• En torsdagsmorgon plingar Anders Kronhamns mobil. En stensvala, en fågel som aldrig tidigare setts i Sverige, har tydligen drivits med av stormen Sandy hela vägen från USA, och ses nu flyga omkring i en fiskehamn på Öland.

  Ingen vet hur länge den blir kvar. Hela Sveriges fågelskådarelit känner hur de bara måste dra iväg.  Några av dem kommer hinna fram i tid – andra kommer misslyckas när den lilla amerikanska svalan går ett sorgligt öde till mötes.

  I Verkligheten ikväll berättar vi en historia med fem huvudpersoner: tre hungriga fågelskådare, en kvarlämnad fru och – och en liten, liten vilsen svala. Om hur konsekvenserna av en amerikansk storm letar sig ända in i familjelivet i ett radhusområde i södra Stockholm. 

 • Det började för ett par år sedan när konstnären Rebecka Bebben Andersson kröp ihop på soffan på sin pojkväns jobb. Här skulle hon ännu en natt försöka somna, för klockan var efter midnatt och det betydde att hon inte vågade gå hem själv.

  Rebecka började inse hur rädd hon är för att gå ensam i stan om kvällarna. Hon är rädd för mörkret – men ännu mer för männen som hon tänker sig stryker omkring där i skuggorna. Hon ville få en överblick på sin egen rädsla, och bestämde sig för att kartlägga den in i minsta detalj.

 • Den 9 november avgjordes Manhunt International, världens största skönhetstävling för män. Över femtio vältrimmade killar från hela världen stod på en scen i Bangkok och visade upp sina muskler.

  En av dem förstod själv inte hur han hade hamnat där. Han kände sig mest rätt vilsen i sin lilla kjol i läder och ett plastsvärd i handen. Han som hade börjat träna för att flickvännen gjorde slut.

  Men det gick bra för den blivande civilingenjören Peter Jonsson ändå – sedan ett par veckor tillbaka bor världens näst snyggaste man i Uppsala.

  I Verkligheten hör du fantastiska ljudupptagningar från den märkliga tävlingen. Och så möter du Peter hemma i Uppsala, som äntligen från knapra pepparkakor och ägna sig åt sitt exjobb.

 • När Mattias Skoog skulle låsa upp sin cykel vid tågstationen i Falkenberg trodde han inte sina ögon. Två dagar tidigare hade cykelkorgen hängt snett och handtaget trillat av. Nu såg den ut som ny. Vad hade hänt?

  Ikväll handlar Verkligheten om en hemlig svensk kärleksgerilla, som smyger omkring och stoppar omtänksamma lappar i bibliotekens böcker och skriver ”VAR RÄDD OM DIG” på restaurangers toarullar. De är övertygade om att världsfreden börjar med att ge bort ett tuggummi.

 • En bar i Stockholm har ett lyxproblem. Själva baren är det inget fel på, den ligger högt upp med vacker utsikt över hela stan. Kunderna är också bra, de är innerstadsbor och affärsresenärer som gärna lägger sina pengar på årgångsviner och rökig whiskey.

  Men en av flaskorna är ändå svårsåld. Den står längst bak på hyllan och tycks aldrig tömmas. Konjaken i det glittrande kristallglaset är mycket, mycket dyr – en centiliter går loss på nästan fem hundra kronor, ett helrör kostar 33 000.

  Nu ska det bli bättring. En konsult är på väg, han kommer hela vägen från Frankrike, för att lära ut den ädla konsten att sälja något svindyrt. Kommer han att lyckas? 

 • I Hollywood pratar man ofta om hisspitch. Om du som filmare möter en viktig chef i hissen, vad säger du för att lyckas sälja in din film innan han eller hon kliver av? 

  Den som om en vecka ska bli världens mäktigaste har samma utmaning. Den sista självande veckan kommer Mitt och Barack att träffa tusentals väljare och ingenting får gå fel:  inte en enda suck på fel ställe, en lite för trött blick – eller ett lite för slappt handslag. 

  I Verkligheten kastar vi sakfrågorna överbord och koncentrerar oss enbart på en viktig detalj – handslaget. Vem skulle vinna presidentvalet i USA om det bara handlar om intrycket man ger på femton sekunder? Enväldig domare är riksdagsledamoten Mathias Sundin, besatt av amerikansk politik och en av få svenskar som har haft närkontakt med båda presidentkandidaterna.

 • Framåt våren varje år rullar de in i Arjeplog – de nya, hemliga bilarna, fortfarande under utveckling. På de snötäckta sjöarna i norra Sverige ska de testköras under svårast tänkbara vinterförhållanden. Biltesterna kring påsk har blivit bärande för den lilla kommunens ekonomi.  Men det är inte bara bilar som väller in i det lilla samhället under några veckor. Med dem kommer tusentals tekniker, ingenjörer och utvecklare från hela världen, som alla äter, dricker – och skiter.  Verkligheten berättar en absurd historia om ett fullproppat avlopp och hur Dan Fjellström och hans son Billy kom närmare bilindustrins inre än någon annan i Arjeplog.
 • Till sist fick Helena Lundbäck sin operation. Cancertumörerna som växt i hennes mage är borta nu.

  Men eftersom den läkare i Uppsala som kunde genomföra den komplicerade operationen inte fick någon remiss, fick patienten betala ingreppet själv. Hålet i Helenas plånbok gapar nu stort – runt en halv miljon kronor är hon skyldig släkt och vänner.

  Nu har en mäktig gospelkör radat upp sig på Missionskyrkans scen. Deras uppdrag: att få uppsalaborna att betala för Helenas operation.


 • När hon sedan fick veta att det fanns en läkare i hennes stad som specialiserat sig på just hennes typ av bukhinnecancer, och som stod redo att operera henne, lät det nästan för bra för att vara sant. Det var det också.

  Verklighetens Måns Mosesson berättar en historia där lagar och bestämmelser ställt sig i vägen för operation, och hälsar på hos en patient som inte blir remitterad till den läkare som kan hjälpa henne. • Utanför en stor mässhall i Upplands Väsby har över tusen personer samlats, de bläddrar allvarsamt i auktionskatalogen och för anteckningar över stamtavlor, avelsindex och insprungna prispengar. 
     Det här är en av Sveriges största auktioner av travhästar, och mycket står på spel. 
     Unghästarna har namn som Ganasch Ribb, Borga Gipsy och Occult Broline och några av köparna kommer att åka härifrån med sitt livs fynd och framtidens travstjärna. Fler kommer vid kvällens slut ha kastat hundratusentals kronor rätt i sjön. 
     Måns Mosesson är där. • Det var framåt eftermiddagen, efter debatten i lokalradion och inslaget på tv, som Tove Henriksson insåg att hon var på väg att slå igenom. Det var då stormen av samtal blåste upp – beröm från vänner och släktingar, men framförallt från hennes politiska idoler i Folkpartiet. 

  Det började med att de socialistiska arrangörerna av Uppsala Pride tyckte att Liberala ungdomsförbundet förde fel politik, och därför stängde ute dem från sin parad. 
     Det slutade med det politiska genombrottet för en 19-årig folkpartist.

  Måns Mosesson är reporter. • På Drottningtorget, mitt i Göteborg, står tre killar och håller upp en banderoll. Det här är samlingsplatsen för alla som om några minuter vill vara med i den stora politiska aktionen. För att visa sin ståndpunkt, att kollektivtrafiken bör vara avgiftsfri och skattefinansierad, ska organisationen Planka.nu genomföra en massplankning – planen är att fylla en spårvagn och demonstrativt strunta i att betala för sig.

  Efter att en film som visar en hårdhänt biljettkontroll spridits på nätet har kollektivtrafiken blivit en het fråga i Göteborg, och på Facebook är det 109 personer som sagt ja till att vara med och genomföra den här manifestationen.

  Problemet är att de inte kommer. 

  Ikväll handlar Verkligheten om den nya tidens nätaktivist – som klickar ja, men menar nej. Reporter är Måns Mosesson. • Keramikern Ann Holmdahl har fyrar i lera som specialitet, i sin ateljé på Orust tillverkar hon modeller av bohuslänska stoltheter som Hållö och Vinga, som man kan sätta ett värmeljus i.Få hade hört om Anns lilla verksamhet – tills kommunledningen på ön bestämde sig att köpa hennes variant av Kråksunds gap och skicka den till Stockholm, som dopgåva till den nyfödda prinsessan Estelle. Nu har den lilla fyren blivit en rättssak. 

  Ikväll handlar Verkligheten om vad politiker kan hitta på för att få snurr på sin kommuns ekonomi. Och vad som sedan kan hända när en enda kommuninvånare bestämmer sig för att protestera.  


 • På lördag är det stor final för Melodifestivalen.

  Det finns de som inte nöjer sig med att sitta hemma i tv-soffan och se spektaklet, personer som tar ledigt från jobb och studier och lägger tiotusentals kronor på att turnera runt med cirkusen genom Sverige för att se varenda deltävling på plats. Och en av de allra mest hängivna schlagerfansen är – en norrman.

  I kvällens Verkligheten träffar du Lars Kristian Stensrud, som kallar den svenska Melodifestivalen för sin religion och berättar hur schlagern räddade honom från ett ensamt och isolerat liv. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista