• Kärnkraften i spåkulan  En tickande geigermätare, glaskross under fötterna – och en läckande reaktor mitt framför. I kväll rullar turistbussen vidare mot slutmålet: sarkofagen i Tjernobyl.

  Hela denna vecka sätter vi kärnkraften i spåkulan. Vad kommer hända med Fukushima om, säg, 25 år? Svaret hittar vi i Tjernobyl, och det stavas: turism.

  Följ med på bussen med ensamresande Fredrik, 86:orna från Kalmar, Sky News-Amanda, den skeptiska tyskan med gångstavarna i andra delen av kärnkraftschartern mot Tjernobyl. Men hur påverkar en sådan upplevelse synen på kärnkraft? Och hur upplevde turistledaren och Kiev-bon Sergei själv händelsen?

  Dessutom kikar vi riktigt långt in i spåkulan. Vad kommer hända om 100.000 år? Och hur vet man det? Det är tidsperspektiven man nu jobbar med när Sverige ska slutförvara kärnbränsle.

 • Kärnkraften i spåkulan  Härdsmälta, evakueringszoner, galet hög strålning. Två månader senare håller man fortfarande på och kyler av reaktorerna. Men sen då? Vad kommer hända med Fukushima i framtiiden?

  I Verkligheten ikväll söker vi svaret – i Tjernobyl. För här har katastrofen 1986 blivit en turistindustri. 

  Följ med på kärnkraftscharter till Tjernobyl i Ukraina. Med på bussen är killgänget från Kalmar, en skeptisk tyska, en Sky News-reporter, turistledaren Sergei – och Verklighetens programledare Shang Imam.

 • Kärnkraften i spåkulan  Man kan tänka sig att det borde vara upplagt för smash för landets kärnkraftsmotståndare, nu efter olyckan i Fukushima. Men svenska folkets förtroende för kärnkraft är fortsatt starkt – och alla de tusentals människor som en gång gick med facklor och banderoller verkar den här gången ha stannat hemma.

  Ikväll hör du fortsättningen om en folkrörelse som har tappat fart. Hur kommer det sig att den avvecklingsplan som röstades fram för trettio år sedan aldrig sattes i verket? Och varför känns det så skäggigt och ohippt att tycka illa om kärnkraft?

  Du träffar Anna-Linnéa Rundberg, tjejen som har tagit på sig att försöka vända trenden, men som själv suckar över hur mossig hennes rörelse ser ut. • Klockan fem över halv fem på eftermiddagen den 11 mars slogs nödkylningen av i ärnkraftsreaktorn i den japanska staden Fukushima. Fortfarande jobbar ägarbolaget Tepco konstant med att kyla ner reaktorerna – de beräknar att det kommer ta åtminstone ett par månader till. 

  Världen har fått ett andra Tjernobyl. Men vad händer nu? Efter Fukushima? I Verkligheten hela denna vecka kikar vi in i spåkulan efter kärnkraften och efter den framtid som redan är här. 

  Ikväll: vart tog kärnkraftsmotståndarna vägen? Man skulle kunna tro att efter Fukushima så borde kärnkraftsopinionen ha vänt. Det har den inte. Måns Mosesson börjar berätta historien om Kärnkraftsmotståndarna, folkrörelsen som tappade fart.

  Hur har din syn på kärnkraft ändrats efter Fukushima?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista