• Bernadotte på tronen del 8

  Född i Drottningens paviljong på Haga, tidigt faderslös, kallad "Lill-Prinsen" i åratal, och så småningom också "Tjabo" - här är vår nuvarande monark, Carl XVI Gustaf.

 • Bernadotte på tronen del 4

  Karl XV hade en konstnärlig ådra, stödde konstnärer, deltog i konstnärskretsar och personligen aktiv i skapandet av konstens museum Nationalmuseet. Under hans tid gick ståndsriksdagen i graven 1866. Karl XV fick smeknamnet Kron-Kalle:

 • Bernadotte på tronen del 2

  Använde han verkligen locktång? Är det sant att han hade svårt att kliva upp om morgnarna? Vad tyckte han egentligen om det svenska köket? Här kommer del två i serien "Från Karl Johan till Carl Gustaf", och idag handlar det om den förste och kanske mest färgstarke Bernadotten som suttit vid rikets tron. Åtminstone hittills.

 • Ny serie: Bernadotte på tronen

  I åtta avsnitt porträtterar historikern och stockholmskännaren Harald Norbelie de Bernadotter som suttit vid tronen. Vi får följa med ända från tidigt 1800-tal fram till våra dagar. När du hört alla avsnitt kan du med lätthet besvara frågor som: vilken kung använde locktång? Vilken drottning var begiven på öl? Vem var bäst på att skriva dikter? Vem hade svårt för Strindberg?

  Vi kör igång med en bakgrund: - läget i landet år  1809. Sverige har förlorat Finland till Ryssland. Kungen är avsatt och ersatt av sin åldrige farbror, Karl XIII. Man behöver nya, friska krafter på tronen, och blickarna riktas - så småningom - mot Frankrike.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista