik och hennes musik är formfulländad”, ”precist kalibrerad av förfinad skönhet”, ”den är majestätisk, elegant, klar och lyrisk” och ”hennes musik är en legering av ett livligt sinne förenat med ett klappande hjärta.”

 • New York, stad med ständig klang!

  I tredje programmet i serien möter vi tonsättarna Beata Moon och Du Yun, som båda även är musiker. Beata Moon föddes i USA med koreanska föräldrar och Du Yun föddes i Shanghai i Kina.

  Beata Moon var ett musikaliskt underbarn. Hon spelade piano från fem års ålder och hade sitt första framträdande med en orkester som 8-åring.

  -Mina koreanska rötter tvingade mig nästan att spela piano. Och jag ifrågasatte aldrig detta utan inledde mina masterstudier i piano vid Julliard School of Music i New York, berättar Beata Moon.

 • Sveriges Författarförbunds Radiopris delas ut med motiverigen:

  Birgitta Tollan får priset för sina envisa och kärleksfulla radioundersökningar av de korsvägar där konsten och livet löper samman. Med ständig nyfikenhet på nya uttryck har hon metodiskt och under många år dyrkat upp dörrar till skapandets inre kammare.

   Här kan du lyssna på hennes senaste programserie

  Och här kan du ladda ner hennes

 • New York, stad med ständig Klang!

  I andra programmet i serien möter vi tonsättarna Xinyan Li och Zhou Long, som båda föddes i Kina. Förutom västerländsk konstmusik studerade de kinesisk folkmusik, poesi, kalligrafi och filosofi.

  Xinyan Li har prisats som ”formidabel tonsättare med en sällsynt och speciell talang”. Hennes musik har redan spelats i Kina, USA, Frankrike, Norge och Tyskland.

 • New York, stad med ständig Klang!

  Först ut i programserien är den legendariska röstkonstnären Meredith Monk, som Birgitta Tollan möter på artistens loft på femte våningen i stadsdelen Tribeca.

  Meredith Monk är även kompositör, koreograf och filmskapare och har under snart 50 år arbetat med dans och en mängd etniska sånguttryck från hela världen. Över 100 filmer, operor, baletter och skivor har hon skapat genom åren. Några av de främsta heter Book of Days, Dolmen Music, mercy, impermanence, och ATLAS.

 • Vi möter legenden och röstkonstnären Meredith Monk, Pulizerprisvinnaren i musik 2011, tonsättarpionjären Zhou Long, tonsättaren Xinyan Li, pianisten Beata Moon, tonsättaren och performern Du Yun, en av världens främsta tonsättare, Augusta Read Thomas och solopianisterna Marilyn Nonken och Sarah Rothenberg.

  Birgitta Tollan har tidigare gjort ett flertal uppmärksammade programserier och belönades nyligen med priset ”Musikens Möjliggörare” med motiveringen ”Via etern belyser och problematiserar hon fenomenet musikskapande genom fördjupande musikaliska porträtt. En modig journalist med ett genuint intresse för samtidens tonsättare och musiker.

  Priset innebär att Birgitta Tollan får dela ut ett beställningsverk till ett värde av 50 000 kronor.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista