• Efter söndagens Cirrus-sändning var det meteorologen Nils Holmqvist som svarade på era frågor. Här kan du läsa hela chatten. Nästa vecka är det Madeleine Granlund som svarar på dina frågor.

 • Varje söndagmorgon efter Cirrus sändning, kl 08.00, kan du chatta med meteorologen. Då kan du ställa frågor om väder och få svar direkt. Chatten är öppen mellan kl 08.00 och 08.30.

  Det var Nils Holmqvist, meteorolog från SMHI, Malmö som svarade på frågorna 8 juli.

 • Varje söndagmorgon efter Cirrus sändning, kl 08.00, kan du chatta med meteorologen. Då kan du ställa frågor om väder och få svar direkt. Chatten är öppen mellan kl 08.00 och 08.30.

  Det var Christian Rosander, meteorolog från SMHI, Malmö som svarade på frågorna 1 juli.

 • Här kan du läsa frågor och svar från chatten

  med meteorolog Lars Werner. 

  Lars: Hej Lars! Jag undrar vad som händer med luften i samband med åskväder? Vi har väl alla upplevt hur det innan ett rejält åskväder varit sådär olidligt kvalmigt. Temperaturen sjunker ju när det blir mulet och en riktig åskskur faller ur molnen, men under/efter skuren känns ju luften som om man andades rent syre - en underbar känsla. Vad beror det på?

  Lars Werner: Innan  åskan är luften ofta varm och mycket fuktig, sedan kommer fallvindarna och störtregnet, då dras svalare luft ner och temperaturen faller, dessutom något torrare naturligtvis efter skuren.
  Lars: Ok. Men händer det inget med syrehalten i luften ? Den besläktade gasen ozon har jag hört sägas bildas vid åska, men den är ju inte så hälsosam.

  Lars Werner: Farligt marknära ozon bildas främst i samband med värmeböljor och luftföroreningar, men som du säger också vid blixturladdningar-troligen bara i mycket små mängder.

  Hans-Erik: Hej Det förekommer ett fenomen som kallas för kulblixt. Vet man vad det är för fysikaliska orsaker som ligger bakom.

  Lars Werner: Man vet inte den vetenskapliga grunden till kulblixtar. De bildas vid ett blixnedslag ofta i närheten elnätet och då kan en kula, stor som en tennisboll sväva runt i någon minut och sådana kulblixtar har även passerat glasrutor och gett ett runt hål. Tyvärr alltså ingen förklaring som håller.

  Svinna: Jag upplever att det åskar mer på nätterna än på dagarna. Är det så eller är det bara mer märkbart på natten när det är mörkt och tystare än på dagen?

  Lars Werner: Åskskurarna bildas ofta mot slutet av e.m. och lever kvar under kvällen och förnatten. Nu iveckan fick vi dessutom stora superceller med åska från Baltikum, som härjade mest nattetid.

  mårten: Hej, hur mäter SMHI vattentemperaturen och hur nära är mätarna det ritas kurvor efter kusten. På vilket djup. Tack

  Lars Werner: Vet inte säkert utan gå in på SMHI.se  Där finns säkert exakt svar på din fråga.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista