• Nya Vågen avslutar nu sin blogg för att ägna all kraft åt radioprogrammet.

 • ETT FOLK I TYSTNAD

  En dokumentär på SVT påstår att romer älskar att bo som råttor. Svenska teaterscener skildrar minoriteters svårigheter att anpassa sig. Det romska kulturåret fryser inne. Jon Jordås kommenterar de dystra nyheterna.

 • Nyheten om Whitney Houstons död är förstås förstasidestoff på nyhetssidor världen över. Upphetsade texter med detaljer om hennes sista timmar i livet blandas med "R.I.P" - som i nyhetsflödet på Twitter mest ser ut som vädjanden om att stjärnan ska få vila i frid.

 • HEMLIGA DOKUMENT

  Nya Vågens blogg kan idag avslöja läckta dokument från DN. Det är en ännu opublicerad artikel i intervjuserien med svenska män, denna gång med Eric Schüldt. Tidigare artiklar publicerades   (Ruben Östlund) och  (Anders Borg).

 • Jag ser Ruben Östlunds film De Ofrivilliga, och ser vad den filmen har som hans senaste, Play saknar.

  De ofrivilliga skildrar vardagssituationer med tillkortakommanden och plumpheter, där det skaver i det som sägs, i det som händer människor emellan. Ruben Östlund har helt säkert stått där vid sidan om och betraktat eller själv deltagit i sådana situationer. Och ur detta destillerat det som blivit till filmens byggstenar. Filmkameran är ofta placerad snett bakom aktörerna, eller på avstånd, men inte bara, för så respektlöst kan man trots allt inte behandla en skådespelare som Maria Lundqvist.

  Igenkänningsfaktorn är stor, jag har nästan sett de där scenerna, eller nästan hört de där replikerna förut. Det är ibland obehagligt, men pinan blir kort, varje scen släcks ner i svart, landar i en Roy Anderssonsk försoning.

 • Till de som, liksom jag, inte kan få nog av TV-serien ”The Wire” vill jag dela med mig av en nyligen upptäckt skatt: David Simon-föreläsningar på Youtube.

 • När "skogsturken" fick en freesbee i huvudet, lackade ur och fångades på film tog hans liv en ny vändning. Plötsligt visste alla vem han var och skrattade åt honom, kastade glåpord på stan. Internet är snabbt och skoningslöst. Den nu återfunna flicka som varit försvunnen i sju dagar kan ha fått sitt liv försvårat på ett liknande sätt.

 • I förra veckans nobelkaoz, då Tomas Tranströmer prisades för sina metaforer, hamnade en annan bild i skymundan. Nämligen poeten Ida Lindes fina citat.

 • Tomas Riad blir ny ledamot i Svenska Akademien efter Birgitta Trotzig, som gick bort tidigare i år. Riad är professor i Nordiska språk vid Stockholms universitet. Nya Vågen diskuterade med Björn Wiman och Suzanne Osten för två veckor sedan vem som skulle ta över Trotzigs plats. Björn Wiman twittrar i dag "roligt med språkvetare. Men var det rätt språkvetare?". 
  Lyssna på Wiman och Osten här:

 • I Umeå för ett tag sedan besökte jag en krogkedja - en sådan där franchise som specialiserat sig på att låtsas vara en autentisk, engelsk pub. I taket löpte tjocka träbjälkar vars syfte inte var bärande, utan endast kosmetisk. Jag for ut i en bitter (och för mitt dryckessällskap säkert tröttsam) harang mot dagens samhälle där funktionen ständigt underordnas ytan och image är allt. Men det där med ”dagens samhälle” får man nästan alltid äta upp.

 • Går och grunnar på en grej. I lördags kom första numret av Dagens Nyheters nya lördagsbilaga men när jag läser redaktören Mattias Bergmans avsiktsförklaring får jag inte riktigt ihop det. Han skriver: ”DN Lördag handlar inte om att shoppa mer eller smartare”. Nä, vad bra. Vad handlar den om då? Jo: ”Vi vill berätta om en speciell dag i veckan: en dag med vintagefynd eller nybilsköp”

 • Kulturarvet är jätteviktigt! sa Kulturministern så sent som förra veckan, och det är väl en ganska allmän uppfattning att det är viktigt med arv och historia. I klippet nedan: spännande historier från ett ganska heterogent Sverige förr i tiden.

 • Stora delar av Nya Vågens redaktion kommer finnas på Bokmässan i Göteborg från och med i morgon. Hitta oss på mässgolvet, i seminariepubliken, i det allmänna kaoset och ibland också i Sveriges Radios monter. Och givetvis har  rätt när hon i dagens DN skriver att Sveriges Radios Kulturredaktion alltid är piggast och nyktrast på mässan. Ses!

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista