• Socialdemokraterna förlorade förra riksdagsvalet mycket på grund av att partiet förlorade väljarna i Stockholm. Som omtalat kommunalråd i Nynäshamn lyckades däremot Ilija Batjlan locka fler väljare än valet dessförinnan. Nu vill han bli finanslandstingsråd för landets största län med en femtedel av Sveriges befolkning. Hur ska han locka tillbaka storstadens kötrötta och stressade medelklass till partiet? Socialdemokraten Ilija Batjlan intervjuades av Lasse Johansson.

 • Nästa vecka presenterar finansminister Anders Borg regeringens vårbudget. Flera viktiga väljargrupper har redan fått besked om tilldelning. Anders Borg beskrivs ofta som hjärnan bakom regeringens politik, en politik som kan få ett abrupt slut i september. Är detta Borgs sista budget? Finansminister Anders Borg intervjuas av Tomas Ramberg.   

 • Klockan tickar mot val och regeringens opinionssiffror tycks vägra att vända uppåt. Men än är det för tidigt för Fredrik Reinfeldt att skriva CV. Statsministern och hans allianspartners kommer att göra allt för att vända den politiska debatten under det knappa halvår som återstår till valet. Men hur? Statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuades av Tomas Ramberg.  

 • Om väljaropinionen står sig är Mona Sahlin statsminister i höst. Men "om"et är stort och Sahlin har besvärliga hinder att forcera på vägen. De rödgröna presenterar under våren sin fram-manglade politik, papper som kommer att granskas med lupp. När de gemensamma förslagens  detaljer växer fram riktas uppmärksamheten mot det röd-gröna alternativet och regeringen tar, som i rut-debatten, varje chans att gå till motoffensiv. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin intervjuades av Tomas Ramberg.

 • Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin intog en odödlig plats i den politiska ordspråksboken med sitt uttryck "ett riktigt skitår". Men efter skitår kommer valår och Littorins arbetsmarknadspolitik ska få väljarnas dom. 

  Och Littorin förvaltar inte vilket politikområde som helst. I den borgerliga alliansens valvinnande budskap om att minska "utanförskapet" var arbetsmarknadspolitiken själva kärnan.  

  Sven Otto Littorin intervjuades av Tomas Ramberg.

 • Oppositionen har fortfarande övertaget i väljaropinionen men regeringsalliansen flåsar i de rödgröna nackarna. Kanske återstår det svåraste, att precisera en gemensam oppositionspolitik. Ja till betyg ska jämkas med nej till betyg. Ja till vinster ska jämkas med nej till vinster. 55 miljarder ska jämkas ihop med 17 miljarder. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson intervjuades av Tomas Ramberg.

 • Utbildningsminister Jan Björklund beskrivs ibland som alliansens bråkstake. Folkpartiledaren profilerar gärna sitt parti även när det går på tvärs mot den gemensamma regeringspolitiken. För regeringens småpartier handlar valet inte bara om att slå de röd-gröna, det gäller också att stärka det egna partiet. En besvärlig balansgång mellan kannibalism och enighet. Folkpartiets ledare Jan Björklund intervjuas av Tomas Ramberg. 

 • Centerpartiet har det motigt bland väljarna och partiledaren Maud Olofsson har hamnat mitt i blåshålet. Saab och Vattenfall har inte underlättat. Olofsson, som lett partiet i snart tio år, ska nu visa att hon är rätt person att vända trenden för Centerpartiet. Målet är 10 procent i höstens val. Maud Olofsson intervjuades av Tomas Ramberg.

    

 • I valdebatterna återkommer de borgerliga ledarna ofta till Lars Ohly. De hoppas att Vänsterpartiets deltagande i det röd-gröna samarbetet ska verka avskräckande för tveksamma väljare. 

  Själv ska Lars Ohly försöka profilera ett parti med svaga siffror samtidigt som han gör långtgående politiska eftergifter för att samsas på samma plattform som Miljöpartiet och Socialdemokraterna. En trixig balansgång för de röd-grönas minsta parti.

  Vänsterpartiets ledare Lars Ohly intervjuades av Tomas Ramberg. 

 • Med sitt tal om "verklighetens folk" fick Göran Hägglund ovanligt stor uppmärksamhet, välbehövligt för ett parti med svagt väljarstöd. Men verklighetsdebatten har inte vänt Kristdemokraternas kurva uppåt. Vilket är Hägglunds recept för att överleva valet? Kristdemokraternas partiledare intervjuades av Tomas Ramberg.  

 • LÖRDAG 19 DECEMBER

  På lördag är klimatkonferensen i Köpenhamn över. Då vet Statsminister Fredrik Reinfeldt om hans stora prestigeprojekt som EU-ordförande har blivit succe eller fiasko. Men på hemmaplan har statsministern redan fått annat att tänka på. Sjukförsäkringsdebatten och regeringens svaga väljarstöd bäddar för en lång och hård valstrid. Borgfreden är definitivt över. Statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuades av Tomas Ramberg.

 • LÖRDAG 31 OKTOBER

  Miljöpartiet är det rödgröna samarbetets högerflygel. När de borgerliga talar om samarbete över blockgränsen nämner de bara Miljöpartiet. Av samma skäl finns den största skepisen mot det rödgröna samarbetet i LO-leden.  Men vad skiljer egentligen Miljöpartiet från Socialdemokraterna i dag? Och vad blir kvar av de socialdemokratiska kongressbesluten när de processats genom förhandlingarna med Miljöpartiet och Vänsterpartiet? Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand intervjuades av Tomas Ramberg.  

 • LÖRDAG 17 OKTOBER

  När Socialdemokraterna håller partikongress är det mindre än ett år kvar tills Mona Sahlin hoppas ha intagit Rosenbad som ledare för en rödgrön regering. Samtidigt är ett av partiets stora affischnamn Thomas Bodström i blåsväder. Och den förra socialdemokratiska regeringens flyktingpolitik har fått en mindre smickrande skildring i boken "De Apatiska". Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin intervjuades av Tomas Ramberg.

 • LÖRDAG 3 OKTOBER

  Thomas Bodström har full kalender. Advokat, deckarförfattare, riksdagsledamot, utskottsordförande, s-talesman, bolagsstyrelsedamot ... uppdragen är många. Så många att partiordföranden Mona Sahlin lovat "ta honom i örat". Samtidigt spås Bodström spela en allt viktigare roll vid partiordförandens sida.  Att han blir minister i en eventuell Sahlin-ledd regering ses närmast som en självklarhet. Men vad är han för slags socialdemokrat? Thomas Bodström intervjuades av Tomas Ramberg. 

 • LÖRDAG 26 SEPTEMBER

  Nästa vecka lägger Vänsterpartiet fram sin egen ekonomiska politik för sista gången före nästa års val. Sen är det ett gemensamt rödgrönt alternativ som gäller. Den borgerliga alliansen tycker om att utmåla hur mäktig Lars Ohly och Vänsterpartiet kommer att bli i det rödgröna samarbetet.  Men hur blir det? Hur stora delar av Vänsterpartiets politik måste slaktas för att partiet ska rymmas i ett rödgrönt samarbete? Vänsterpartiets ledare Lars Ohly intervjuas av Tomas Ramberg. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista