• På socialtjänstens kontor sitter Mathias Harderud och söker jobb. Det går inget vidare. Han vet precis vad han är bra på, han har en utbildning, han vill verkligen jobba. Det är inte det som är problemet. Kruxet är att han har gift sig, och delar efternamn med, en tjej som på internet kallas Stureplansbedragerskan.

  Ikväll handlar Verkligheten om de ringar på vattnet som ett allvarligt brott medför. Vi berättar om hur Mathias tvingades lämna sitt senaste jobb – på grund av sin frus rykte. Dessutom berättar Marie Digeklint Harderud om hur hon nu, som fri medborgare, ska få folk att sluta tänka på henne enbart som en bedragare. Hon ska måla tavlor.

 • Stureplansbedragerskan #3


  Marie Digeklint Harderud har precis suttit av sitt fängelsestraff, och har nu, i samhällets ögon, sonat sitt straff.

  Men när hon skriver in sitt eget namn i sökmotorn på nätet handlar några av de första träffarna om att hon är ”en iskall mytoman och psykopat”, någon kallar henne för ”subba”, en annan för ”satans luder”. Hennes expojkvän säger: ”Jag skulle hellre ha skurit av mig armen än bli ihop med henne igen”. 

  Det välkända tv-programmet Efterlyst publicerar hennes fulla namn,  hennes personnummer går lätt att hitta på diverse forum. Marie tycker att det känns som att hon har mördat någon. 

  Ikväll handlar Verkligheten om det andra straffet, det utanför fängelsemurarna – det som hänger kvar långt efter frigivningen. • Det är fest hemma hos Marie Digeklint Harderud. Hon har permission över helgen, och gästerna kommer med blommor och en kaffekopp med hennes namn, att ta med sig tillbaka till fängelset. Det är fem månader kvar nu.

  Gästerna här är inte vilka som helst. En av dem drar upp byxbenet och blottar en fotboja. En annan står och räknar på hur många dagar hon har kvar på sitt straff. Det här är Maries nya vänner – andra fångar som hon träffat på anstalten, några av de få som fortfarande litar på henne och vill vara med henne. 

  Verkligheten fortsätter att följa den så kallade Stureplansbedragerskan på hennes väg ut mot ett liv efter fängelset. Ikväll handlar det om ensamma och klarvakna nätter i en fängelsecell – och hur en kvävande ånger där kommer krypande. • Hon var ung och snygg, hon var tjej, och hon var iskall. Hon blev känd som Stureplansbedragerskan. I kvällstidningarna beskrevs hon för ett par år sedan som en iskall lurendrejare, som blåste desperata studenter på hundratusentals kronor. Hon fick ett och ett halvt år i fängelse och runt en halv miljon kronor att betala i skadestånd.

  Den här veckan släpps Stureplansbedragerskan fri, och ska försöka börja leva sitt nya liv, i sitt riktiga namn, Marie Digeklint Harderud.

  Verklighetens Måns Mosesson har följt henne under det senaste halvåret – under fängelsestraffet, på permissioner och på de första stapplande stegen i frihet. Men frågan är om Marie Digeklint Harderud någonsin kommer att bli fri.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista