• Andreas Samulesson hade knappt varit utanför Sverige innan han 21 år gammal lämnade sitt trygga lilla Fiskebäck utanför Göteborg. Destinationen: en romsk by i Rumänien. Han visste inte vad som väntade, kunde varken språket eller hade nån utbildning – bara att han ville hjälpa romerna. Nu har det gått tio år och Andreas är kvar. Idag är han ansvarig för 50 volontärer och har startat ett klädmärke där romer som inte får jobb nån annanstans gör mössor och halsdukar. • Dags för vår återkommande punkt, "I väntan på". Och i kväll väntar vi med Tord. Tord lämnade Gällivare för Stockholm för att fortsätta sin karriär som sprängare. Men Stockholm blev inte hans slut destination. Nu sitter han på en parkbänk i Stockholm och väntar på vår. Reporter är David Mehr.  • I förra veckan höll en strejk på att bryta ut där bland annat matvarubutiker över hela landet var beredda på förluster på hundratals miljoner kronor. 

  Men, som ganska ofta i Sverige, löstes konflikten och strejken uteblev. Så vi undrar, varför blir det så sällan storstrejk i Sverige? • Fentanyl är drogen som tagit åtta liv i Halland sedan januari förra året. Enligt Hallandspolisen har fler människor dött av Fentanyl i deras län än i trafiken. Enligt polisen finns missbruket även i andra delar av Sverige, men inga dödsfall har rapporterats ännu. 

  Man vet inte riktigt varför det spritt sig så mycket i just södra Sverige. Socialstyrelsen är inkopplade och enligt de kan ett skäl till spridningen vara att läkare har skrivit ut orimligt stora mängder doser som till slut hamnat i fel händer.

  Patrik har missbrukat i tio år och det två år sedan kom han för första gången i kontakt med dödsdrogen, Fentanyl. Reporter är David Mehr.  • För två veckor sedan laddade israelen Ronny Edry upp en bild på sig och sin dotter på Facebook. Dottern håller i en israelisk flagga och med stora glada bokstäver står det skrivet på fotot: “Iran, vi älskar er, vi kommer aldrig bomba er”.  Han skickade en kärleksbomb till grannlandet Iran.

  Bilden var början på en Facebook kampanj som spridit sig över hela världen och tusentals människor har nu delat med sig av bilder på sig själva med kärleksförklaringar till människor de aldrig mött.

  Reporter David Mehr.  • Ikväll hör du andra delen om skandaldrottningen Hanna Widerstedt. På bara ett par månader har Hanna Widerstedts dröm om att bli känd och omtalad blivit uppfylld. Men stjärnglansen har en baksida. 
  Reporter David Mehr. • Idag har det gått lite mer än en vecka sedan bloggerskan Hanna Widerstedt släpptes ut ur realityserien Big Brothers TV-studio. 

  Innan dess hade hon hunnit kasta mat på andra deltagare, hamnat i bråk med flera av de och sen själv blivit utmobbad. En gång försökte hon rymma. Men hennes mest uppmärksammade jippo, det var när hon onanerade i bikten. Hon var Big Brothers skandaldrottning och den mest populära deltagaren hos tv-tittarna.

  Tillslut tröttnade hon dock och valde självmant att lämna huset. När Verkligheten träffar henne har det bara gått två dagar sen hon släpptes ut. Hon sitter hemma i sin lägenhet i Vallentuna och skummar igenom alla kommentarer, mail och skriverier om henne från de senaste veckorna. 

  Reporter är David Mehr. • Lunchtid i Stockholm: En del går och äter, en del ringer samtal till sina barn, nån läser tidningen och så finns det de som går på - Fight Club. Verklighetens reporter David Mehr är där.

   


 • Mycket har förändrats i den 23-åriga före detta Sverigedemokraten William Petzälls liv det senaste halvåret.

  Allt började med att han blev petad från partiet. I flera år hade han kämpat för att få Sverigedemokraterna till att bli ett etablerat riksdagsparti, och nu var allt det över. Partiet ville inte längre ha med honom att göra.

  Men petningen från partiet innebar inte att han blev av med sin Riksdagsplats. Istället bestämde han sig för att sitta kvar och idag är han en politisk vilde.

  Hemma i sin övernattningslägenhet i centrala Stockholm sitter han nu framför datorn och pillar på sin nya blogg. På Facebook skriver han om hur hans politiska engagemang har förändrats. För när William Petzäll uteslöts ur Sverigedemokraterna svängde han helt med sin åsikter. 

  Ikväll sänder vi andra delen i berättelsen om William Petzäll, Vilsen. Reporter David Mehr. • För ett knappt halv år sedan blev Riksdagsledamoten William Petzäll utesluten ur Sverigedemokraternas parti på grund av att han missbrukat narkotika och alkohol. Efter det sökte han vård och fick behandling för det. 

  Men trots uteslutningen ur partiet sitter han kvar som riksdagsledamot med alla dess förmåner hela mandatperioden ut. Men nu som politisk vilde.

  Ikväll sänder Verkligheten den första delen i berättelsen om William Petzäll, Vilden. Reporter är David Mehr.  • I ett rött trähus hus på Västergötlands slätt, bland åkrar och får, bor militärofficern Pontus Hubinette. Han har bott där i 6 år nu. När han flyttade in hade han stora planer med huset. Han ville rusta upp och renovera hela stället. Men renoveringen kom av sig.

  För under sin militärtjänstgöring i Afghanistan för fem år sedan skadade sig Pontus i en allvarlig bilolycka. Han hamnade i koma och vaknade upp hemma i Sverige till en kropp han inte längre bestämde över. Han är nu, som det officiellt heter i militären, “pensionerad från aktiv tjänstegöring”.

  Reporter är David Mehr. 

   


 • I veckans "I väntan på" är vi hemma hos 96-åriga Ingrid i hennes funkislägenhet och väntar på hemtjänst. David Mehr är reporter.  • Det finns en förening i Stockholm som heter Bryggan. Hit kommer barn till föräldrar som sitter i fängelse. Det kan vara barn till en mamma som är fängslad eller så kan det vara en pappa som just släppts ur fängelset och behöver en trygg plats dit han kan gå med sina barn.

  Här leker man, pratar och bearbetar separationen. Man möter andra som är i en liknande situation och personal som har personlig erfarenhet av att sitta inne eller att vara anhörig till den som sitter inne. 

  En av dem är "Cecilia" och är 21 år gammal. Hon har varit på Bryggan sedan hennes pappa fängslades för sju år sedan. 

  Reporter är Verklighetens David Mehr. • Situationen för HBT-personer i Uganda har förvärrats dramatiskt de senaste åren. Det har blivit så allvarligt att läget nu diskuteras i USAs utrikesdepartement. 

  Att leva öppet som HBT-person i Uganda är idag förenat med livsfara. Man riskerar inte bara att bli trakasserad öppet på gatan eller frysas ut av sin familj. Om ett lagförslag går igenom kan homosexuella även komma att dömas till döden. 

  Frank Mugisha har blivit en symbol för att våga leva öppet med sin sexualitet och visa vem man är. Förra året vann han utmärkelser i både Europa och USA för sin kamp för lika rättigheter till alla. Verklighetens reporter David Mehr berättar om Franks kamp i Verkligheten.


 • Det har nu nästan gått sex veckor sedan Occupy Wall Street-rörelsen i New York tvingades avbryta sin ockupation. Tanken var att de skulle fortsätta in under vintern, men festen kom av sig. 

  Men i Sverige finns en annan protest som lyser upp i det kalla vintermörkret. De kallar sig Occupy Stockholm och för 70 dagar sen de satte upp det första tältet och sitt första plakatet. Och trots att tälten på Wall Street sedan länge tagits bort, demonstrationerna avtagit och medihysterin tystnat, vägrar Occupy Stockholm ge sig. 

  Verklighetens reporter är David Mehr.

   

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista