1 av 2
Isabella Löwengrip - superbloggare och vd för Blondinbella AB. Foto: Scanpix
2 av 2
Illustration av Viktor Kvant ur boken Trädets tid

Killarnas nät eller tjejernas?

Hur grabbigt är nätet egentligen? 

"Det är ett jättestort problem i hela databranschen att det har varit så överbefolkat med män att när det kommer in en kvinna så blir det ett byte. […] Det är ju ingen som kritiserar det. Det kanske är nån som säger nånting då och då, men då blir man en kvinna i folks ögon."

Så sa Peter Sunde i dokumentären om Wikileaks som sändes på tv nyligen. Men bloggar och sociala medier domineras av tjejer. Är det i själva verket så att samhället värderar killars och tjejers nätbeteende olika? Och varifrån kommer kvinnohatet som spys ut i kommentarsfälten?

Nya Vågen diskuterar makt och kön på nätet med Pirate Bay-grundaren Peter Sunde, nätforskaren Elza Dunkels och journalisten Tove Hansson från Helsingborgs Dagblad.

Dessutom: Vintern rasat ut och träden står i blom. Men hur viktigt är det för nutidsmänniskan att känna skillnad på asp och alm? Trädgårdsjournalisten Christel Kvant har skrivit boken "Trädets tid" och på Fredriksdals trädgårdar i Helsingborg visas en utställning byggd på hennes bok. Vi diskuterar vårt förhållande till träd med landskapsarkitekten Allan Gunnarsson och kulturjournalisten Julia Svensson.

Och så låter vi panelen med författaren Anne Swärd, radioreportern och p3-liveproducenten Saman Bakthiari och Gustaf Iziamo, konstnärlig ledare för Guacho produktionsplattform, dissekera kulturveckan som gått.

Nya Vågen direktsänds från Malmö. Programledare: Lena Birgersdotter. Producent: Karin Arbsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".