Lars Ohlys tal i Almedalen 2011

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly höll tal i Almedalen på tisdagskvällen och riktade kritik mot såväl regeringen och EU som Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Här kan du lyssna på hela talet i efterhand och ladda ner det som poddfil.

– Nu ska vi tala allvar, inledde Lars Ohly sitt tal i Almedalen och fortsatte med att tala om att vänstern har problem med vikande opinionssiffror.

Ohly pratade också om den europeiska skuldkrisen och sade att det var nu EU visade sitt sämsta ansikte. Detta eftersom Grekland tvingats till stora privatiseringar för att få lån från IMF och EU. Samtidigt skyddas bankerna, enligt Ohly.

– Varför är vinsterna alltid privata när skulderna ska betalas?

Inte oväntat kritiserade Ohly regeringens politik, men även Socialdemokraterna och Miljöpartiet fick sig en känga. Lars Ohly menade att partierna kritiserade regeringen ena året för att hålla med dem nästa år.

– Regeringens politik är Socialdemokraternas och Miljöpartiets, men ett år senare.

Ohly talade också om att de satsningar som partiet vill genomföra gör att skattesänkningar blir omöjliga. Han sade att politik är att ta ansvar.

– Vi vill ta ansvar, stoppa skattesänkningarna.

Privatiseringar inom sjukvården kritiserades också av Ohly i talet och han påpekade att de privata vårdförsäkringarna är de som ökar mest.

– Men varför ökar inte vänstern när klyftorna i samhället ökar, frågade sig Ohly.

En förklaring är, enligt Ohly, att väljare har litat på regeringen i kristider men han pekade även på att Vänsterpartiet varit dåliga på att förmedla sitt budskap.

– Vänsterns uppgift är att återinföra solidariteten i samhället, sade Ohly. 

Han sa också att en socialdemokrati som går åt vänster är bra för Vänsterpartiet. Han menade att det skapade förutsättningar för ett solidariskt samhälle är större då.

– Vi behöver en nytändning i den feministiska debatten, sade Ohly självkritiskt och nämnde bland annat en individualiserad föräldraförsäkring som en viktig fråga.

Sverigedemokraternas intåg i riksdagen beskrev Ohly som en vall som har brutits. Men vad SD tycker är inte det värsta enligt Vänsterpartiets partiledare.

– Den verkliga faran är de andras anpassning till de främlingsfientliga, sade Ohly.

Ohly varnade för en utveckling liknande den i Danmark och slog fast att för hans parti är asylrätt absolut.

Han klappade sig själv och Vänsterpartiet på axeln för att de är bäst på att reagera på "dåliga" förslag från högern men var självkritisk mot att partiet saknar förtroende för att de kan genomföra sina förslag.

Den gamla frågan om sextimmarsarbetsdag lyfte han fram som ett långsiktigt mål och att Sverige behöver en ny industripolitik.

– Vi behöver inte politiker som talar ned svensk bilindustri.

Lätt ironiskt ställde sig Ohly frågan om inte regeringen hade gjort något bra. Han kunde hitta flera saker.

– De har slagit in en kil mellan de som jobbar och de som inte jobbar.

Han kallade det för en illusion att vanliga arbetare tjänade på en borgerlig politik.

Han gick även till attack mot att rut-bidraget blev en sån stor fråga i valrörelsen och sade att det användes av ett fåtal i den svenska överklassen.

Mer läsning:

V vill satsa en miljard på vården

Lars Ohly och Rossana Dinamarca, Vänsterpartiet. Foto: Katarina Helmerson/ Sveriges Radio

#text=4579116#miljard på 1 000 nya vårdplatser. Det sade Lars Ohly på en presskonferens i Almedalen på förmiddagen.

Ohly vill stanna

#text=4586966#som partiledare för Vänsterpartiet och tänker kandidera igen, trots att fler än hälften av partiets lokala ordförande tycker att Ohly borde bytas ut.

Nya krav på att Ohly ska avgå

#text=4586627#vill att partiledaren Lars Ohly avgår före valet 2014. Det skriver Dagens Nyheter, som har ringt runt till V-distrikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista