"Hon saknar vissa demokratiska rättigheter"

1:19 min

Statsvetaren Cecilia Åse som forskat om den svenska monarkin, menar att vissa demokratiska rättigheter för den nyfödda prinsessan är satta på undantag på grund av vår författning.

– De demokratiska rättigheterna för det här barnet har åsidosatts, säger statsvetaren Cecilia Åse.

För tre år sedan kom Cecilia Åse ut med boken Monarkins makt, där hon tittar närmare på bilden av den svenska monarkin. Där undersöker hon vad det innebär för demokratin att statschefsämbetet ärvs inom en utvald släkt.

– Reglerna ser ut så för att de här barnet ska kunna få tronen måste det vara fött inom äktenskapen, släkt med statschefen, dessutom måste barnet leva i Sverige under barndomen och bekänna sig till den rena evangeliska läran.

Enligt Cecilia Åse blir monarkin mer stabil nu på grund av prinsessfödseln.

– Ja, potentiellt är det så, som de reglerna ser ut nu, sista gången grundlagsreglerna skrevs om var 1980, det är inte så många personer som har successioner. På det sättet rent genetiskt är successionen säkrad, säger Cecilia Åse.

Just att prinsessan varken får flytta utomlands eller får byta religion, menar Cecilia Åse innebär inskränkningar i de demokratiska rättigheter som alla andra svenskar har.

– Jag tycker att det är väldigt intressant att vi i ett samhälle som vi ofta föreställer oss är präglade av modernitet, förnuft, jämställdhet och där sexualitet ska vara en privatsak; i den här samhällskontexten så är det plötsligt så att den blivande statschefen föds på Karolinska och väldigt stora delar av samhället inklusive den politiska eliten utbryter i väldigt starka känslomässiga uttalanden och en väldigt tydlig nationalism, säger Cecilia Åse.

Hon fortsätter:

– Detta bryter med föreställningar vi har annars om att svenskt samhällsliv präglas av jämställdhet och likhet inför lagen - många av de här värdena blir väldigt åsidosatta i det här sammanhanget, säger Cecilia Åse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista