• Socionomen Ann Hellströmer upprörs över att så pass många elever utsätts för brott i skolan. Hon startade landets första stödcenter för unga brottsoffer i Stockholm och hon reagerar starkt när hon tar del av vår granskning av skolan som brottsplats.

 • Studio Uppland

  Anne Hellströmer är socionom i grunden och är den som startade landets första stödcenter för unga brottsoffer som nu finns utspritt i hela landet. Hon har lyssnat på P4 Upplands granskning av skolan som brottsplats och är upprörd över att inget händer för att förbättra ungas situation i skolan där hon menar förekommer skolrelaterat våld. Hon tror att vuxnas frånvaro och de facto att skolan inte gör något åt problemen gör att brottsoffer senare upp i skolgången blir gärningsmän.

 • Brottsplats:skolan

  I går berättade vi i Upplandsnytt om Emma som känt sig sexuellt trakasserad av en lärare på en gymnasieskola i Uppsala. Flera andra elever har också upplevt att samma lärare varit närgången, men skolan fortsätter att anlita honom, trots att han inte är fast anställd. Folkpartisten Mohamad Hassan är kommunalråd i Uppsala, med ansvar för gymnasieskolorna och jämställdhetsfrågor, och ska nu ta kontakt med skolan.  Vad tycker du? Kommentera här!

 • Forskaren om sextrakasserier i skolan:

  Sexuella trakasserier, oftast mellan elever, är ett stort problem på skolor, men det osynliggörs av skolledningen, enligt docent Katja Gillander Gådin som forskar på området.

 • Brottsplats: Skolan

  När Emma, som egentligen heter något annat, gick på gymnasiet kände hon sig sexuellt trakasserad av sin lärare. När han smällde till henne på baken fick hon nog och tog upp det med skolledningen. Flera andra elever har också upplevt att läraren varit närgången, men skolan fortsätter att anlita honom.

 • Allt mer mobbning mellan barn sker på nätet. Därför tänker personal på Kvarngärdets och Lötens fritidsgårdar i Uppsala synas mer på nätet. De ska starta Facebookgrupper där barnen och ungdomarna kan prata med dem även när fritidsgården inte är öppen.

 • Brottsplats: Skolan

  Vissa skolor försöker ha koll på vad eleverna gör på nätet medan andra inte tycker att skolan har där att göra. I Sunnerstaskolan valde personalen att agera snabb för ett par veckor sen då de fick veta elever kände sig oroliga och rädda efter att de fått ett kedjebrev på Facebook.

 • Brottsplats: Skolan

  Det blir allt vanligare att skolbarn kränker, hotar och trakasserar varandra på nätet. I Sunnerstaskolan valde skolans personal att agera väldigt snabb för ett par veckor sen efter att det på Facebook florerat brev som gjorde att flera barn i klass fem kände sig oroliga och rädda.
  Sofia Karlsson var en av dem som fick brevet och berättar hur det var. Barnombudsmannen i Uppsala Ida Bylund Lindman tycker att barns nätvanor är ett självklart ämna att ta upp på föräldrarmöten.

 • Brottsplats: Skolan

  Barn och föräldrar lever i skilda världar när det gäller internet. Det säger Claes Tollinger, socialarbetare i Uppsala kommun, som råder föräldrar att försöka hålla koll på vad barnen gör på internet, bland annat vilken typ av filmer de ser och vilka spel de spelar.

 • Brottsplats: Skolan

  Det bli allt vanligare att skolbarn kränker, hotar och trakasserar varandra på nätet. Det säger flera som vi pratat med. Det är ett växande problem som vuxenvärlden måste ta tag i tycker Ulrica Hillerstig, ungdomspolis i Tierp.

 • Brottsplats: Skolan

  Upplandsnytt har ju berättat om barn och vuxna som i skolan råkat ut för brott som hot, våld och trakasserier. En av dem som utsatte andra för sånt i skolan är Johannes Dahlström. Han är nu 28 år.

 • Brottsplats: Skolan

  Fler lärare råkar ut för hot, våld och kränkningar i skolan nu än tidigare. Och oftast är det elever som ligger bakom hoten och våldet. Katarina Reineck, ordförande Lärarnas Riksförbund i Uppsala, upplever att det blir allt vanligare att elever filmar lärare och lägger ut på nätet.

 • Brottsplats: skolan

  Nu fortsätter vår granskning av skolan som brottsplats. Fler lärare än tidigare utsätts för hot, våld och trakasserier av elever. Det visar en arbetsmiljörapport från Lärarnas Riksförbund. 

 • Brottsplats: Skolan

  Inte sällan är brott som hot, misshandel och skadegörelse av prylar - en följd av mobbning. Jobbar man tillräckligt mot mobbning i skolorna? Nej, det finns brister i de planer och rutiner som skolor i Uppsala har för hur man hanterar kränkningar och trakasserier i stort. Det menar ordföranden i Barn och ungdomsnämnden, moderaten Cecilia Forss.

 • Brottsplats: Skolan

  Till Studio Uppland kom två gymnasieelever och tyckte till om vad som kommit fram i vår granskning kring skolans som brottsplats. Frida och Tobias känner igen mycket av det som kommit fram om trakaserier, misshandel, stölder mm och tycker att alla skolor ska polisanmäla om brott begås i skolan.