1 av 18
2 av 18
Ludvig Ericsson och Melina Mancuso tävlar för Fryxellska skolan 5A, Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
3 av 18
Melina Mancuso, Tin-Tin Eriksson, Ludvig Ericsson i röda tröjor och på var sin sida om dem Clara Löfgren och Jakob Granfors som hjälpte till att lösa den praktiska bygguppgiften. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
4 av 18
Fryxellska 5a från Västerås segerjublar efter att som ett av åtta lag i Sverige ha tagit sig till riksfinalerna. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
5 av 18
Så här såg den modell ut som eleverna skulle kopiera utan att se den, bara med hjälp av klasskamraternas beskrivning. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
6 av 18
Clara Löfgren och Melina Mancuso beskriver magnetmodellen för Ludvig och Jakob. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
7 av 18
Ludvig Ericsson och Jakob Granfors har börjat bygga modellen. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
8 av 18
Ludvig Ericsson och Jakob Granfors har kommit litet långre i bygget av modellen. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
9 av 18
Ludvig Ericsson och Jakob Granfors har byggt klart modellen. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
10 av 18
Så här blev slutresultatet: två identiskt lika modeller. Och snabbt gick det. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
11 av 18
Mattias Rensmo intervjuar Clara Löfgren, Melina Mancuso, Jakob Granfors och Ludvig Ericsson. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
12 av 18
De två likadana modellerna byggda av magnetpinnar står bredvid varandra. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
13 av 18
Edvin Barnelius med klassens två illgröna mjukismaskotar. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
14 av 18
Fryxellskas lag 5A framför publiken som sitter på läktaren i radiohuset i Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
15 av 18
Ludvig Ericsson och Melina Mancuso från Fryxellska skolan 5A i buren/studion. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
16 av 18
Melina Mancuso och Ludvig Ericson tävlar för Fryxellska 5A. Tin-Tin Andersson är lagledare. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
17 av 18
Tin-Tin Andersson, lagledare Fryxellska skolan 5A, blir intervjuad i radiostudion av Annika Nordin. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
18 av 18
Vi i femmans programledare Mattias Rensmo gör segerintervju med Melina Mancuso och Ludvig Ericsson från Fryxellska skolan 5A, Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Vi i femman

Fryx 5A vidare till riksfinalerna i Vi i femman

Rikskval - P4 Västmanland 2013
37 min

Efter en oerhört spännande tävling där 25 lag från hela landet tävlade om de sammanlagt åtta platserna i riksfinalerna i Malmö, så stod det först i slutskedet klart att Fryxellska skolan 5A var en av dessa åtta klasser. Det var Fryxellskas snabba tid på det särskilda tävlingsmomentet som ägde rum i klassrummet tidigare idag, som gav dem finalplatsen. Att bygga en modell med pinnar och magneter utifrån klasskamraternas instruktioner var något som Fryxellskas Melina Mancuso och Ludvig Ericsson klarade galant med hjälp av Clara Löfgren och Jakob Granfors. Dessutom klarade sig Melina och Ludvig som vanligt allldeles utmärkt i den "vanliga" frågetävlingen. Lagledare den här gången var Tin-Tin Eriksson.

Det var gott samarbete, ett tydligt sätt att beskriva och snabb uppfattningsförmåga  som tog  Ludvig Ericsson, Melina Mancuso, lagledaren Tin-Tin Eriksson och klasskamraterna i 5A vidare i Vi i femman. 

Under torsdagskvällens hårda kamp som direktsändes i P4 Västmanland  hade Fryxeleverna att tampas med svåra frågor och 24 andra femteklasser, som också de vunnit de lokala finalerna, runt om landet.

Den här gången handlade frågorna bland annat om engelska är ett av de officiella språken i Sydafrika, vad den innersta mjuka delen av tanden heter och om farbror Melker i Saltkråkan. 

Men den del som kunde ge flest poäng gällde riksdagspartier och deras ledare. Här kammade klass 5A hem 11 av 26 poäng och var därmed inte en av de klasser som vid halvtid in i tävlingen såg ut att gå till riksfinalerna.

Men den sist rapporterade övningen kom att vända allas känslor till glädjerop och kramar. Det var uppgiften att tillsammans med klasskamraterna Jakob Granfors och Clara Löfgren, bygga en modell där det ena paret klasskamrater bara fick beskriva modellen med ord och de andra två fick i uppgift att återskapa en exakt kopia.

Uppgiften ägde rum i klassrummet ett tag innan den direktsända tävlingen, och gick på tid.

Fryxeleverna visade sig vara näst snabbast i landet på detta samarbetet. Det gav klassen 24 avgörande poäng och tog dem därmed till en femteplats i landet bland de tävlande. Spänd väntan byttes i glädjeskrik.

Dessa klasser är vidare till riksfinal:
Lugnviksskolan, P4 Jämtland
Sjöfruskolan klass 5 B, P4 Västerbotten
Herrhagsskolan klass Vinden, P4 Värmland
Ljungskileskolan klass 5 A, P4 Väst
Fryxellska skolan klass 5 A, P4 Västmanland
Mårdaklevskolan, P4 Sjuhärad
Hultskolan klass 5A, P4 Göteborg
Kräklingbo skola, P4 Gotland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".