• Verkligheten fyller tre!  Hon ses som Godheten själv, som kämpar för att lyfta fram den lilla människan och står på barrikaderna för medmänsklighet och värme. 

  Men är det hela bilden? Är hon kanske istället en blodsugare som enbart använder människor som redskap för sin film?

  Efter över tre år och 324 program med tyckte vi på Verkligheten att det var dags för en hejdundrande fest. Och det blev det, på Tempo dokumentärfestival i Stockholm.

  Helt enkelt: ett guldläge att ställa dokumentärfilmaren inför Inkvisitionen!

  Följ med på födelsedagsfest! Hör när dokumentärfilmaren Ahang Bashi blir anklagad, förhörd och får fälla sin egen dom.

 • rättsmaskinen

  Du har sett henne i advokatserierna på TV eller kanske flimra förbi med ett torrt uttalande om en klient i Rapport. Men vad vet du om henne – egentligen?

  I specialsatsningen Rättsmaskinen tittar vi närmare på den svenska rättsapparatens maskinister.

  Ikväll ställs försvarsadvokaten inför Verklighetens alldeles egna rättsinstans, Inkvisitionen. Är hon samhällets stöttepelare eller en samvetslös karriärist?

  Hör när försvarsadvokaten Hanna Lindblom blir anklagad, förhörd och till slut får fälla sin egen dom.  • Vissa har traumatiserats av en. Andra har blivit hjälpta att förverkliga sin livs dröm. Det handlar om trafikläraren – jobbet som ingen vill ha, eller? 

  I Verkligheten ikväll står trafikläraren inför inkvisitionsdomstolen. Anklagelsen lyder: "Jobbet som trafiklärare är bara en utdragen hämndaktion. I hela livet har de blivit rättade, nu är det deras tur att få jävlas".

  Träffa trafiklärare Johan Palola, i Inkvisitionen i Verkligheten. • Kvällens anklagelse: Manliga gynekologer använder sitt yrke för att maskera det de verkligen är - snuskgubbar!

  Frågorna är många och fördomarna är ännu fler när vi denna gång ställer den manliga gynekologen inför rätta i Inkvisitionen i Verkligheten. Hör när gynekologen Jan Rapp blir anklagad, förhörd och får fälla sin egen dom – hur kommer det att gå? • De går att läsa överallt; i kvällspressen dagligen, i månadsjournalerna lite mer utförligt och det finns till och med hotlines. Nej, vi pratar inte om kontaktannonser, det handlar om – horoskop. Men vem är det egentligen som skriver dem, kan vi lita på det som skrivs och vad är ett horoskop – egentligen?

  Frågorna är många och fördomarna är ännu fler när vi denna gång ställer astrologen inför rätta i Inkvisitionen i Verkligheten. Hör när astrologen Wilhelm Axling blir anklagad, förhörd och får fälla sin egen dom – hur kommer det att gå? • En generös medmänniska som vill göra staden en bättre plats att leva i? Eller en egoist ute efter snabba cash och som skiter i att du får ont i öronen? 

  Alla har en åsikt om honom och ikväll ställs han inför Inkvisitionen: gatumusikanten.

  Hör när kontrabasisten Oskar Nygren i Karl Oskar Nygrens Kalas- och Nöjesorkester blir anklagad, förhörd och får fälla sin egen dom. • Hon är stel och torr, är en misslyckad författare, fnyser åt låntagarnas dåliga smak och anser sig tillhöra världens mest bildade yrkeskår.

  Men när ljuset släcks och kopieringsmaskinen stängs av så släpper hon på hårknuten, tar av glasögonen och låter vildkattan träda fram.

  Fördomarna haglar när bibliotekarien ikväll ställs inför Inkvisitionen. Vilka är rena lögner – och vilka ligger närmare sanningen?

  Hör när Jenny Lindh anklagas, förhörs och till slut får fälla sin egen dom.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista