• Den svenska ambassaden i Brasilien ligger i den administrativa staden Brasília. En stad utan trottoarer, men med stora bilvägar och hus av glas och betong. 
     Där jobbar den svenske ambassadtjänstemannen Pierre Liljefeldt med att sprida svensk kultur. Men just nu är inte Pierre i Brasília. Han är nämligen på affärsresa till sin favoritstad, Rio de Janeiro. 

  I ett hotellrum med utsikt mot stranden står han och tittar ut genom sitt fönster. Och det var även på den stranden som han träffade sin blivande hustru. 

  Danjel Nam är reporter.  • Ikväll står Loreen på Baku i Azerbaijan och ska förhoppningsvis föra Sverige vidare i Eurovision song contest. 

  Här på Verkligheten bryr vi oss mer om vår egen schlagerfavorit, Max Haglund som vi träffade för ett halvår sen. Då laddade han inför att ställa upp i en Melodifestival för bara funktionsnedsatta. Och han berättade om hur musiken tog honom bort från mobbning och svårigheter i livet. 

  Nu laddar Max upp för nästa års musiktävling och Danjel Nam ringer upp och kollar hur det har gått.  • I ett hotell i centrala Stockholm finns en bar. Här är allt gjort av is. Bord, stolar, bardisken och glasen man dricker ur. För att kunna vistas i baren så måste alla som är här ha på sig en värmetäckande poncho gjord av material som skyddar mot extrem kyla. Med pälskrage och och handskar. 

  Nu är planen att den här baren ska på export utomlands. Iskonceptet ska säljas till Kina. En grupp på 30 intressenter är på besök och ska snart få uppleva baren på riktigt. Och han som ska presentera baren är managern Erik Marklund. Just nu är han i isbaren och gör i ordning för besöket. För honom är det en viktig dag.

  Kvällens vykort från isbaren heter "Den stora presentationen". Skickat från Verklighetens Danjel Nam.  • Det var för en vecka sedan som de av en slump träffades för första gången. Nu ska de ses igen, på samma tid och på samma plats.

  Det är dags för Vykortet från Verkligheten. En plats, ett tillfälle och kvällens vykort heter "En date?". Skickat från Verklighetens Danjel Nam. 
 • Mellan Södermalm och Gamla stan i Stockholm finns en bro som heter Centralbron. Den bron hålls upp av ett par gråa betongpelare. Men så i januari dök plötsligt ett meddelande upp på fyra av pelarna. Ett ord i rött på vardera pelare, OM, HÄNDER, TÄNK, SAMHET. Läser man orden ihop så blir det: OMHÄNDERTÄNKSAMHET. 

  Pendlare på tunnelbanan drog på smilbanden när de körde förbi bron och läste texten. Men så för en kort tid sedan var plötsligt orden borta. Och bropelarna hade återigen förvandlats till grå betong.
   
  I Verkligheten träffar du den anonyma gatukonstnären bakom ordet. Reporter är Danjel Nam.  • Ikväll fortsätter vi Sveriges radios tema om minoritetssatsningar och i Verkligheten tittar vi på hur minoritetssatsningar fungerar i praktiken och den publik som möter den.

  I vykortet från Verkligheten är vi på den statliga myndigheten "Forum för levande historia", där tre konstnärer utifrån en rapport om intolerans mot fem minoritetsgrupper i Sverige, däribland romer, fritt har fått tolkat denna intolerans i fyra olika konstverk under namnet PK. Utifrån attitydsrapporten framgår det att romer är den minoritetsgrupp idag som sticker ut mest negativt.

  Gymnasieelever besöker nu utställningen och genom en workshop tillsammans med en pedagog på myndigheten, diskuterar de om konstverken. Bara det att inget av verken handlar specifikt om romer.

  En plats, ett ögonblick och kvällens vykort har rubriken: "PK, en statlig satsning". 
  Skickat från Verklighetens Danjel Nam. • Isen på vattnet håller på att lossna och snön är borta från gatan. Det börjar bli vår i Sverige och folk går ute i solen. 

  Längsmed vattnet sitter ett gäng kompisar och dricker öl. En av dem är Hasse. Han drömmer om kärlek och ett liv utan knarket. 

  Reporter är Danjel Nam.   • Vykortet från Verkligheten. En plats, ett ögonblick och ikväll under en konstprocess på Konstfack i Stockholm. Kvällens vykort heter: "Att skapa ett konstverk". Skickat från Verklighetens Danjel Nam. • Vykortet från Verkligheten. Ikväll från en läsestund på Dalens sjukhus för strokepatienter.

  En plats, ett ögonblick och kvällens vykort heter: "Giftas". Skickat från Verklighetens Danjel Nam. • Vykortet från Verkligheten. Ikväll i ett radhus på den skånska slätten. En plats, ett ögonblick och kvällens vykort heter: "Vid lunchbordet". Skickat från Verklighetens Danjel Nam. • En plats och ett ögonblick. Klockan är halv elva på kvällen. Fyra vänner är på väg ut. Och det är fest i Folkets park.

  Ikväll ger Verklighetens Danjel Nam dig vykortet från Verkligheten. 

    • I Sydkorea håller just nu någonting stort på att hända. Där produceras nämligen musik för första gången på koreanska som inte är traditionell eller gammalmodig. Utan ny häftig popmusik. Det kallas K-pop, eller Korean pop. 


  Genren har genom åren nått framgångar i Öst och Sydostasien och nu kanske är den påväg till Europa. Till och med staten går in med pengar för att lansera det för att sprida koreansk kultur till världen. Men vilka är artisterna och vad döljer sig under glamouren? 


  Verklighetens Danjel Nam var backstage under inspelningen av tv-programmet Wave-K som försöker fånga morgondagens stjärnor.  • Varje dag åker en turistbuss från Sydkorea upp till gränsen till ett av världens mest isolerade länder – Nordkorea. Turen leds av amerikanska militärer och varje år besöker omkring 100 000 turister gränsområdet. 

  Eftersom det officiellt fortfarande råder krig mellan Nord- och Sydkorea, så finns en amerikansk fredsbevarande styrka närvarande i landet och eftersom det finns spänningar mellan länderna, så är det även de som håller i de guidade turerna. Av säkerhetsskäl. 


  Men varför finns en turist-guidad tur runt gränsen till ett land man fortfarande är i krig med – och vad får man egentligen se och inte se?


  I Verkligheten ikväll hör ni när Danjel Nam åkte med den västerländska turistbussen som tog dem nästan till Nordkorea och som ställde turisterna ansikte mot ansikte med turisterna i Nordkorea. • Vi har en återkommande punkt i vårt program som vi kallar I väntan på. Den handlar om att möta människor och höra vad de funderar på medan de väntar på ett flyg, på att få en dom, att få göra en tatuering, en lunchkorv eller sitt träningspass.

  Nu sitter Verklighetens Danjel Nam och pratar med Linda på en skönhetsklinik i Stockholm och som väntar på en pussmun. I väntan på – nya läppar.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista