Almedalsbloggen

Ekots Staffan Sonning och Godmorgon, världens Karin Eriksson och Studio Etts Pontus Mattsson bloggar från och om politikerveckan i Almedalen.

 • Karin Eriksson

  Omprövningen av Alliansen blir starkaste intrycket från Almedalen 2012.
  Men det fanns ju mycket annat i samtalen, debatterna och kvittret.
  Så här är en summering av surret, från A till Ö.

 • Karin Eriksson

  Det är ingen överdrift att påstå att KD fick nitlotten i årets Almedalsvecka.
  Göran Hägglund talar på söndan, när de flesta medier redan är färdiga med sina summeringar av utspel och debatter.
  Men han kan bida sin tid: Val avgörs valår och då har Kristdemokraterna rätt dag.

 • Karin Eriksson

  I tisdags utsåg Fredrik Reinfeldt skiftarbetarna till det moderna arbetarpartiets hjältar.
  Och idag kom svar på tal av Stefan Löfven.
  "Sommaren 2012 upptäcker Reinfeldt att det finns skiftarbete. 1975 gick jag på mitt skiftarbete", säger den gamle metallaren Löfven.

 • Karin Eriksson

  Krav på att begränsa kapitalets makt. Skoningslös kritik mot privatiseringar och valfrihet. Agitation för kortare arbetstid.
  Citat av Marx och Engels.
  Nej, det är ju inte Stefan Löfven som har intagit stora scenen i Almedalen. Men det är några av hans partikamrater som diskuterar under ett seminarium med tidskriften Tiden.

 • Karin Eriksson

  Annie Lööf var den andra debutanten i Almedalen den här veckan.
  Och hon gjorde precis som Jonas Sjöstedt: Hon höll sig till löftet till partiet.
  I centerns fall: En mer kritisk syn på allianssamarbetet.

 • Annie Lööfs debut i Almedalen kunde börjat bättre. I morgontidningarna stod att läsa att Centerpartiet fick 3,5 procent i den senaste opinionsmätningen.

  Den Annie Lööf-effekt som så många centerpartister hoppades på när hon valdes till partiledare i höstas syns inte till någonstans.

  När hon valdes talade Lööf om en "grön varm centerberättelse" och att det fanns en "längtan efter en varm och öppen famn för alla de som känner sig förbisedda och glömda".

  Hur än det var med den saken så är det i alla fall inte Centerpartiet som fått möjlighet att omfamna de här människorna. Den nedåtgående trenden har fortsatt.

  I sitt tal var Annie Lööf självkritisk och sa att den borgerliga alliansen tappat fart och att projektets glöd har falnat.

  Hon efterlyste en Allians 2.0 och bjöd hem de andra borgerliga partiledarna till sin hemby Maramö utanför Värnamo.

  2004 samlades partiledarna hemma hos Maud Olofsson i Västerbotten och bildade alliansen. Men ska verkligen samma trick lyckas en gång till?

  Under Almedalsveckan har både C och FP valt att lyfta fram frågor som a-kassan och arbetsrätten där de är oense med Moderaterna. Nu gäller det att profilera sig och när de små regeringspartierna alla ligger illa till ser det ut att bli en hård strid i nästa valrörelse.

  Inte bara mellan de olika blocken.

 • STAFFAN SONNING

  Jag noterar nöjt att jag varit upphov till Almedalens mest internationellt uppmärksammade evenemang. Min intervju i går med Anders Borg härifrån har spridits som vinden över världen. Alla Grekiska tidningar, alla stora nyhetsbyråer, tidningar från Huffington Post i USA till Pakistan Times tyckte det var intressant att Borg säger att räddningsplanerna för Grekland troligen kommer att misslyckas.

 • I förrgår raljerade Fredrik Reinfeldt i sitt tal med Folkpartiets krav på sänkta ungdomslöner och språkkrav för den som vill bli svensk medborgare.

  I sitt eget tal återgäldade FP-ledaren Jan Björklund statsministerns gliringar genom att slå fast att näringslivet inte är något särintresse.

  Lite offentligt gnabbande som regeringspartierna uppenbarligen tycker sig ha råd med. Då är det mer besvärligt med skillnaderna i synen på avgifterna till a-kassan.

  Folkpartiets besked att partiet nu ändrat uppfattning (och inte längre vill att det ska vara olika avgifter till olika a-kassor) fick stort genomslag i dag och det visade sig också att både Centerpartiet och Kristdemokraterna är inne på liknande tankar. Moderaterna däremot visade inga tecken på att ha ändrat uppfattning i frågan.

  Vinner Folkpartiet framgång i denna fråga är det i så fall välbehövligt. I takt med sjunkande opinionssiffror har den interna kritiken börjat växa i styrka på sistone.

  I går kom det helt överraskande förslaget från partiets ekonomiske talesman i riksdagen, Carl B Hamilton, att slå ihop de fyra borgerliga partierna till valet 2018.

  Ett förslag som omedelbart fick hård kritik från andra borgerliga politiker.

 • Under Almedalsveckan har vi på Sveriges Radios avdelning för digitala medier varit här i Almedalen bland annat för att jobba med Almedalssajten, twitter (@sverigesradio) och   där ingår också streaming via nätet. Sveriges Radio sänder ungefär 35 timmar radio från Almedalen, det mesta från vår scen precis runt hörnet på Donners plats. Alla har inte haft möjlighet att besöka oss, men kanske ändå velat se hur det ser ut eller tjuvtitta på Tankesmedjan som spelats in på scenen några timmar innan det gått ut i etern.

  Därför testar vi webb-tv via mobilen. Systemet är enkelt – ett stativ och en smartphone – och en kabel till luren som går till mixerbordet så att ljudet blir bättre. Självklart inte lika bra som i FM – det är och kommer att vara radio som vi gör – men det finns flera möjliga användningsområden där det är bra att ha kompetensen i huset.

  Tanken är att se vad en ensam person kan åstadkomma med rätt teknik – och om man är beredd att väga att det då blir lite tom streaming i början av filmen, skakig kamera och svagare bildkvalitet om det i andra vågskålen finns att sändningen inte alls ägt rum.

  Vad tycker ni? Ger det här något extra? Har ni tips, idéer? Skriv gärna här i kommentarsfältet – jag är väldigt intresserad av att föra en diskussion om det här med er användare, det är ju trots allt för er användare som vi i allmänhetens tjänst jobbar.

  Yasmine El Rafie

  Utvecklingsredaktör sociala medier

 • Karin Eriksson

  Fyra partiledartal återstår, men vi kan i alla fall göra en prognos för utfallet av politikerveckan 2012.
  Något har hänt med alliansbygget.
  Inget av de borgerliga partierna är på väg att riva huset, men de mindre partierna överväger i alla fall stycka av tomten.

 • STAFFAN SONNING

  Stor uppmärksamhet på nätet kring den intervju jag gjorde med Anders Borg i Almedalen i går kväll och som sändes i morse. Grekland kommer troligen att tvingas gå i statsbankrutt, oasett hur det går i de nya förhandlingarna med långivarna. Grekland kommer att ha en alldeles för hög statsskuld även om alla mål uppfylls i räddningspaketen, sa Borg. Man kan undra vad det kan innebära att en europeisk finansminister säger det samma dag som nya förhandlingar börjar mellan Grekland och de övriga euroländerna. Är det inte rätt ofint av en finansminister att underkänna andra finansministrars beslut innan de har fattats? Eller vet Borg något om hur eurozonen snart kommer att behandla Grekland? Så kan man fundera...

 • Karin Eriksson

  Wilma Janby heter hon, och hon ställer frågor till partiledarna om barnfattigdom för Majblommans räkning.
  Som här, när hon pressar Jan Björklund med följdfrågor om regeringens och Folkpartiets åtgärder.
  Vem av partiledarna har varit tuffast att ställa mot väggen?
  Det är ingen större skillnad, svarar hon luttrat.

 • Vänsterpartiet går till offensiv i frågan om vinster i välfärdsföretag och under sin debut i Almedalen presenterade den nye partiledaren Jonas Sjöstedt ett förslag om att förbjuda alla vinstuttag i välfärdsföretag som finansieras med allmänna medel.

  Alla eventuella överskott ska återinvesteras och kommuner och landsting ska också få rätten att bestämma vilka företag som ska få etabelera sig.

  I sitt tal lovade Jonas Sjöstedt att göra frågan till ett vallöfte och rev ner en av kvällens största applåder.

  Med stöd i flera olika undersökningar som visar att också många borgerliga väljare är skeptiska till vinstuttag tycker sig partiet ha identifierat en riktigt vinnarfråga.

  Till och med Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster som var gäst på Vänsterpariets seminarium här i dag konstaterade lite buttert att  jo, ja, i rådande debattklimat skulle det nog kunna finnas en möjlighet att få en politisk majoritet, för ett sådant förslag, även om Fölster själv förstås inte gillar det.

  Men först måste partiet få med sig Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

  Två partier som är internt splittrade i frågan. Rädslan för att behöva förklara för var fjärde gymnasieelev i landet att deras skolor måste byta bolagsform eller lägga ner är en av de saker som håller partiledningarna i S och MP tillbaka.

  Kanske får de som säger blankt nej i dessa partier nu ny luft under vingarna. Det är i all fall vad Vänsterpartiet hoppas.

  I dag avvisade dock ledande socialdemokraterna och miljöpartister dagens utspel från Vänsterpartiet.

  Men diskussionerna lär inte vara över med det.

 • Karin Eriksson

  Nu tror ni kanske att drakarna har exakt samma grej.
  Men kolla.
  Den ena tidningen har en lokal vinkel.