Lokala valdebatter i P4 Västmanland

P4 Västmanland direktsänder debatter om det politiska läget i Västmanlands tio kommuner och landstinget. Varje debatt avslutas med en minutrunda där partierna får presentera sin lokala politik. Samtliga debatter sänds från radiohuset, Vallbyinstitutet, Västerås. Programledare Gunnar Eriksson, producent Monica Elfström.

Debatterna sänds tisdagar och torsdagar kl 15-16 med start vecka 32, och publiceras också på webben.

 • Politikerna fick en minut var att berätta om vad de vill göra i landstingspolitiken. Hör dem här.

 • Vid den direktsända valdebatten om landstingspolitiken i Västmanland hettade det till ordentligt, framförallt när det gällde frågan om privata vårdbolag och vinster. Debatten handlade också om vad man kan lägga ut på privata bolag, vad är egentligen landstingets kärnverksamhet?

 • Politikerna fick en minut var att berätta om vad de vill göra för Västerås. Hör dem här.

 • Den långa kön till det kommunala bostadsbolaget Mimer var en av de frågor som diskuterades. 6.000 personer står i kö till idag ett 20-tal lediga lägenheter. Den socialdemokratiska oppositonen menar att läget skulle ha varit annorlunda om de fått bestämma, medan Moderaternas Elisabeth Unell inte ser några större problem i dagsläget. De borgerliga vill behålla nuvarande skattesats medan de röda vill höja skatten, fast man är inte överens om hur mycket. Och Miljöpartiet, som ju ingår i den rödgröna koalitionen, är inte alls med på tåget.

 • I Hallstahammar har de borgerliga partierna formerat sig i en allians för att, som de säger, "bryta 90 års socialdemokratiskt styre". För att lyckas skulle de kunna behöva hjälp av Miljöpartiet, som samverkat med de borgerliga den här mandatperioden. Men Miljöpartiet vill inte bekänna färg inför höstens val utan håller frågan om samarbetspartner öppen. När det gäller de traditionella blocken, verkar positionerna vara låsta, till exempel ifråga om förskola och det kommunala bostadsbolaget Hallstahem.

 • Politikerna fick en minut var att berätta om vad de vill göra för Sala. Hör dem här.

 • Vid den lokala valdebatten om Sala  i P4 Västmanland övertrumfade de politiska blocken varandra i satsningar på skolan. Den socialistiska oppositionen vill ge skolan två miljoner kronor mer, men bräcktes av centerpartistiska kommunalrådet Carola Gunnarsson som lanserade en dagsfärsk satsning på mer än det dubbla. Både blocken vill också få med lokala företag med vid olika upphandlingar. Men det höjdes också enskilda röster om litet smalare frågor som rekreationsresor till Medelhavet. Och så gjorde Socialdemokraterna helt om och halt i frågan om skattehöjning.

 • Politikerna fick en minut var att berätta om vad de vill göra för Fagersta. Hör dem här.

 • Frågan om privatiseringar splittrar den enighet som annars ofta råder över partigränserna i Fagersta. Från 1 september ska de Fagerstabor som har hemtjänst själva kunna välja vem som ska komma hem och hjälpa till. Och så här långt är den borgerliga oppositionen och majoritetspartiet Vänsterpartiet helt överens.  Däremot har Socialdemokraterna sagt blankt nej. Men mer privatisering av kommunal verksamhet i Fagersta är nog inte att vänta. Och på den punkten verkar Vänsterpartiet ha stöd av Socialdemorkaterna.

 • Politikerna fick en minut var att berätta om vad de vill göra för Surahammar. Hör dem här.

 • I Surahammar finns det fortfarande bara en skolkurator på 1.000 elever. Situationen är inte tillfredsställande, tycker vare sig den Socialdemokratiska majoriteten eller den borgerliga oppositionen, men trots det finns inga alternativa förslag. Däremot går meningarna kraftig isär om satsningen på ny högstadieskola. Men i frågan om barnomsorg till arbetslösa har blocken närmat sig varandra.

 • Politikerna fick en minut var att berätta om vad de vill göra för Norberg. Hör dem här.

 • I Norberg är Socialdemokraterna största parti, men behöver i dagsläget stöd av minst ett annat parti för att få igenom sina förslag. Om Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Norberg slog sina påsar ihop med Socialdemokraterna, som man gjort på riksnivå och på många ställen runt om i landet, så skulle det innebära en klar rödgrön majoritet. Men V nobbar inviten från S och vill hellre se ett samarbete med flera partier i olika frågor. Den borgerliga alliansen konstaterar också att man ofta är ense över partigränserna. Men det finns några heta potatisar som splittrar enigheten, som frågan om ny politisk organisation och ny idrottshall.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista