Klara Färdiga Gå!

Klara Färdiga Gå! är en serie om idrott och hälsa av Kerstin Svenson som sändes 2010.

  • För ett år sedan vägde 45-årige Jesper Scheutz 108 kg. Han beslutade sig då för att ha ett nyårslöfte, att gå ner i vikt med hjälp av träning och god kosthållning. Målet är New York Marathon 2012. Till följd av detta gjorde han i övrigt en radikal livsstillsförändring.

  • När Sparreholmsbon Jens Dolk var 10 år gammal fick han glasögon pga ett brytningsfel. I dag är han 25 år gammal. Jens har länge haft funderingar på att laserbehandla sitt synfel och nu ska han göra slag i saken. I vår serie Klara Färdiga Gå fick Kerstin Svenson följa med Jens när han korrigerade sitt synfel med hjälp av en ögonlaseroperation.

  • Jan Blomén säger sig vara en riktigt "blåtopp". När han var 12 år började han spela fotboll i IFK Eskilstunas 55-pojklag. Laget samlades ofta i klubblokalen på Kungsgatan 13. För 25 år sedan bildade man en kamratförening som fick namnet Klubb 13. I år firar man 25-årsjubileum och fd spelare och ledare träffas för att spela fotboll och snacka gamla fotbollsminnen. Det viktigaste är att bevara sammanhållningen. Många reser långväga ifrån för att vara med på den årliga träffen.

  • Ridsporten domineras som bekant av tjejer, men det finns förstås även en hel del killar som gillar att rida. Gösta Kylsberg och Bengt Söderberg lägger flera timmar varje vecka på sin favoritsport. Dom är båda medlemmar i Strängnäs ridklubb. I Klara Färdiga Gå får vi följa med under ett dressyrpass som leds av ridskolechef Monica Karlsson.

  • Sofia Rapp Johansson var placerad på många familjehem under sin barndom. Under lång tid bodde hon i Strängnäs. Hon kan se tillbaka på en uppväxt som var allt annat än trygg. För att hantera sina upplevelser har hon skrivit boken "Silverfisken" som handlar om övergreppen.

  • Eskilstunakillen Robin Johansson kraschade våldsamt i en speedwayolycka för tre år sedan. Det var i en divisiontvå-match på Linköpings motorstadion i maj 2007 som han krockade med en åkare från Masarna. Robin vårdades i respirator på Universitetssjukhuset i Linköping. Där konstaterades att 17-åringen blivit förlamad från bröstkorgen och neråt.

  • Flens konståkningsklubb Flames har nyligen anställt två ryska tränare, Yulia Chyzhakina och Sergii Selega. Dom har lagt upp ett tufft tränigsprogram för Aline Forssell, Sofia Hugsen och Ebba Karlsson. Tjejerna har tio timmar isträning och två timmar markträning varje vecka.

    Årstiden har ingen betydelse, träning pågår året runt. Flens konståkningsklubb har 42 aktiva och man hoppas att dom nya tränarna ska göra så att ungdomarna når långt, både vad gäller resultat och att locka fler att träna.

  • Noomi Tedenljung är doula. Hon finns med som hjälp och stöd före, under och efter en förlossning. Per Jacobsson och Josefin Elisson har erfarenhet av det. De fick sitt första barn för ett år sedan. De fick hjälp med olika doulatekniker som avslappning, andning och massage. Doula kommer från grekiskan och betyder kvinna som ger omvårdnad.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista