"Vi bygger en hållbar frihet. En större frihet, en ansvarstagande frihet", sa Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Löfven fokuserade på jobben i Almedalendebuten

1:55 min

Under eftermiddagen debuterade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i Almedalen på Gotland. Och fokus i talet låg på jobben, men han inledde med en gliring till partiledarna som talat före honom under årets politikervecka.

– Det känns fantastiskt att vara här, vore jag lite stöddigare skulle jag göra som Pelle Ahlmqvist i The Hives och tacka alla förband som varit här de tidigare kvällarna.

Stefan Löfven tog upp Syrien som första ämne, krävde att regimen skulle avgå och la Bashar al-Assad till listan av förbrytare mot mänskliga rättigheter.

Stefan Löfven talade också om eurokrisen och att Europas ledare för ensidigt fokuserat på besparingar.

– Här är läxan från 90-talskrisen tydlig. Det räcker inte med att sanera budgeten. Man måste även investera i framtida konkurrenskraft.

Löfven kritiserade också regeringen för att förslaget om yrkesintroduktion, kombinerad jobb och utbildning för unga, kommer tidigast 2014.

– Återigen skjuter man reformer på framtiden och det här visar att Moderaterna inte ser arbetslösheten som ett samhällsproblem, utan som en valfråga.

Stefan Löfven nämnde inte ordet a-kassa, och kritiserade inte heller ändringarna i sjukförsäkringen. I stället talade han om vikten av sunda offentliga finanser, aktiv närings- och innovationspolitik och investeringar i utbildning.

Han upprepade de budgetförslag som lanserades i dag: 1 miljard på fyra år till miljöinnovationer där staten går in som delfinansiär, och 100 miljoner extra på fyra år till Exportrådet för att stötta små svenska exportföretag.

Och så beskrev Stefan Löfven varför Socialdemokraterna valt ”Hållbar frihet” till sitt nya begrepp och avslutade:

– Vi bygger en hållbar frihet. En större frihet, en ansvarstagande frihet. En frihet vi formar tillsammans. 

Mari Forssblad, Almedalen

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista