• Hovet så funkar det. Del 8

  I det sista avsnittet i serien Hovet så funkar det så gör vi några korta besök i tre olika klassiska miljöer. Vi besöker Vita havet, Karl den XI galleri och Gustav den VI Adolfs orörda bibliotek. Ciceroner är Jan Warren som är vice cermonimästare och Carin Bergström som är överintendent vid husgerådskammaren.

 • Hovet så funkar det. del 7

  I den näst sista delen i serien Hovet så funkar det får vi möta Hovfurir Jochen Fritz och taffeltäckaren Jonas Wallin. Dom berättar bland annat om hur det går till att duka ett paradbord och varför det är så svårt att flytta en silverpjäs när man val satt den på rätt plats. Hör dom också berätta om varför man kan likna en fin middag vid en lax.

 • Hovet så funkar det. Del 6

  I serien ”Hovet så funkar det” besöker vi olika delar av Stockholms slott för att se vad människorna som arbetar där gör om dagarna. I avsnitt 6 besöker Kungliga Fatburen och förste fatbursjungfru Liisa Hartikainen.
  Att ta hand om det kungliga linnet kräver både tid och engagemang men så är det äldsta linnet från 1890-talet.
  Ska man sköta det rätt så ska det kallmanglas och därefter vila i ett kallt rum i minst 3 månader innan det används.

  Häng med på ett besök hos Kungliga Fatburen på stockholmsslott

 • Hovet så funkar det. Del 5

  16 Hästar och bilar från 50-talet, vagnar och sadlar ,allt kan man hitta 40 meter från Dramaten i centrala Stockholm
  I serien "hovet så funkar det" har vi nu kommit fram till hovstallet.
  Mertil Melin är Kungens hovstallmästare och han berättar bland annat om hur en dag ser vid hovstallet.

 • Hovet så funkar det. Del 4

  I serien hovet så funkar det kommer du få möta olika människor som jobbar vid hovet. Vi har tidigare besökt Informationsavdelningen, hovmarsalksämbetet och husgerådskammaren. Denna gång ska vi besöka Jan Warren som är vice cermonimästare vid kungliga slottet.

 • Hovet så funkar det. Del 3

  Carin Bergström är överintendent vid husgerådskammaren. Husgerådskammaren eller dom kungliga samlingarna, tar hand om och vårdar 250 000 förmemål vid 11 slott. Hör Carin Bergström berätta om värdet och hur man håller reda på alla dessa föremål. Carin Bergström har dessutom sitt tjänsterum i ett av slottets vackraste rum, hör henne prata om rummets historia och hur det ser ut och vad det betyder för henne.

 • Hovet så funkar det. Del 2

  I serien Hovet så funkar det, gör vi nu ett besök vid Hovmarskalkämbetet för att träffa Förste hovmarskalk Lars-Hjalmar Wide. Vad gör man som hovmarskalk? Hur ser en dag ut? Hur många förfrågningar får Hovmarskalkämbetet per år?

 • Hovet så funkar det. Del 1

  I en serie avsnitt kommer vi att besöka olika medarbetare och ämbeten inom hovet. Vi kommer att möta människorna som jobbar där för att ta reda på vad dom gör. Vad gör till exempel en hovmarskalk om dagarna?

  Först ut i serien är chefen för informationsavdelningen Nina Eldh.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista