• Kulturnytts julkalender 2016

  Idag är det dags att öppna lucka nummer ett i Kulturnytts julkalender. Katarina Wikars slår ett slag för vinterns enslighet och japanska träsnitt.

 • 100 g mjölkchoklad, bakchoklad

  100 g hasselnötter, hackade

  100 Nutella eller liknande

  20 g smör

  extra skalade hasselnötter

  200 g mörk choklad, bakchoklad

 • 10 port

  2 dl grötris

  2 dl fullkornsris

  1-2 msk smör

  1 tsk salt

  8 dl vatten

  1 - 1½ l mjölk

  1 vaniljstång, delad och urskrapad

  3 msk socker

 • 1 burk matjessill

  1 burk creme fraîche eller gräddfil

  2–3 msk majonnäs

  1 ½ – 2 msk Colemans senapspulver

  2–3 msk honung eller socker

  1–2 msk outspädd apelsinsaft

  massor med dill, ex 1 paket fryst dill

 • Katarina Wikars och Jenny Teleman Wikars ställer in den gamla stjärnkikaren i det vridbara tornrummet på Observatoriemuseet i Stockholm och öppnar de hundraåriga luckorna mot himlen.

  Från museet som svävat i ovisshet om nedläggning men kanske får fortsätta in i nästa år försöker de få syn på några händelser i kosmos, kometen ISON, en gammal solförmörkelse i öknen, ett nytt samhälle på Mars och hör Ulf Palme läsa ur Aniara.

 • För er som måste ha tre timmars julstök: Kulturtomtarna Gunnar Bolin och Karsten Thurfjell smälter ost och knådar gran bland Alper och kor i Wallis och Chur 2002.

 • Lördagen 31/1 kl. 21.03 i P1

  Det finns ögonblick man aldrig upplevt men som ändå gjort outplånliga intryck. Ett sådant intäffade nyårsafton 1991 på The Hackney Empire i London. Där var Fredrik Wadström INTE.

  Den här hösten har vi uppmärksammat att det är 20-år sedan Sovjetunionen föll. Och med anledning av detta sänder vi nu Fredrik Wadströms program Ögonblick, som handlar om att inte vara på plats när det händer. Programmet handlar bland annat om nyårsafton 1991.

 • Onsdag 5 januari kl. 14.03, repris torsdag 6 januari kl. 18.15

  Svensk teaters Maestro Herr Josephson är inlåst på ett Teaterslott. I dagens tekniska totaltillvaro litar den unge 87-åringen bara på sin konstnärliga intuition och sin vän Mister Test. Ulf Peter Hallberg och Erland Josephson leker med skådespelarjagets utsträckning i tid och rum. Gäster i anekdoternas mästarminne är Ingmar Bergman, Friedrich Nietzsche, Andrej Tarkovskij, Lars Hanson och Inga Tidblad. Herr Josephson som fiktion möter Erland Josephson live!

  Erland Josephson i ett hörspel om livets mening.
  Ett program av Ulf Peter Hallberg.