22 personer gör Tänkvärt

Under rubriken "Tänkvärt" delar kända (eller okända) och garanterat kloka människor i Västmanland med sig av sina funderingar över livet och vardagen. Du hör dem direkt i radio måndag - torsdag cirka kl 07.20. Här kan du lyssna till alla eftertänksamma tänkvärdheter i efterhand.

 • Tänkvärt

  Västeråsaren Alexandra Kambler är yogainstruktör och egen företagare i Västerås och lever ett tryggt liv, precis som de flesta andra. Men när hennes släktingar med nöd och näppe överlevde ett överfall med skottlossning blev det en påminnelse om att tänka över vad som egentligen är viktigt i livet. 

 • Tänkvärt

  Sjukgymnasten och terapeuten Eva Wilks fick i sitt jobb kontakt med en afghansk flykting som sedan  utvisades tillbaka till Afghanistan. Även om det många gånger är smärtsamt att hjälpa flyktingar är Eva tacksam för att hon får vara med och göra det hon kan.

 • Tänkvärt

  Terapeuten Tomas Nilsson vänder sig i dagens Tänkvärt mot att Socialstyrelsen och landsting bara godkänner en typ av terapi, KBT. En kort utbildning i KBT slår ut många års utbildning och erfarenhet i dynamisk terapi. För patienten handlar det om att inse att det finns få enkla lösningar.

 • Tänkvärt

  I Tänkvärt i dag bjuder Nina Muhonen på en skröna där en illgul krabbspindel, som trillade ner i ett glas under en födelsedagsfika, spelar en av rollerna.

 • Tänkvärt

  På sommaren är det lättare att känna sig som en riktig författare, tycker Marie Morin i dagens Tänkvärt. Hon ser fram emot en sommar som "övergödd" på ord. Hon lämnar sitt lönearbete som högstadielärare bakom sig för några veckor och kan helt och hållet gå upp i författarrollen.

 • Tänkvärt

  Vi sätter oss inte så gärna och pratar med en presumtiv affärspartner om att vi troligen hade besök av vår döda mormor i går kväll.
  Det finns en massa saker som vi inte så gärna vill prata om; som ödestro, själen, fundamentalism, meningen med livet och spöken.

  Just de här sakerna pratade Björn Nordén och hans arbetskamrater ändå om under en lunch härom dagen. Och de kom också fram till att de här samtalsämnena är tabubelagda i sammanhanget.

  Vi väljer ofta bort existentiella frågor som samtalsämne för att slippa placeras i "flumfacket", menar Björn Nordén i sitt Tänkvärt i dag. Varför är det så svårt att prata om det vi tror på?

 • Tänkvärt

  Vilka är de litterära klassikerna? Den frågan ställde sig författaren Per Helge när han ombads säga någonting om litterära klassiker under en litteraturdag.

  Vissa kanske tycker att det är böcker man inte får glömma för att de är en del av det svenska kulturarvet. Det finns också en massa sällskap som ägnar sig åt att hålla minnet av författare ur det förflutna levande. 

  Men personligen menar Per Helge att en klassiker är en bok som är tillräcklig viktig och levande för att bli läst och som blir en klassiker för att den ständigt är aktuell för nya läsare. 

 • Tänkvärt

  Förr kunde man vara med på bröllop varhelst de hölls i landet på annandag pingst, eftersom alla som arbetade var lediga då. Så är det ju inte längre. 
  Annandag pingst är inte längre en helgdag utan har förvandlats till "en svart dag i almanackan". Och anledningen till det är förmodligen att vi ska dra in mer skattepengar till statskassan, resonerar pensionerade journalisten Harry Holm i sitt Tänkvärt, just på annandag pingst.

 • Tänkvärt

  Lotta Granberg geri sitt Tänkvärt inte mycket för att mäta folks intelligens med IQ. Vi är så mycket mer än en intelligenskvot.

  Men att ha ett högt IQ är inte alltid så lätt. En lyssnaren, som ville vara anonym, reagerade på detta Tänkvärk och hörde av sig till oss. Hon berättade att hon var själv extremt intelligent med ett IQ högre än 130, och var med i Mensa, men det var det bara hennes mamma och en till i familjen som kände till det. Ingen annan. För det här var lite känsligt och inget man skryter med precis, tyckte hon.

  "Att ha hög IQ är som att ha en bokstavskombination", sa hon, "och det är skönt att få veta varför man alltid har känt sig så annorlunda".

  Vi ringde upp ordföranden i föreningen för de extremt intelligenta, Mensa Sverige, Jenny Åkerman.

 • Tänkvärt

  Det som ligger invecklat ska vecklas ut. Ola Björlin funderar kring personutveckling och meningen med sådan i dagens Tänkvärt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista