Moraltestet - hela arkivet

Sedan programstarten 2003 har Christer låtit hundratals makthavare och opinionsbildare av vitt skilda slag gå igenom Moraltestet. Politiker såväl som journalister, artister och författare har ställts inför klassiska men svåra moraliska spörsmål.

Eviga etiska dilemman och frågeställningar gås igenom och svaren analyseras av Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi. Lyssna här eller ladda ner som mp3!

 • Hon är bloggare, teknikspanare, komiker, programledare och gammal P3-räv i programmet Browser. Här sätter Robert Larsson klorna i Karin Adelsköld och releases the best: moraltestet.

 • Tisdag 4 juni

  Programledaren och ståuppkomikern Jakob Öqvist föddes den 16 mars 1971 i Jakobsberg. Mest känd är han som en av programledarna i Vakna med the Voice som sänds i Kanal 5. Jakob började spela teater redan som 11-åring och har medverkat i en rad filmer och tv-serier. Han har utbildat sig i stand up på Dramatiska Institutet och är även en av Sveriges mest bokade konferencierer. Nyligen stormade det ordentligt i tidningar och sociala medier kring Jakob och de andra programledarna för The Voice. Detta efter ett skämt som spårade ur då de lurade en lyssnare att hon vunnit en träff med Justin Bieber.

  Vilket betyg ger du?

 • Tisdag 28 maj

  Konstnären och komikern Peter Wahlbeck föddes den 24 januari 1963 i Halmstad. Han är mest känd som ståuppkomiker, konstnär och skaparen av Für Alle-humorkonceptet  men har hela tiden vid sidan om jobbet haft ett stort miljöintresse och sedan 1977 levt som engagerad vegetarian. Men det är inte bara på scenen och i galna Für Alle-serier man har sett Peter. Han har även varit programledare för Nyfiken på Gud i SVT, dansat i Let's Dance, skådespelat i långfilmer som Det blir aldrig som man tänkt sig och serier som SMASH. På fredagar hör man också Peter  som programledare för Karlavganen i P4.

  Vilket betyg ger du?

 • Tisdag 21 maj

  Regissören Måns Mårlind föddes den 29 juli 1969 i Vallentuna. Han började sin filmkarriär med novellkomedin Disco Kung-Fu som han regisserade tillsammans med den ständige kollegan Björn Stein. Tillsammans har de bland annat även regisserat tv-serien Spung och fantasydramat Storm. De senare regiprestationerna har dock varit i USA med skräckfilmerna Shelter och 70-miljonersprojektet Underworld Awakening. Nu är Måns tillbaka i Sverige och högaktuell med nya filmen Känn ingen sorg, som handlar om Håkan Hellströms låtar och har premiär i sommar.

  Vilket betyg ger du?

 • Onsdag 15 maj

  Kristoffer Triumf föddes den 1 mars 1974 i Strängnäs och är mest känd som mannen bakom en av landets  mest nedladdade podcasts – Värvet. Där har han intervjuat mediamänniskor och kulturpersonligheter som Johan Renck, Per Gessle och Maria Montazami.

  Kristoffer har bland annat jobbat som bartender och copywriter, varit redaktör åt Filip och Fredrik och skrivit för Nöjesguiden.

  Idag lever han på sin podcast och drömmer om att inte behöva bekymra sig om pengar och att tolerans och solidaritet ska komma på modet.

  Vilket betyg ger du?

 • onsdag 8 maj

  Politikern Anna Amelia Matilda Katarina Andersdotter, föddes den 30 augusti 1987 i Uppsala och är uppvuxen i Örsundsbro i Enköpings kommun.

  2006 gick Amelia med i det nystartade Piratpartiet och blev styrelsemedlem i undgomsförbund Ung Pirat. Hon tillbringade mycket tid med att åka runt till olika delar av världen och prata om sina erfarenheter som ung politiker, och förespråkare för det nya informationssamhället.

  Den 1 december 2011 tillträde hon i Europa-parlamentet och blev parlamentets yngsta ledamot.

  Vilket betyg ger du?

 • Onsdag 24 april

  Journalisten Linda Öhrn Lernström föddes den 13 november 1983 i Stockholm. Hon började sin journalistiska bana 18 år gammal med praktik på tidningen Frida som hon fyra år senare tog över rodret för. Sedan 2011 är Linda chefredaktör på Veckorevyn som är ett av Sveriges största magasin för unga kvinnor. Egentligen ville hon bli art director men kände att intresset för människor var större än konsten och just unga kvinnor har alltid varit en målgrupp hon brunnit för.

  Vilket betyg ger du?

 • Tisdag 16 april

  Politikern och folkpartisten Maria Elisabeth Wallgren Arnholm föddes den 16 mars 1958 i Partille, Göteborg. Och är sedan januari 2013 Sveriges jämställdhetsminister. I ryggen har Maria en examen i juridik, en 10-årig politisk karriär som bland annat stabschef åt Bengt Westerberg, och 20 års erfarenhet i PR-branschen. Högst upp på prioriteringslistan som jämställdhetsminister sätter hon de ojämna lönerna mellan kvinnor och män.

  Vilket betyg ger du?

 • Tisdag 3 april

  Jonas Gardell föddes den 2 november 1963 och bor i Stockholm. Efter gymnasiet öppnade han ett konstgalleri samtidigt som han jobbade som krokimodell och 1985 kom hans första roman ”Passionsspelet” ut. Sedan dess har det blivit nio romaner, ett gäng diktsamlingar och inte mindre än tio teaterpjäser.
  Jonas Gardell har också gjort långfilm och medverkat i en rad tv-produktioner. Han fått flera priser, bland andra en Guldbagge för manuset till långfilmen Pensionat Oskar och för romanen En komikers uppväxt belönades han med Prix Futura. Jonas Gardell är också hedersdoktor vid Lunds universitet. Sedan 1986 är han tillsammans med programledaren Mark Levengood och dom har två barn tillsammans.

  Vilket betyg ger du?

 • Onsdag 20 mars

  Musikern Nils Martin Olof Elisson föddes den 22 juni 1980 i Göteborg och slog redan på gymnasiet igenom med bandet Bad Cash Quartet. Idag är han en del av bandet Hästpojken, Och du kan även ta del av hans tankar och funderingar på bloggen Martins blogg. 2013 gjorde Martin låtskrivardebut i Melodifestivalen tillsammans med Björn Olsson, då deras bidrag Porslin framfördes av Anna Järvinen. 

  Vilket betyg ger du?

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista