Grafik: Traditionella ceremonier vid kungslig födsel

Så firas kungliga bebisen under fredagen

Firandet av Victorias och Daniels lilla prinsessa fortsätter. Under fredagen kommer bland annat en konselj och en gudstjänst att hållas, med anledning av tronarvingens nedkomst.

Följande traditionella ceremonier kommer att äga rum i nedanstående ordning:

Vittnesbekräftelse på Haga slott. Hovet uppger att den äger rum innan konseljen, men enligt andra uppgifter sker den klockan 10:00. 

Talman Per Westerberg, statsminister Fredrik Reinfeldt, Riksmarskalk Svante Lindqvist och överhovmästarinna Alice Trolle-Wachtmeister är vittnen. De ska samtliga underteckna och sätta sina sigill på ett dokument, vittnesbekräftelsen.

Vittnesbekräftelsen hålls alltid vid en kunglig födsel och som alltid sker den dagen efter födseln om födseln inte sker på en lördag. Då hålls vittnesbekräftelsen på måndagen.

11.15: Konselj i konseljsalen på kungliga slottet inleds. Efter vittnesbekräftelsen kallar kungen till konselj, ett möte med statsministern och regeringens statsråd. Vid konseljen informerar kungen regeringen om barnets titel, namn, tilltalsnamn samt tilldelat hertigdöme/hertiginnedöme.

Konseljen hålls dagen efter födseln, om inte födseln sker på en lördag då konseljen hålls följande måndag.

12:00: Salutering runt om i landet. Förutom på Kastellholmen i Stockholm kommer salutering på fredagen att äga rum vid salutstationerna i Boden, Göteborg, Karlskrona och Härnösand.

För den förstfödde till satschef eller tronarvinge avges salut i två salutomgångar, med en minuts mellanrum, om 21 skott vardera.  

12.15: Gudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan. Vid en kunglig födsel hålls en tacksägelsegudstjänst. De inbjudna gästerna är den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och övriga representanter från det officiella Sverige samt hovets personal.

Kronprinsessan och den nyfödda tronarvingen kommer inte att närvara vid Te Deum.

Klädseln vid samtliga ceremonier är mörk kostym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista