• Den sjätte och sista delen av Karl Ove Knausgårds banbrytande romanprojekt Min Kamp har nu kommit på svenska.  Vi diskuterar den med Svenska Dagbladets kulturchef Daniel Sandström och Kulturredaktionens Marie Lundström och undersöker vilket eftermäle Knausgårds böcker fått i Norge. Hur ser de norska kritikerna på de debatter som Min kamp gett upphov till?

 • Förändrar popkonsten fortfarande världen? Vårens stora utställning på Louisiana, Pop Art Design, visar ett stort antal verk av kändiskonstnärer som Claes Oldenburg, Roy Lichtenstein och Andy Warhol tillsammans med föremål och möbler av designers som Ettore Sottsass och bröderna Castiglioni.

  Att popkonsten förändrade världen råder inget tvivel om, men vad säger den oss ett femtio år senare? Hör Dennis Dahlqvist och Linda Fagerström i veckans kritikersamtal.

 • Tisdag den 4 december 14.03 och onsdag den 5 december kl 18.15

  Jonas Gardells tv-serie Torka aldrig tårar utan handskar om 80-talets aidsepidemi i Sverige, var mycket uppskattad av tittare och kritiker. Men succén satte samtidigt fingret på splittringen inom hbtq-rörelsen genom att den vite homosexuelle mannen får stort medieutrymme, kanske på bekostnad av lesbiska, bi- och queerpersoner?

  Sara Edenheim, historiker och genusforskare och journalisten Tobias Brandel diskuterar.

  De senaste veckorna har vi kunnat följa när Sverigedemokraterna gått igenom sin kanske värsta kris hittills. Ofta överträffas dikten av verkligheten, men journalister och dramatiker tycks allt oftare göra om verkligheten till dramatik.

  Nya vågens Jesper Engström har intervjuat dramatikern och regissören Jens Peter Karlsson, och journalisten och författaren Anders Mildner.

  Just nu spelas två pjäser av Sidonie Gabrielle Colette på svenska teatrar, i Göteborg spelas Colettes kokbok och på Dramaten i Stockholm spelas Chéri, av Colette och Léopold Marchand.

  Chéri handlar om Léa som har ett förhållande med en betydligt yngre man. Det är en pjäs om passion och ungdomsfixering. Teaterkritikerna Leif Zern och Jenny Aschenbrenner diskuterar.

  Programledare Eric Schüldt
  Producent Margareta Svensson

 • Tisdag den 20 november 14.03 onsdag den 21 november 18.15

  Veckans program handlar om konsten som provokation och om yttrandefrihetens gränser. Utgångspunkten är den omdebatterade konstnären Lars Vilks, apropå kulturdokumentären Betydelsen av en rondellhund som sänds i P1 måndag den 19 oktober.

  Konstskribenten Lars O Ericsson, skådespelerskan Ellen Nyman och Ordfronts chefredaktör Johan Berggren deltar i samtalet. De är överens om att "Sverige har problem med yttrandefriheten"

  Veckans kritiksamtal handlar om den ihållande kokbokstrenden. Matskribenten Lisa Förare Winbladh och måltidsforskaren Richard Tellström diskuterar matlagning och gastronomi med utgångspunkt i Jamie Olivers Middag på 30 minuter.

  En av frågorna i samtalet är om vi en dag kommer att se kokböcker recenseras på kultursidorna?
  "Det är anmärkningsvärt att de inte finns där idag för att matkultur är ett kulturuttryck precis som konst, teater, film och balett" säger Richard Tellström.

  Programledare Eric Schüldt
  Producent Margareta Svensson

 • Tisdag den 30 oktober 14.03 och onsdag den 31 oktober 18.15

  Hur mycket får man låna från ett verk för att skapa ett annat utan att det handlar om plagiat? I fråga om föreställningen Fursten om mediemogulen Jan Stenbeck på Uppsala stadsteater, anser författaren Per Andersson att viktiga delar i pjäsens manus av Malin Lagerlöf, liknar hans egen biografi om Jan Stenbeck. Per Andersson kommer till studion, liksom förbundsdirektören för  Sveriges dramatikerförbund, Susin Lindblom. Mats Nordenborg, jurist på PRV, ger perspektiv på frågan. Kulturradions Marie Lundström fann sitt eget material kopierat i poeten Johan Jönsons bok.
  Veckans krönika är gjord av Nasim Aghili, dramatiker, regissör och medlem i konstgruppen Ful.
  I kritikersamtalet diskuteras Lars Noréns första skönlitterära prosaverk på många år: Filosofins natt. Kulturradions Anneli Dufva och författaren och kritikern Eva Ström deltar.

  Programledare Eric Schüldt
  Producent Margareta Svensson

 • Tisdag den 16 oktober 14.03 onsdag den 17 oktober 18.15

  Hur mycket kan och vill vi arbeta? Trots att produktiviteten har ökat så arbetar vi nu mer än någonsin. Även skildringarna av arbete i litteratur, film och på teatern tycks bli fler. Arbetet – är det vår tids religion?

  Roland Paulsen, sociolog och författare till boken Arbetssamhället, Erik Holmström, regissör och manusförfattare på TUR-teatern och Marie Söderqvist, skribent och vd för Livsmedelsföretagen, samtalar om arbete.

  Veckans krönika är gjord av Sveriges Radios förra Kinakorrespondent Hanna Sahlberg.

  Kritikersamtalet handlar om den tyske fotografen Wolfgang Tillmans, vars bilder på Moderna museet tar oss från 90-talets klubbscen till tidlösa stjärnhimlar. Konstvetaren Katarina Wadstein Macleod och konstkritikern Mats Arvidsson deltar.

  Programledare Eric Schüldt
  Producent Margareta Svensson

 • Tisdag den 2 oktober kl 14.03 onsdag den 3 oktober kl 18.15

  Debatterna om rasistiska stereotyper har avlöst varandra i år. Nu senast handlar det om ifall Tintinböckerna med sina stereotypa framställningar av främmande kulturer hör hemma på ett barnboksbibliotek eller inte. Beslutet att ta bort böckerna från ett av Kulturhusets bibliotek i Stockholm väckte stor ilska, inte minst i sociala medier. Den här veckan läser Nya vågen Tintin och diskuterar rasism, vrede och vem som har rätt att känna sig kränkt.

  Nathan Hamelberg från föreningen Mellanförskapet, Anders Lundgren, från Serieteket i Stockholm, Ylva Habel medieforskare och sociologen Catrin Lundström deltar i samtalet.

  Veckans krönika är gjord av Richardo Stankov från Sveriges Radios romska redaktion, apropå det att det i år är 500 år sen den första romen kom till Sverige.

  Veckans kritikersamtal handlar om den danska författaren och akademiledamoten Pia Juul, vars nya diktsamling har en så oemotståndlig titel att vi inte kunde låta bli den: Radioteater. Vi sänder: Koblenz. Poeten och kritikern Anna Hallberg och Kulturredaktionens Göran Sommardal har läst.

  Programledare Eric Schüldt, producent Margareta Svensson.

 • P1 tisdag den 19 juni kl 14.04 och onsdag 20 juni kl 18.15

  Händernas arbete, att väva, slöjda och brodera  – är detta kontemplativa, långsamma skapande en motrörelse till det andra i samhället, det som går ut på snabbhet och ekonomisk vinning?

  I säsongens sista Nya vågen diskuterar vi långsamhetens kultur med keramikern Kennet Williamsson, etnologen Jonas Frykman och Rasmus Fleischer, författare och doktorand i samtidshistoria. Redaktionen går på Nationalmuseum där utställningen Slow Art pågår och träffar intendenten Cilla Robach.

  Veckans kritikersamtal handlar om den gatukonst och graffiti som visas på utställningen Street Smart.

  Trots Stockholms stads nolltolerans mot graffiti har Kulturhuset gett plats åt utställningen, som ger en överblick av den kontroversiella konstformen som vissa likställer med vandalism. Konstvetaren Jacob Kimvall, Konstfacks rektor Maria Lantz och Kulturnytts Hedvig Weibull deltar i samtalet.

  Vårens stora kulturdebatt har varit den om klasshatet. En riktig surdeg som Jon Jordås ger receptet till här. 

  Programledare Eric Schüldt
  Producent Margareta Svensson

 • Nya vågen tisdag 5 juni 13.05, onsdag 6 juni 18.15

  Kulturjournalisten Dan Jönsson har tillbringat ett år på Sveriges baksida. Det vill säga i Flen, Sandviken, Ånge och Haparanda. Bland annat. Med flanörens blick har han studerat bruksorter, knutpunkter och förortskommuner som tappat sin forna glans. Med sig har han böcker om ekonomisk teori som han prövar mot verkligheten.

  Resultatet blev boken Ingenmansland och den har på sina håll möts av upprörda reaktioner.
  Gefle Dagblads kulturredaktör Gunilla Kindstrand kritiserar boken för att den bidrar till brutaliseringen av landsbygden.

  I Nya vågen får Gunilla Kindstrand och Dan Jönsson förklara vad de menar.

  Nya vågens reporter Jon Jordås får en kurs i etnologiska fältstudier.

  Vår reporter i Luleå har gjort veckans krönika.


  Veckans kritikersamtal handlar om Ridley Scotts nya storfilm Prometheus som har premiär i veckan. Filmen av regissören till bland annat Alien och Blade Runner, är ett science fiction-äventyr tänkt att utspela sig före den första Alien-filmen.

  Denna version av Prometheus-myten handlar om sökandet efter människans ursprung som leder till en strid mot mörka krafter. Huvudrollerna spelas av Michael Fassbender och svenska Noomi Rapace.

  Catharina Wrååk, mer känd som fantasyförfattaren Jo Salmson diskuterar filmen tillsammans med Kim Veerabuthroo Nordberg, programledare för SVT Kulturnyheterna.

  Programledare Eric Schüldt
  Producent Margareta Svensson

 • Nya vågen tisdag 22 maj kl 14.03, onsdag 23 maj kl 18.15

  August Strindbergs Ockulta dagboken ges i år ut i ett praktverk i färg 100 år efter författarens död. I dagboken som han förde 1896-1908 skrev han ner drömmar, syner, iakttagelser om naturfenomenom och sina egna alkemistiska experiment.
  Men varför ser Strindberg spelkort överallt?
  Och vad har August Strindbergs intresse för det ockulta haft för betydelse för hans författarskap?

  Kulturradions Marie Lundström och förläggaren Carl-Michael Edenborg samtalar.

  Så blir det debatt om dagens svenska bokbransch, en bransch i förändring. Mindre förlag och boklådor oroas över att de tunga aktörerna tar över en allt större del av marknaden. Två aktuella exempel är Bonniers köp av Pocketshop, och att konkurrenten KF Medias Akademibokhandeln vill gå samman med konkurrenten Bokia.

  Hur stor är risken att mindre förlag och mindre bokhandlare slås ut av jättarna? Hur ser ägande och distributionsleden i bokbranschen ut och vad har vi att vänta framöver? Förläggaren Dorotea Bromberg intervjuas av Jon Jordås.

  Jacob Dahlborg, vd för Bonnierförlagen, Maria Hamrefors, vd KF Media, Pelle Andersson, vd Ordfront förlag och Tove Leffler, redaktionsseketerare tidskriften Svensk Bokhandel deltar i samtalet.

  Programledare Eric Schüldt

 • Nya vågen P1 tisdag 15 maj kl 14.03 onsdag 16 maj 18.15

  När poeten Johan Jönson nyligen framträdde på Dramaten, var det med en dikt om klasshat. Och den hyllades med ovationer av publiken. Dagens Nyheters litteraturkritiker Jens Liljestrand skrev efteråt att Johan Jönsons "misantropi är en chic vänsterpose" och fick genast mothugg i Aftonbladet.


  Kan man prata om klasshat 2012 och isåfall, hur? Jens Liljestrand möter chefredaktören för Dala-demokraten Göran Greider i Nya vågen.


  Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren ligger bakom den senaste svenska romansuccén, en fantasytrilogi om unga tjejer i en svensk småstad, med inslag av ockultism och magi.

  Den första delen var Cirkeln och nu har del två, Eld, just kommit ut. Kulturradions Maria Edström och Nöjesguidens litteraturredaktör Isabelle Ståhl har läst och deltar i veckans kritikersamtal.

  Programledare Eric Schüldt.

 • Nya vågen 8 maj kl 14:03 och 9 maj 18:15

  2014 är Umeå Europas kulturhuvudstad – är det en nationell angelägenhet? Vad är egentligen syftet med de europeiska kulturhuvudstadsåren, och varför demonstrerar umeborna mot allt från biblioteksflyttar till nya korvvagnar?  Vi diskuterar kulturbegreppet, ekonomin, trotset, centralmakten och periferin. Medverkande är Inge-Bert Täljedal, före detta rektor vid Umeå Universitet och tidigare socialdemokratisk ordförande i kommunfullmäktige, Kajsa Althén, journalist och författare, Olof Kleberg, tidigare chefredaktör för Västerbottenskuriren och Kulturredaktionens Kerstin Berggren.  Dessutom dissekerar vi en riktig rockklassiker. Refuseds 14 år gamla fullängdare ”The Shape Of Punk to Come” ska göras till en symfoni i Norrlandsoperans regi, men hur bra är den egentligen? Är titeln profetisk eller bara ett uttryck för hybris? Medverkar gör Christoffer Röstlund Jonsson, musikskribent och tidigare basist i punkbandet DS-13 samt Kristin Lundell, musikskribent och hardcoreentusiast.

  Programledare: Viktor Hariz

 • Nya vågen 24 april kl 14.03, onsdag 25 april kl 18.15

  Vi lever i ett samhälle där individualismen hyllas, men hur fria kan vi bli? Socialpsykologen Thomas Johansson skriver om identitet, makeoverkultur och kroppens tid i sin nya bok Kändisfabriken. Men hur långt kan man gå innan individualiseringen blir till ett fängelse? Gina Gustavsson, statsvetare, skribenten Isobel Hadley-Kamptz diskuterar med bokens författare Thomas Johansson.

  Den senaste veckan har bilder från ett provocerande tårtkalas på Moderna museet spridits över världen. Men vem är konstnären Makode Aj Linde? Nya vågen gör en närläsning av hans verk. Handlar det om en reproduktion av rasistiska stereotyper eller är det stereotyper som biter tillbaka? Ylva Habel, medieforskare och Kulturradions konstkritiker Mårten Arndtzén samtalar.

  Programledare Eric Schüldt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista