Det här är kocken Erik...

   

Det här är kocken Erik...

Han bor i ett litet hus som har ett jäääätestort kök, vi tror att hela hans hus är ett kök faktiskt.

Hans goda gärning är att han fixat lite annorlunda recept till oss inför jul (och så gillar han ekologiskt och äter inte kött).

Har du lagat något av hans recept så skriv en kommentar och berätta vad du tyckte  - äckligt eller gott?

  • Vill du ha lite pussar så här innan jul, så är det det här du ska bjuda på.

    Leta fram:

    4 dl mjölk
    1 dl grädde
    1 liten nypa salt
    ½ kanelstång
    ½ tesked mald ingefära
    4 matskedar muscavadosocker eller mörkt råsocker
    100 gram av en fin, mörk choklad
    lagom med vispad grädde
    lite svartpeppar

    Gör så här:

    Ta en ganska stor kastrull.
    Bryt sönder chokladen i så små bitar som du kan.Värm mjölken och grädden, tillsammans med saltet, kanelen, ingefäran och sockret i kastrullen.

    Vispa hela tiden annars kanske det bränner fast och då blir det nog inga pussar.
    När det hela har blivit aj-varmt, så tar du av kastrullen från värmen och rör ner chokladen så att den blandar ut sig ordentligt.

    Fiska ur kanelstången och ge den till katten (inte för att katter gillar kanel, men något ska den väl ha).
    Häll upp i två snygga glas eller koppar. Vispa lite grädde och klicka på toppen. Strö ytterst lite svartpeppar överst, bara så att det kittlar lite i läpparna när man smakar på grädden. Servera till den som du vill ha pussar av. (Kan lätt bli fel här om hemska moster Sture kommer förbi och dricker av chokladen först..) Pussas.

  • 10 små pannkakor

    Alla utedagars favoritmat. Underbar matsäck att ätas med flytande honung i närheten av en isig pulkabacke.

    Leta fram:

    2 ägg
    2 dl mjöl
    4 dl mjölk
    2 bananer
    1 äpple
    ½ dl konc. Äppeljos
    ½ dl konc. Apelsinjos
    ½ msk gurkmeja
    ev. lite råsocker
    en gnutta salt

    Gör så här:

    Mosa bananerna och riv äpplet, blanda ihop allting och stek dem som du brukar steka pannkakor fast lite mindre. Låt gärna svalna innan du äter, annars kan de lätt vara lite klibbiga. Helt otroligt goda!!!

  • I Patagoninen bor det en liten man med cowboyhatt som tycker att pepparkakor är det godaste som finns.

    Det här receptet är ett recept på pepparkakor med fart i, sådana pepparkakor man kan äta när som helst på året.

    Leta fram

    (till nästan 200 pepparkakor)

    • Det rivna skalet från två apelsiner
    • En finhackad röd chili utan kärnor
    • 300 gram smör
    • 5 dl socker
    • 1 dl sirap
    • 1 msk mald ingefära
    • 2 msk mald kanel
    • 1 msk mald nejlika
    • 1 msk mald kardemumma
    • 1 msk bikarbonat
    • 2 dl vatten
    • 1,6 liter vetemjöl
  • Efterrätt

    En efterrätt från Indien. Härligt saffransdoftande och det perfekta lilla extra efter maten. Och du behöver inte oroa dig för att spricka.

    I Calcutta kan man köpa Shrikand i små skålar utanför Royal India Hotel av en mycket liten man med boxarnäsa som säger att han heter Mr Bond, och det kanske han gör.

    Till 16 små glas.

    Leta fram

    • ½ gram stött saffran blandas med
    • 4 msk kokhett vatten. Blandas ner i
    • 1 liter medeltjock yoghurt tillsammans med
    • 1 dl socker och
    • 1 tsk kardemumma.

    Häll i glas, låt stå i cirka tjugo minuter i kylskåp. Rosta nötter (helst pistasch). Hacka dem (nötterna, inte glasen) och strö över. Gott.

  • 4 stora eller 6 små portioner
    Ett snabbt recept för snabba dagar. Röda tomater är både juligt och gott.

    Leta fram

    6 tomater
    2 challottenlöckar-lökar
    1 msk hackad ingefära
    Tomatpuré
    Olivolja
    Grönsaksbuljong
    Salt
    Peppar
    Färska örter

  • Eriks recept

    Tycker du milkshake är gott så testa släng i lite pepparkakor. En riktigt juldryck som slår glöggen!

    Leta fram:

    • ¼ liter ekologisk vaniljglass
    • ½ liter ekologisk mjölk
    • 1 tsk kanel
    • 8 kantstötta pepparkakor
    • 2 msk lingonsylt
    • En mixer
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista