Hälsotisdag

På tisdagar testar vi på olika hälsotrender och tricks.

 • När man tänker sig amerikansk fotboll och dem som spelar så kanske man får bilden av en enorm man med två meter mellan axlarna. Och reglerna ska vi inte ens prata om, otroligt krångliga! Jag kan inte spela amerikansk fotboll!

  Så kanske du tänker, man Claes Samuelsson från Örebro Black Knights tar hål på alla myter och berättar att sporten växer och att ett damlag nu också finns.

 • Ridning är på uppsving. Men en sport där 93 procent av de aktiva är tjejer - bara 7 procent är killar. Men i dag fick Alexander läggas till i skaran av killar. För första gången fick han sitta på en hästrygg, men inte vilken som helst - utan Wendys trygga rygg. Ulf Eriksson, verksamhetschef på Örebro Fältrittklubb, berättar om ridning, och att det faktiskt inte alls behöver vara så dyrt att rida.

 • Nu när gruset har försvunnit från gatorna är det nog många som har plockat fram sin cykel från vintervilan. Men när går den dagliga cyklingen till jobbet över till att bli motion? Eller är det ens någon skillnad? Och behöver man ha en dyr cykel om man vill träna? Kerstin Norman från Örebrocyklisterna ger oss alla svar i dagens Hälsotisdag.

 • I Hälsotisdag har P4 Morgons reporter Alexander fått testa många olika aktiviteter för att inspirera till träning och motion. Men, vad köper folk själva egentligen för att träna? Alexander träffade Magnus Sjöberg, butikschef i en sportaffär på Marieberg, för att prata om trender i shoppandet, och vikten av att ha bra skor på fötterna.

 • I dag stod dans på schemat i Hälsotisdag. På Knut Säborg Dansstudio instruerar makarna Knut och Maud i olika danser, men bugg är den absolut mest populära. Och dans är givetvis en motionsform, en motionsform som alla kan utöva, menar Knut.

  Och P4 Morgons reporter, Alexander, fick självklart testa på att bugga.

  Till sist visade Maud och Knut hur det ska se ut på riktigt.

 • I dagens Hälsotisdag tog sig P4 Morgon vatten över huvudet. Eller, det var Mattias Göthberg som gjorde det. Fridykning handlar om att hålla andan under vattnet så länge som möjligt, men under väldigt organiserade former. Tillsammans med sin kollega Håkan Junkes visade de hur säkerheten kring ett dyk fungerar. För det är inget man gör själv hemma i badkaret...

  Sedan visade Mattias hur ett dyk ska se ut, medan Håkan höll koll på att allt gick rätt till från kanten.

 • Den ser inte så mycket ut för världen. Men den vibrerande plattan på Colluseum Club i Karlskoga är riktigt jobbig. Den får musklerna att dra ihop sig 20-60 gånger per minut, och ger en annorlunda träning för hela kroppen på bara några minuter.

   
  Reporter Alexander Bernström fick med intruktioner av Catarina Lindberg testa på att både göra utfall, armhävningar och sit-ups på den vibrerande plattan. Och det var jobbigt.

 • Judo stod på schemat i dagens Hälsotisdag. Och vad passar bättre än att besöka riksidrottsgymnasiet i Lindesberg där flera av landets bästa utövare av judo finns. Tränaren Björn Nyberg instruerade och elverna Jessica Glaas och Adam Nordlund berättade om sporten, och sina framgångar i SM.


  Och självklart fick reporter Alexander Bernström testa på judo. Han fick kasta, men blev framför allt kastad av eleven Vincent. Någon som kändes i ryggen, intygar Alexander.


  Till sist, två filmer där bland andra Jessica och Adam visar hur det går till på riktigt i judo.

 • Capoeira är en kampkonst som bygger på en livsfilosofi med rötter från 1800-talet.

 • I dagens Hälsotisdag fick Alexander ta sig upp för klätterväggen. Detta med hjälp av enbart ett par klätterskor och utan säkerhetsutrustning. Detta kallas för bouldering, och Stefan Andersson på Örebros Klättergym gör det helst utomhus på stenar.

 • Det kan vara en av världens äldsta sporter. I dagens Hälsotisdag skulle reporter Alexander testa på bågskytte. I boulehallen i Vivalla träffade han Mattias Strimark, ordförande i Örebro BK Jaktpilen, samt Lisa Schlüter och Henrik Östensson som lärade upp Alexander som till slut gav honom en fin poängserie.

 • Efter Lisa Nordéns utmärkelser och medaljer som OS-silver, Bragdguld och Jerringpris har triathlon blivit allt mer populärt. Allt fler vill testa på kombinationen att cykla, springa och simma. Men hur tufft är det? Och hur tränar man? Mikael Selvin, ordförande i Örebro AIK, ger svaren i dagens Hälsotisdag.

 • Uppdraget för Alexander i dagens Hälsotisdag blev att lära sig konståkning. Trots kyla och snötäckt is fick han en lektion av Örebro Kontsåkningsklubbs tränare, Susanne Seger. Målet var att göra en Salkow - men det blev ett fall istället. 

 • p4 morgon örebro

  Årets Ungdomsspelare 2012 i Ultimate Frisbee heter Simon Åkerling och spelar för KFUM Örebro. Han berättade om lagsporten som döms utan domare.

  Simon hade samlat ett helt gäng med vänner som spelade en match med Filip.

 • p4 morgon örebro

  Hälsotisdag tog sikte på boet i curlinghallen i Örebro, vi fick hjälp av Lars-Inge Sörling som spelat curling i 12 år.

  Det är viktigt att ta med sig oömma kläder och ett glatt humör.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista