• En av säsongens nya svenska filmer är "Gräns", som bygger på novellen av John Ajvide Lindqvist med samma namn.
  • Den har redan fått pris vid filmfestivalen i Cannes, och på fredag får biopubliken i Sverige se den.
  • Hör samtal med regissören Ali Abbasi och Eva Melander som spelar huvudpersonen Tina.
 • Filmfestivalen i Cannes har släppt programmet för 2016 års festival, och det är en samling kända ansikten som deltar. Svensk långfilm lyste däremot med sin frånvaro när festivalens officiella program presenterades på torsdagsförmiddagen.

 • Nu under sommaren bjuder vi på möten med några av de mest intressanta konstnärer, skådespelare och regissörer som vår kulturkorrespondent Lisa Bergström träffat under sin resor i världen. Och nu, en filmaktuell skådespelare som även kallats för independent filmens drottning, Parker Posey. I höst är hon aktuell som Rita i Woody Allens nya film an Irrational man. Och Lisa Bergström träffade henne vid premiären i Cannes.

 • Regissören Jacques Audiard tog hem Guldpalmen i Cannes för sin film Dheepan. Jacques Audiard, är tidigare mest känd för filmen En profet, som blivit något av en samtida klassiker. Och i och med prisutdelningen sattes också punkt för årets Cannesfestival. Emma Engström summerar årets festival.

 • Dokumentären "Jag är Ingrid" tilldelades ett specialomnämnande när det nyinstiftade priset L'oeil d'or (Guldögat) - för bästa dokumentärfilm - delades ut i Cannes.

 • Saman Bakhtiari och Emma Engström summerar årets Cannesfestival. Foto: SR
  Saman och Emma summerar årets festival. Jacques Audiards film Dheepan hör till Emmas stora favoriter. En historia om en mamma och en pappa och ett barn som bildar familj utan att vara släkt, för att kunna fly från Sri Lanka till Frankrike. Saman har sett Gaspar Noés omtalade Love med autentiskt sex i 3D och så tippar de vem som ska bli årets Guldpalmsvinnare.
 • På årets filmfestival i Cannes har höga klackar blivit en symbol för ojämställdheten i filmbranschen. Efter att kvinnor gått ut i media och berättat hur de stoppats från att komma in på galavisningar eftersom de saknat högklackade skor, har debatten om hur festivalen betraktar kvinnor blossat upp igen.  Men festivalens konstnärliga ledare Thierry Fremaux tonar ner det hela och säger att det rör sig om en enskild händelse, och att festivalen inte alls har krav på högklackat.

 • Emma och Saman by night. Foto: SR
  Saman och Emma vandrar genom Canneskvällen och möter en tunnhårig Ferrariförare, en herrelös hund och pratar film. Dagens upplevelser inkluderar det sågade incestdramat Marguerite & Julien, den kinesiska filmen The Assassin om historiska lönnmördare och en studie i åldrande - filmen Youth - med Michael Caine och Harvey Keitel i huvudrollerna.
 • Kulturnytt i Cannes.

  Igår kväll var det så världspremiär i Cannes på den svenska dokumentären Jag är Ingrid - om Ingrid Bergman, en av Sveriges största skådespelare. Alicia Vikander hoppar in som Ingrid Bergmans röst, när brev och dagböcker sedan barndomen gestaltas. Kulturnytts Emma Engström var på plats för att fånga in några reaktioner och mötte regissören Stig Björkman som var rörd efter premiären.

 • Isbella Rosselini intervjuas av Lisa Bergström. Foto: Stina Gardell

  Om några timmar är det världspremiär för den omtalade dokumentären om skådespelerskan Ingrid Bergman på filmfestivalen i Cannes. "Jag är Ingrid" bygger på Ingrid Bergmans dagböcker, minnes- anteckningar och på hennes och hennes barns privata filmer och foton, som regissören Stig Björkman fått tillgång till. I Cannes träffade vår kulturkorrespondent Lisa Bergström Ingrid Bergmans dotter Isabella Rossellini, modell, skådespelare och regissör, för att prata om hennes mamma.

 • Så här i halvtid av filmfestivalen i Cannes är det framför allt en film som har blvit mångas förhandsfavorit till det finaste priset, en guldpalm. Skådespelerskan Cate Blanchett spelar en av huvudrollerna och temat är förbjuden kärlek mellan två kvinnor i 50-talets New York.

 • Den underfinansierade svenska filmen skulle kunna få mer resurser genom en ny produktionsrabatt. Det föreslår en ny europeisk rapport som presenterades på måndagen för kulturminister Alice bah Kuhnke i Cannes. Det skriver Dagens Nyheter.