• I morse hörde vi Sveriges radios korrespondet Nils Horner i Japan rapportera från staden Itate där strålningsnivåerna har varit extremt höga. Han berättar om en flicka som inte fått gå i skolan på grund av att man var rädd för att att hon skulle vara strålningsskadad och .  

  Fenomenet liknades vid den rädsla som fanns för de strålskadade efter Hiroshimabomben under andra världskriget. Det är måste redas ut. Är man farlig för andra om man utsatts för mycket strålning? Researcher-Erik har svaret. 

  /Hanna

 • Flytande glas var tydligen the shit för att i Fukushima. Häromdagen pratade vi ju om andra metoder som .

  Den här läckan har oroat fiskeindustrin i Japan eftersom man upptäckt strålskadade fiskar. Det här fick Henrik att tänka på Blinky - den treögda firren i Simpsons. Kan det hända på riktigt?

  Vi ringer upp Ann-Christin Hägg på för att få svar!

  /Erik

 • Här på Brunchen tar vi våra lyssnare på allvar. Därför var det självklart att skulle få svar på sin fråga om strålskadade människor.

  Vår egen strålande tyska Sonja Leister har ringt upp Strålsäkerhetsmyndigheten för att svara på frågan om en människa kan bli så kontaminerad att kroppen i sig är miljöfarlig.

  Vad tror ni lyssnare?

 • När Sveriges radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén skulle beskriva upptakten till den internationella flygförbudsinsatsen i Libyen igår använde hon sig av tidernas mest klassiska litterära verk  I sin utrikeskrönika liknar hon Obama vid den motvillige krigshärföraren Odysseus.

  Dessutom lyssnade Henrik på det nätsajtens Slates podcast Double X där man diskuterade hur klockrent exempel den engelska prinsfästmön Kate Middletons familj är på en familj i en . Men vi behöver ett klassiskt verk också för att förstå det som händer i Japan och ringer därför upp bokhoran Johanna Ögren som serverar oss sin mest applicerbara dystopiskildring.

  Har du en klassisk roman som du tycker speglar något som händer i världen just nu. Gå in och kommentera! 

  /Hanna

 • Nu har Japan höjt allvarlighetsgraden av vid Fukushima 1 från en 4:a till en 5:a på , enligt Ekot

  Samtidigt pågår för fullt. Räddnigspersonalen på plats uppges arbeta väldigt korta skift på grund av den farliga strålningen. Ett inte helt lätt arbete det här med att sanera och skademinimera en kärnkraftsolycka kan man tänka sig. Media har pratat om arbetarna som hjältar. Samtidigt så känns dom som ett anonymt kollektiv. Det är ju lite raka motsatsen till räddningspersonalen i USA i samband med 9/11 tänkte vi på redaktionen. Vad beror det här på? Hänger det ihop med den japanska kulturen? För att ta reda på det ringer vi upp socialantropologen Staffan Appelgren som har bott i Japan i flera år.

 • Det verkar som att det är den brutna elförsörjningen till kärnkraftsreaktorerna som är själva roten till allt det onda som har hänt i Japan. Hade man bara haft något säkerhetssystem som kickade in när jordbävningen kom och slog ut elen hade väl allt varit safe? Eller?

  Emmy gav Erik i uppdrag att lista alla alternativa energikällor som man skulle kunna använda för att undvika att kärnkraftverk bryter ihop och blir livsfarliga på grund av att stömmen går. 

  /Hanna

 • I samband med i Japan har det förutsatts att kemi- och fysikerlingo är allas modersmål.

  Sievert, isotop och ytkontamination är några begrepp som förekommit nyhetsrapporteringen. Men vad betyder orden egentligen?

  Det reder Emmy ut i dagens sändning med hjälp av Ann-Christin Hägg som är utredare på avdelningen för radioaktiva ämnen på Strålsäkerhetsmyndigheten.

  Dessutom har vi vi slängt ihop liten lista för dummies som förhoppningsvis gör det lite enklare att orientera sig i kärnkraftslingot. Skriv ut. Spara. Och briljera nästa gång du får frågor om:

   - olycka som innebär att den radioaktiva härden i en kärnreaktor blir så varm av sin egenalstrade värme att den smälter.

  Ytkontamination - nedsmutsning av radioaktivaämnen på en yta - exempelvis människors hud.

   - enheten för stråldoser och ett mått på vilken effekt strålningen har.

   - Atomer med samma grundämne men olika neutroner. Olika isotoper har olika effekt på miljö och människor eftersom de har olika halveringstid.

   - Namnet på kärnkraftverket som havererade i Harrisburg.

 • Just nu tar Japan väldigt mycket plats i . Inget konstigt med det. Jordbävning, tsunami och kärnkraftsolyckor samtidigt har ett visst nyhetsvärde.

  Men resten av världen stannar inte upp för det. Därför har Sonja fått i uppdrag att lista de tre största nyheterna som har hamnat i viss medieskugga på grund av katastrofen i Japan.

  Bland kandidaterna har vi ett  i Elfensbenskusten med hundratusentals människor som tvingats lämna sina hem. I  har revolten intensifierats och i Tibet har  dragit sig tillbaka. Och i utan intervention från omvärlden.  Inrikes har vi dessutom .  

  Men vilken nyhet hamnar på plats ett? Och vilka bubblare har vi? Vad säger ni lyssnare?

  /Erik

 •  har inträffat det senaste dygnet i kärnkraftsreaktorer i det jordbävningsdrabbade området i Japan. Bland annat har en brand uppstått i reaktor 4 på Fukishima 1 och man befarar att  inslutningshöljet kan ha skadats allvarligt och riskerar att börja smälta, vilket kan leda till stora utsläpp av radioaktiv strålning.

  Japaner som bor inom tre mils radie från kärnkraftsverket uppmanas av myndigheterna att stanna inomhus och att täta springor i fönster och dörrar.  över att strålningen ska spridas brutit ut. Japans kabinettsekreterare varnade för att strålningsnivåerna är så höga att de "kan påverka människoliv". Men vad betyder det egentligen?

  Exakt hur påverkas kroppen av ? Vad för skador och sjukdomar kan man få, både på kort och på lång sikt. Hur länge måste man exponeras för strålningen för att påverkas.

  Alla dessa frågor får vi svar på av läkaren och strålningsmedicinske experten Owe Tullgren på Karolinska universitetssjukhuset i dagens sändning.

  /Hanna

 • Bilderna från katastrofen i Japan har dominerat nyhetsflödet hela helgen. Här på nätet har över de hårdast drabbade områdena väckt starka reaktioner i sociala medier. Henrik tycker att bilderna påminner om det gamla dataspelet Sim City som hade ett fågelperspektiv på staden man skulle styra:

  Men det vi har sett från nära håll i Japan är bland annat förarlösa bilar som flyter runt i vattenmassorna på övergivna gator. Så var det inte när Katrina drabbade New Orleans 2005. Då såg vi de drabbades kamp mot katastrofen. Varför är det så? För att minska distanskänslan till händelserna i Japan och få reda på mer om hur människorna på plats tänker ringer vi upp  som befinner sig i  där explosionsdrabbade Fukushima 1 ligger.

  /Erik

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista