Väderskolan

I väderskolan 2012 fick vi följa väderlekstjänstens historia med början i Krimkriget på mitten av 1800-talet.
Meteorolog Anna Krahner på SMHI i Malmö tog oss med på en spännande resa från när den första vädertjänsten i Sverige grundades.

 • 19 augusti

  Efterfrågan på fler och mer utförliga väderprognoser ökade efter andra världskriget och allt fler specialprognoser kom till. Under 50-talet blev datorerna allt kraftfullare och så småningom kom fler tekniska hjälpmedel som radar och satellitbilder. Veckans väderskola handlar om den tekniska revolutionen inom väderlekstjänsten.

 • 12 augusti

  Det var länge svårt att nå fram med stormvarningar i tid till berörda som var beroende av väderleksrapporter. Därför var rundradions intåg ett stort steg för att sprida väderprognoserna till en större massa människor. Anna Krahner berättar bland annat om den första väderprognosen som sändes i svensk radio.

 • 5 augusti

  Visste du att koner och klot var viktiga verktyg för att signalera stormvarningar förr i tiden? Beroende på vilka kombinationer man satte upp så signalerade man olika typer av vindstyrka. I veckans avsnitt av väderskolan får du lära dig mer om hur stormvarningarna växte fram.

 • 29 juli

  Molnen är det som ofta fascinerar många. Deras fomer har intresserat människor i alla tider. Men hur fick de sina familjer och sina namn? Det berättar Anna Krahner i veckans väderskola.

 • 22 juli

  Den första väderleksprognosen kom ut klockan åtta den första januari 1881 och löd:

  "Fortfarande västliga vindar med klar himmel i södra och mellersta Skandinavien."  Men prognosen var tyvärr helt fel. Nästa dag var det helmulet i hela Skandinavien.

 • 15 juli

  Statens Meteorologiska Centralanstalt, den första väderlekstjänsten i Sverige, startade 1873 i Stockholm.

  Föreståndaren adjunkt Robert Rubensson från Uppsala universitet fick en årsbudget på 6 000 kronor samt tre rum och kök.

 • 8 juli 2012

  För att producera väderprognoser krävs observationer och i väderskolan hör vi om det svenska meteorologiska stationsnätets historia.
  Nyckelpersoner när det gäller observationsserier var vetenskapsman Anders Celsius och professor Erik Edlund.

 • 1 juli 2012

  Krimkriget hade stor betydelse till att väderlekstjänsten uppstod. En storm som skördade många liv hade kunnat förutses så med initiativ från Krigsministeriet organiserades den första vädertjänsten i Frankrike på 1850-talet.

  1873 bildades SMHI:s föregångare som hette Statens Meteorologiska Centralanstalt och 1881 levererades den första svenska väderprognosen.

 • Cirrus 21 augusti 2011

  Meteorolog Mats Andersson blickar framåt och berättar här om klimatet som maktfaktor. Det här är ett möjligt scenario, hur vädret och klimatet skulle kunna påverka framtidens konflikter. Han refererar till Gwynne Dyers, en av världens främsta geopolitiska analytiker och filosofie doktor i krigsvetenskap, som menar att klimatet i framtiden kan vara orsaken till att krig bryter ut på vår jord.

 • Cirrus 7 augusti 2011

  Temperaturen föll och det var den tätaste dimman i mannaminne. Meteorolog Christian Rosander berättar om hur vädret ledde till Potatispesten, som orsakade stor hungersnöd och många människor svalt ihjäl 1845.

 • Cirrus 14 augusti 2011

  För längesedan trodde man att oväder berodde på gudarnas raseri. I dagens väderskola berättar meteorolog Christian Rosander hur en matematisk hemlighet som avslöjades ledde till att ett fartyg förliste i storm på 400-talet.

 • Cirrus 31 juli 2011

  Juli månad är normalt ganska regnrik och så var även juli 1794. Hela Paris dränktes i ett skyfall och det blev också fallet för Robespierre. Erling Brännström berättar vilken roll vädret spelade under Franska revolutionen.

 • Cirrus 24 juli 2011

  Både klimatet och den rådande vädersituationen ledde till en unik utgång under Lilla istiden. Meteorolog Nils Holmqvist berättar hur vädret spelade roll i slutet av 1700-talet.

 • Cirrus 17 juli 2011

  Nils Holmqvist tar oss tillbaka omkring 1000 år i historien och berättar hur vädrets makter spelade in när Japan blev självständigt.

 • Cirrus 10 juli 2011

  Meteorolog Mats Andersson ger oss en lektion i andra världskriget och berättar om en händelse där vädret och framförallt meteorologen hade en avgörande betydelse.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista