• Det statsskick vi har i Sverige idag med en monark som inte har någon formell makt skapades för 39 år sen i Torekov. Hör centerpartisten Bertil Fiskesjö som var med i Torekov och före detta statsministern Ingvar Carlsson om överenskommelsen.
  Reportage Bengt Hansell.
  P1-morgon

 • På lördag gifter sig kronprinsessan Victoria med herr Daniel Westling och miljontals svenskar väntas bänka sig framför TV:n för att sätta av lite kunglig glans på tillvaron. Men hur kan det komma sig att Sverige som annars är så jämlikt, rationellt och modernt har valt att bevara detta medeltidsarv med konungar och drottningar? Studio Etts reporter Marie Nilsson Boij begav sig ut i bröllopsyran för att försöka ta reda på svaret.
  Studio Ett

 • Om vi avskaffar monarkin och byter statsskick, vad får vi då i stället?
  Det är den genomgående frågan i vår serie "Från monarki till republik" där statsvetarna Olof Ruin och Per Strömblad diskuterar hur man byter statsskick och vad vi skulle få i stället för monarki.


 • SR Minnen

  Är monarkin ett ovärderligt varumärke som förstärker en positiv bild av Sverige, eller är det ett föråldrat och förkastligt system där man kan ärva sin titel? SR Minnen har tittat närmare på saken.

 • vetandets värld, ons 26 maj

  Den 19 juni gifter sig kronprinsessan Victoria – en händelse som i medierna oftast beskrivs som en viktig, rolig och länge emotsedd händelse i nationen. Men nya undersökningar visar att drygt var femte svensk tycker att monarkin bör avskaffas. I Vetandets värld möter vi statsvetaren Cecilia Åse som menar att det finns många paradoxer kring monarki och demokrati och att kungafamiljens informella makt är stor.
  Vetandets Värld

 • Ekots Bengt Hansell möter Kronprinsessan

  Ekots Bengt Hansell har fått följa kronprinsessan Victorias arbete och intervjuat henne om bland annat den svenska militära närvaron i Afganistan, om monarkins roll och också om att flytta in på Haga Slott och om bröllopsförberdelserna.

 • Är kungahuset bra för demokratin eller är det förlegat? Debatt om monarkins vara eller inte vara mellan journalisterna Per Svensson och PJ Anders Linder, den ena republikan, den andra monarkist.
  Studio Ett

 • Väckarklockan ringde upp kommunchefen i Ockelbo för att höra hur beskedet om den kungliga förlovningen tagits emot. Ett glädjebesked för den lilla kommunen såklart.

  Republikanska föreningen däremot tog gärna emot en tröstkram på morgonen efter att kungahuset, som dom uttryckte det, ägnat sig åt att göra PR för sig själva i stället för att representera Sverige.

  Väckarklockan i Sveriges Radio Jämtland

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista