• P4 Premiär

  Tony Irwing är professionell dansare, domare och danstränare. För de flesta är Tony känd som huvuddomaren i "Let´s Dance" i TV4.

  På lördagkvällen gav han sitt omdöme och betyg på hur bröllopsgästerna svängde sina lurviga. 

 • P4 Premiär

  Oscar Målevik är konditor och bagare. Han vann SM för bagare mellan 18 och 22 år och har kommit fyra i EM då han gjorde ett bröd i form av ett giraffhuvud.

  i P4 Premiär ger Oscar sitt betyg på bröllopstårtan. 

 • Kronprinsessbröllopet har väckt stor uppmärksamhet i drottning Silvias hemland Tyskland, där tv-kanalerna direktsände hela dagen. Det berättar Sveriges Tysklandsambassadör Ruth Jacoby.

 • Meny

  Havskräfta med sommartryffel och tryffelkaviar, citrusmarinerad odlad torsk i blomhölje med gurkgelé och kall grön ärtsoppa med Kalixlöjrom.

  Landröding med örttäcke, pocherat vaktelägg, grön sparris och rödbeta från Gotland samt nässel- och ramslökssås

  Kalvytterfilé från Stenhammar med rostad schalottenlökskrisp, potatisgratäng med Allerum prästost, tomatterrin, timjanskokta morötter i vitkål och dragonsky

  Jordgubbsmousse med rabarberinteriör och vaniljglass och vit choklad

   Vin

  Champagne Pommery 2000 Grand Cru

  Sancerre Les Pierris 2008 Domaine Roger Champault

  Pommard 1: er Cru Epenots 2002 Louis Jadot

  Château Simon 2007 Sauternes

  Stjärnkocken Stefano Catenacci har tillsammans med brudparet bestämt menyn.

 • Allt bröllopslinne som används under middagen täcker en yta av nästan en hektar!

  Linnet består av över hundra år gamla dukar och servetter. De är vävda i damastteknik. Alla servetter tillhör Unionslinnet.

  Dukarna och servetterna har lagrats i ett svalt förråd i minst tre månader sedan de tvättas och kallmanglats. Detta för att fibrerna ska vila och hitta sin rätta form igen.

 • Bröllopsmiddagen äger rum i Rikssalen som skapades 1717. Silvertronen och alla bänkar är borttagna för att ge plats åt ett långbord för 98 gäster, avslutat med ett T-format honnörsbord för brudparet och deras närmaste släktingar.

  Ovanför festbordet lyser blåmålade moln på en sommarljus himmel och långbordet är prytt med rosa blommor. Övriga gäster sitter vid 38 runda bord. Borden är dukade med de förnämsta dukar, serviser, glas och bestick som Sverige kan frambringa.

  Det 32 meter långa bordet i mitten tillsammans med honnörsbordet pryds med en lika lång spegelplatå, upphöjd från bordsytan. Även de övriga borden är uppbyggda på samma sätt. 

  Efter middagen serveras kaffe och bröllopstårta i Bernadottegalleriet.

 • I studion finns flera gäster. Lars-Åke Wilhelmsson kommenterar de ståtliga klädkreationerna, Hovexperten Sten Hedman har stenkoll på bröllopsgästerna, Rolf Wenander har sen länge ett intresse för familjen Bernadotte och berättar för var och en som vill lyssna, Barbro Fällman är retoriker och tycker till om talen,  bagaren Oskar Målevik smakar av tårtan och Tony Irwing dansar avslutningsvis in i studion.

 • Ulf Elfving finns på plats och rapporterar senaste nytt från Slottsbacken och i studion finns Mattias Frihammar, etnolog och doktorand vid Stockholms universitet.

 • PR-konsulten och forna nattklubbsdrottningen Alexandra Charles och festfixaren Johan Petré har en sak gemensamt, båda har smugglat in kungligheter bakvägen. Hur var det då och hur är det nu? Ökar statusen på ett kändisevenemang om kungligheter bjuds in, hur får man dit dem, och hur tänker man kring säkerheten? Svaren får du i kvällens P4 Premiär som också rapporterar inför Riksdagens stora festkonsert i Stockholms konserthus.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista