Hur var det nu Alexander den store?

Har du koll på länets historia? När blev Jean Baptiste Bernadotte vald till kronprins av Sverige, till exempel? Varje torsdag bjuder Alexander på en historielektion här i P4 Morgon.

  • Vi är i slutet av 1100-talet. Jarlen Birger Brosa skänker gården Riseberga till några nunnor som blir grunden till Riseberga kloster. Här levde nunnorna från cisterciensordern och de skapade ett stort kloster med mycket landområden och trädgårdar som gav arbetstillfällen för människorna omkring klostret. Men i och med Gustav Vasas reformationstid stängdes klostret 1527 och 19 år senare brann det ner när blixten slog ned.

    Men den som kan mest om Risebergs kloster är Wivianne Högman som är guide. Hon berättar om vilka som bodde där, hur de levde - och att det inte var vem som helst som fick gå i kloster.

  • Ett sjukhus på väster i Örebro stod klart 1931 och fick namnet Västra Mark. Sjukhuset var avsett för "asociala imbecilla kvinnor samt obildbara sinnesslöa" - eller ett "statligt mentalsjukhus för efterblivna" som det kallades.

    Syftet var att fostras till en accepterad kvinnlighet för sinnesslöa kvinnor. I behandlingen ingick bland annat tvångssterilisering, man lade kvinnor i badkar med iskallt vatten med ett skinnfodral över så bara huvudet stack ut - som en form av chockterapi och även äktenskapsförbud för att man inte skulle "sprida vidare" sjukdomarna...

  • Karolinska skolan i Örebro har inte alltid legat där den finns i dag. När den omnämns första gången på 1300-talet låg den intill Nikolaikyrkan. Karolinska skolan hamnade där den ligger i dag efter att man gjorde en skrivelse till kung Karl XIII där man bad om en ny skolbyggnad. Dessutom fick man kalla den Schola Carolina, efter kungen själv.

  • Ronnie Peterson föddes 1944 i Almby. Han inledde sin karriär på 1960-talet, men det var under 70-talet som han blev känd för hela det svenska folket. Då klev han in i F1-cirkusen, och blev snabbt en av de allra bästa. Han stod på toppen av sin karriär när allt abrupt tog slut i kraschen på Monza-banan i Italien 1978. Ronnie Peterson avled av sina skador han ådrog sig i olyckan, men han lever kvar som den största inom svensk motorsport - och som staty i Almby.

  • Året var 1810 och Sverige stod utan tronföljare. Den gamle kungen Karl XIII hade inga barn och blickarna riktades mot Frankrike. Där hittade man marskalken Jean Baptiste Bernadotte, som i Örebro valdes till svensk kronprins av Sverige. Nio år senare blev han kung Karl XIV Johan, och i dag står han som staty utanför Örebro slott.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista