Hockey

IKO ser ut att klara elitlicensen

1:40 min

Det mesta tyder nu på att IK Oskarshamn får fortsätta spela i ishockeyallsvenskan. I måndags, den sista april, gick tidsfristen ut för att visa att det finns ett överskott i ekonomin vilket är en av förutsättningarna för att få behålla elitlicensen och undvika nedflyttning.

Klubbens bokslut är ännu inte helt klart men det ser just nu ut att bli ett överskott på omkring 100 000 kronor.

– De siffror vi har nu tyder på att vi kommer klara elitlicensens krav med relativt liten marginal, kanske 100.000 kronor på sin höjd, säger IK Oskarshamns klubbchef Martin Svensson till P4 Kalmar.

Kommunen efterskänkte hyresskulder

Att klubben under året lyckats få bort det underskott på 1,2 miljoner som fanns efter förra säsongen hör dels i hop med att Oskarshamns kommun efterskänkte hyresskulder på 800 000 och dessutom på att laget gick till förkval. De extra matcher som förkvalet innebär visade sig dock inte alls bli så stora som klubben hoppats. Föreningen har samtidigt lyckats gå med ett mindre överskott i driften under säsongen.

– Jag tycker vi visat att vi har en sund verksamhet med överskott i driften vilket är ett trendbrott för ishockeyn i Oskarshamn, säger Martin Svensson.

Viktigt mål av Jadeland

– Utan hjälp från kommunen och plats i förkvalet hade vi fått försöka jobba in extra mycket sponsorpengar men nu behövde vi inte komma i den situationen säger Martin Svensson.

Nicklas Jadelands mål i slutsekunderna av sista grundseriematchen mot Rögle gjorde att Oskarshamn nådde förkvalet vilket starkt bidrog till att ekonomin nu är i balans men så osäkra marginaler vill inte Martin Svensson se i framtiden.

– Så stort överskott som vi redovisat i år ska vi inte behöva i framtiden utan får hoppas att vi kan gå ett par hundra tusen plus per år.

Ännu inte helt klart

Kenneth Fahlgren som fram till nyligen varit ordförande i nämnden som bestämmer om elitlicenserna säger till P4 Kalmar att det är för tidigt att säga vilka lag som kan andas ut eller är i farozonen.

– Klubbarna har fram till sista maj på sig att komma in med de siffror som gällde vid räkenskapsårets slut 30 april.

I juni väntas besked från licensnämnden om vilka klubbar som får behålla elitlicensen.

Janne Rindstig

Janne Rindstig. Foto: Simon Leijnse/SR

Reporter
jan.rindstig@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista