Med utvidgade sinnen

Vad har Amy Winehouse, Britney Spears och Robert Schumann gemensamt? Eller Rossini, som skrev 40 operor på 20 år, och singersongwritern Jeff Buckley? Mahler och Nina Simone? John Lennon och Mozart?

Hör galenskap och genialitet ihop? Serien som sänds nu 2013 baseras på den serie som sändes 2009 med tillägg av två nya program.

 • Med utvidgade sinnen - del 6 av 6

  Professionella kompositören och saxofonisten Henrik Frisk ger en unik intervju där han berättar om sin bipolära sjukdom. Birgitta Tollan är en av de få han talat med detta om. Sjukdomen är fortfarande tabubelagd och omgärdad av fördomar.

  Redan som liten pojke hade Henrik Frisk depressioner. Han bodde i Frankrike med sin familj och såg som 12-åring en tv-sänd konsert med popgruppen Police. Upplevelsen förändrade hans liv.

  – Sjukdomen är anledningen till att jag spelar och komponerar, berättar Henrik Frisk. Musiken var vägen ut ur lidandet. Ett öppet fönster för kommunikation med andra människor. När jag lyssnar på min egen musik kommer jag närmast mig själv. Musiken får mig att förstå att jag finns på riktigt.

  Programmet sändes första gången i november 2009.

 • Med utvidgade sinnen - del 5 av 6

  Tonsättaren Hector Berlioz var bipolär och i sina memoarer beskriver han depressioner: ”de mest fruktansvärda av alla livets djävligheter. Den hemska känslan av att vara ensam i ett tomt universum.”
  – Under mina manier är jag gäckande, aktiv, passionerad, ondskefull och illvillig, skriver Berlioz, som använde en så kallad idée fixe i den fantastiska symfonin, Symphonie Fantastique, som stod klar 1830.

  Tonsättaren Gioacchino Rossini skrev 40 operor på 20 år och tystades under lika många år av bipolär sjukdom. Lyssna på hans maniska operaslut – det som kallas Rossinis crescendo eller Rossinis raket.

  Programmet sändes första gången i november 2009.

 • Med utvidgade sinnen - del 4 av 6

  Runt sekelskiftet 1900 började psykiska symptom benämnas ”nervösa sammanbrott”. Tonsättaren Charles Ives bipolära symptom kallades ”hjärtkollapser”. 1906 skrev han det mystiska stycket ”The Unanswered Question”. Det korta trumpetmotivet beskrev Ives själv som ”den evigt existensiella frågan”.

  – Ives ”galenskap” hörs i hans geniala musik, hävdar idéhistorikern Karin Johannisson. I hans musik finner hon dramatiska, surrealistiska förvrängningar av verkligheten och disharmoniska tillstånd och spänningar.

  Programmet sändes första gången i november 2009.

 • Med utvidgade sinnen - del 3 av 6

  Robert Schumann levde med depressioner och manier under hela sitt liv. Detta hörs i hans musik. Hans psykiska smärta och insomnia lindrades av att justera noterna till t.ex. sin cellokonsert.

  Marilyn Monroe, Nina Simone, Amy Winehouse och Britney Spears är alla diagnostiserade med bipolärt syndrom. Deras extra känslighet ger sig ofta uttryckt i utmanande stökighet. Även droger används ibland för att döva lidandet. Deras utsatthet på grund av de utvidgade sinnena utnyttjas av paparazzis och föraktande snaskjournalister.

  Programmet sändes första gången i november 2009.

 • Med utvidgade sinnen, del 1

  Vad har Britney Spears, Robert Schumann och Amy Winehouse gemensamt? Eller Gioacchino Rossini, som skrev 40 operor på 20 år, och singersongwritern Jeff Buckley? Beethoven och Nina Simone? Tom Waits och Mozart?

  I sex program undersöker vi om galenskap och genialitet hör ihop. Och om musikalisk kreativitet hör ihop med förmåga till unika associationer, att vara excentrisk, too much, heldeppig, gränsöverskridande eller hyperaktiv. Kort sagt – att vara allt annat än mainstream.

  Första programmet i serien "Med utvidgade sinnen" har undertiteln Färger och musik.
  Manus och produktion: Birgitta Tollan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista