Boken som väckt skandal

Boken Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken har fått stor uppmärksamhet.

 • Boken Den motvillige monarken har fått enorm massmedial uppmärksamhet i veckan. Vad får den för konsekvenser? Om följderna av kungligt skvaller förr och nu.

  Godmorgon, världen!

 • I flera dagar har medier i Sverige rapporterat om innehållet i den nya boken Den motvillige monarken. Igår höll kungen en presskonferens, men svarade inte på journalisternas frågor. Hur har kungen och hovet hanterat detta jämfört med tidigare mediedrev mot honom? Samtal med Sten Hedman, hovreporter och Anders Philblad, journalist på TV4 och som skrivit boken "Drevet går-om mediernas hetsjakt".

  P1-morgon

 • Kung Carl XVI Gustaf väljer i dag att inte kommentera den omtalade biografin som bygger på anonyma källors berättelser om hans privatliv. Det framkom under en pressträff med anledning av den årliga älgjakten utanför Trollhättan.

 • Idag kommer boken "Carl XVI Gustav - Den motvillige monarken" ut i bokhandlarna idag. I samband med älgjakten ska kungen själv uttala sig om de nya uppgifterna. Men gör han rätt som kommenterar boken? Hur borde kungen agera? Hör Daniel Nyhlén, hovreporter.

  Studio Ett

 • Intresset för den presskonferens som Kung Carl Gustaf ska ha efter avklarad älgjakt utanför Trollhättan är enormt, uppger flera medier. Kungen väntas då kommentera uppgifterna i den bok som i dag publiceras om honom. (TT)

 • Boken om kung Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken har skapat debatt redan innan den har kommit ut. Men det här är inte första gången som anonyma källor vittnar om kungens affärer. Redan 1977 var den dåvarande justitiekanslern nära att väcka åtal mot Pockettidningen R, som i ett temanummer om prostitution publicerat graverande uppgifter om kungens påstådda kvinnoaffärer. Samtal med Cecilia Modig, tidigare ansvarig utgivare för Pockettidningen R.

  P1-morgon

 • Den kommande boken om kungen Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken har vållat debatt redan innan den kommit ut. Flera redaktioner har tagit upp boken och dess innehåll. bland annat påståenden om kungens privatliv. Vilka ställningstagande tar de ansvariga utgivarna och var går gränsen för förtal? Samtal med bland andra journalisten och tryckfrihetsexperten Anders R Olsson och Fredrik Lundberg samhällschef på TV4. 

  Studio Ett

 • Nyheter

  Boken Den motvilliga monarken har fått stor uppmärksamhet redan innan den kommit från tryckeriet. Det är en biografi om kung Carl XVI Gustaf som bland annat innehåller uppgifter om otrohet och strippklubbsbesök.

  Nu väntar Thomas Sjöberg som är en av författarna till boken på allmänheten och hovets reaktioner.

  Om Kungen har gått på strippklubb, ska man skriva om det?

 • Kungen ska vid flera tillfällen under sin tid som statschef besökt privatfester och nattklubbar som kan ha inneburit en onödigt stor fara för hans egen säkerhet, hävdar författarna till en ny bok.

 • Boken Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken har väckt stor uppmärksamhet redan innan den kommit ut. Författaren Thomas Sjöberg berättar om boken i P1-morgon.

  Bokens förläggare Kristoffer Lind, beskriver varför han vill ge ut en bok om monarken och vad som är känsligt vid granskning av kungahuset. Hör också Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet och historikern Christopher O'Regan.


  P1-morgon

 • Hur långt får man egentligen gå i granskningen av kungahuset? Finns det en outtalad lojalitet mot hovet från mediers sida? Och hur mycket behöver allmänheten egentligen veta om kungens privatliv? Daniel Nyhlén, frilansjournalist och hovexpert och Jan Guillou, författare och tidigare ordförande för Publicistklubben medverkar.

  Studio ett

 • Tove Meyer, en av författarna bakom boken Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken som släpps på torsdag och som innehåller kontroversiella uppgifter om kungens privatliv, har tvingats sluta med sina redaktionella uppgifter på Morgonpasset i P3 där hon har en programanställning. Sveriges Radio motiverar omplaceringen med att hennes roll i bokprojektet förändrats över tid och att det inte går att ha "dubbla lojaliteter" som medarbetare på SR. Hör Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl.


  Studio ett

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista