• Människorättsorganisationen  vill  president George W. Bush för människorättsbrott. Vi frågar folkrättsvetaren : kan man göra det?

  /Gunnar

 • I dag fortsatte vi med vår folkrättsskola med juridikexperten Ove Bring. Dags att reda ut: Har Nato brutit mot FN:s säkerhetsråds mandat i sitt stöd till rebellerna när de bombat Khadaffis militära anläggningar, försett rebellerna med vapen och utbildat dem? Det senaste från utvecklingen i Tripoli kan du läsa

  /Hanna

 •  väcker vissa juridiska frågor tänker vi på Brunchrapporten. Därför ringer vi upp Gregor Noll som är professor i folkrätt vid Lunds universitet för att ta reda på:

  1. Var det juridiskt korrekt av USA att mörda Usama?

  2. Får man bara dundra in i en annan suverän stat (Pakistan) på DETTA VISET?

  Extramaterial: .

  /Erik

 • Exil är the shit i Libyen just nu. I onsdags lämnade utrikesministern landet för Storbrittanien. Och nu kommer om att flera i Kaddafis närmsta krets funderar på att sticka.

  Det här fastnade vår exiltyska Sonja Leister extra mycket för. Och efterfrågade en exilguide.

  Därför har vi knåpat ihop de fyra bästa tipsen för politiker med jag-drar-nu-tankar i urkukade länder. Till vår hjälp har vi kontaktat vår folkrättsbästis Ove Bring.

  /Erik

 • Som första arabland har Qatar erkänt den libyska oppositionen som i landet. Tidigare har Frankrike gjort  genom att claima rebellerna i Libyen som landets enda riktiga representant.

  Men hur funkar det här egentligen? På vilka grunder kan ett land säga att en opposition i ett annat land är legitim? Det undrar vi och ringer upp Ove Bring som är professor i folkrätt.

  /Erik

 • Mycket folkrätt nu. Inte minst i samband med Libyen har vi pratat nationella formaliteter och inbördeskrig med folkrättsexperter. Men hur mycket av kunskaperna vi har fått minns Henrik? Har han en begynnande alzheimer eller har han stenkoll?

  Det ska vi ta reda på i dagens sändning. Eftersom Sonjas föräldrar är lärare och kan det här med pedagogik var valet självklart vem på redaktionen som skulle förhöra Henrik i folkrätt. 

  Tidigare lektioner i folkrätt:

  /Erik

 • Nu har skiten börjar träffa fläkten i ytterligare ett . Över hundra människor har dödats i samband med protester i landet.

  För att försöka förstå vad som händer i landet som ser ut att bli nästa på tur i demokratiturnén i arabvärlden vänder vi oss till det tidigare revolutionslandet Egypten som referenspunkt.

  Vilka skillnader och likheter finns det mellan Syrien och Egypten när det gäller:

  1. Ledarskap

  2. Befolkningen

  3. Ländernas relation till Västvärlden.

  För att ta reda på det har vi med oss Ekots utrikeskorre Agneta Ramberg!  /Erik

 • "Inbördeskrigsliknande tillstånd" har blivit ett mantra i vinter - genom Nordafrika, till arabiska halvön och nu i  där president Laurent Gbagbo vägrar att avgå trots sin valförlust förra året. Stridigheter mellan Gbagboanhängare och oppositionen har fått över en halv miljon människor att fly sina hem, enligt Ekot. Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter att ett inbördeskrig.

  Men när slutar något att bara  och bryter ut i ett faktiskt inbördeskrig. För att reda ut det har vi med oss folkrättsprofessor Ove Bring. 

  /Erik

 • I natt har  i Libyen fortsatt. En byggnad som bara låg 50 meter från Kadaffis högkvarter i huvudstaden Tripoli ska ha totaltförstörts av en misilattack.

  Men det handlade inte om att döda Kaddafi himself som inte är ett mål, säger amerikanska militärkällor, enligt Ekot. I stället var målet som ska ha legat i den sönderbombade byggnaden.

  Men kan man döda Kaddafi ur ett folkrättsligt perspektiv? Vad händer om han blir sprängd i luften nu? Kan någon av länderna som står bakom och bli åtalade enligt internationell rätt? Det undrar vi och ringer upp folkrättsjuristen Ove Bring.

  /Erik

 • I Libyen har Khaddafis styrkor gått till motattoffensiv mot demonstranterna. Det finns uppgifter om att regimen ska ha tagit tillbaka staden Zawiya (en stad nära huvudstaden Tripoli) som tidigare var under demonstranternas kontroll. Nu kräver gulfstaterna att FN ska skydda den civila befolkningen i Libyen och uppmanar FN:s säkerhetsråd att införa en , rapporterar Ekot.

  Men vad är egentligen en flygförbudzon? Vem eller vilka bestämmer att förbudet införs? Och vad händer om någon bryter mot det?

  Det har vi tagit reda på - Allt för att just du ska kunna briljera bland dina vänner om frågan dyker upp.

  /Erik

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista