• Regeringen anser inte att lagstiftningen kring allemansrätten behöver skärpas med anledning av otillåtna bärplockarläger. Det svaret har kristdemokratiska riksdagsmannen Mikael Oscarsson från Uppsala län fått från miljöministern Lena Ek (C), på en fråga om behovet av möjligheter till sanktioner vid brott mot allemansrätten.

 • Vem ska städa upp det skräp som bärplockare lämnat efter sig i de norduppländska skogarna? Är det markägaren eller är det kommunen? Sedan förra året pågår en konflikt om vem som ska stå för städningen vid ett tidgare lägerområde - och även i år är frågan olöst.

 • Bärplockarsäsongen i Norduppland är nu över, och de plockare som har bott i läger i skogarna utanför Tierp och Mehedeby har åkt hem. Per Jonsson vid Tierps kommun, konstaterar att det i jämförelse med förra året blev en lugn bärplockarsäsong i år.

 • Den som har tänkt sig äta egenkokt lingonsylt framöver får i år kämpa lite extra med bärplockningen, i alla fall i Uppland. Sveriges lantbruksuniversitets lingonprognos ser inte vidare bra ut för Svealand. Det blir betydligt sämre än ett normalår. Varför är dock oklart.

 • Nu har bärplockarna utanför Mehedeby i Norduppland börja lämna skogarna och de har den här sommaren haft färre möjligheter att få tag i dricksvatten jämfört med förra året. Som vi berättat tidigare har ett företag i Tierp stängt av vattnet under sommarmånaderna.

 • För att förhindra att privatpersoner hämtar för stora mängder vatten stänger företaget Frendo i Tierp av sitt vatten under sommarmånaderna. Detta eftersom de tidigare har varit med om att bärplockare hämtat stora mängder vatten från deras serviceanläggning, som ligger vid en bensinstation i centrala Tierp.

 • En drivmedelsstöld ur en lastbil kan ha utlöst det stora slagsmålet på Södra Skeppsbron i Gävle i går, där bland annat personer från ett bärplockarläger i Tierp var inblandade.

 • Många av de bärplockare som har bott i läger i skogarna utanför Mehedeby i Norduppland har flyttat därifrån. Enligt Tierps kommuns tillförordnade kommunchef Per Jonsson finns totalt 38 tält kvar i skogarna, förra veckan fanns uppåt 95 tält i de två lägren.

 • I dag utbröt ett stort bråk på en parkeringsplats i Gävle mellan två bärplockarläger. Enligt polisen i Gävle är det personer från ett läger i Tierp som har rykt ihop med andra bärplockare. Flera personer är skadade. Några har gripits av polisen och tagits till förhör.

 • Tierps kommun har i dag hjälpt två bulgariska bärplockare att ta sig till Bulgariens ambassad i Stockholm. Även förra veckan hjälpte kommunen två bärplockare att ta sig till Stockholm.

 • Det största bärplockarlägret utanför Mehedeby ligger på Lars Erikssons mark och han trodde att han skulle få hjälp av Lantbrukarnas Riksförbund med kostnaden att avhysa bärplockarna. Stor nedskräpning, trädfällning, tält och bilar som står i vägen för arbetsfordon, är några av orsakerna till varför markägare har velat avhysa bärplockare som slagit läger i skogarna.

 • Situationen är mycket tuff för många bärplockande familjer från Bulgarien, som kommit till de norra delarna av länet. Det säger Mats Wingborg, utredare på organisationen Swedwatch, som just nu besöker några av landets största bärplockarlägar för att kontrollera hur livsvillkoren ser ut.

 • Ett nytt bärplockarläger har bildats i skogen utanför Mehedeby, denna gång på privatägd mark.
  Enligt Tierps kommun bor det uppåt 100 personer i lägerområdet. Precis som i de läger som fanns i området förra året så saknas i år både el och rinnande vatten.